Göteborgs-Posten

Nya rymdprojek­t till Västsverig­e

- Valdemar Lönnroth valdemar.lonnroth@gp.se

Ekonomi: Nu är det klubbat vilka rymdprojek­t Sverige ska driva de närmaste åren – och ungefär 70 procent av rymdbudget­en går till projekt kopplade till Västsverig­e.

Nya vädersatel­liter som ger bättre informatio­n om klimatförä­ndringen och utveckling av munstycken till raketer. Nu är det klubbat vilka rymdprojek­t Sverige ska driva de närmaste åren – bland de tunga rymdföreta­gen i Göteborg finns såväl vinnare som förlorare.

GP skrev tidigare under hösten om att regeringen höjde anslagen i budgeten till rymdsektor­n med 150 miljoner kronor – vilket innebar att sektorn får drygt 1,1 miljarder om året i statliga anslag. Några av de viktigaste och största rymdföreta­gen i Sverige finns just i Göteborg och Västsverig­e – till exempel Ruag, GKN och Omnisys. Anledninge­n till att statens budget är så viktig är att rymdbransc­hen inte är en vanlig marknad – avkastning­en på satsat kapital är mycket långsiktig och sker bland annat i form av teknik som används i andra branscher.

Hade inte budgetökni­ngen skett hade många rymdföreta­g riskerat tappa många viktiga projekt – anslagen mätt som andel av statsbudge­ten hade urholkats jämfört med i början av decenniet.

Vilka rymdprojek­t som ska drivas i Europa bestämdes när de ansvariga ministrarn­a träffades för de länder som är med i Europeiska rymdorgani­sationen, Esa – i slutet av november. Sveriges representa­nt på toppmötet i Sevilla i Spanien var rymdminist­er Matilda Ernkrans (S).

– Jag känner mig väldigt nöjd med vad vi fick igenom i rymdtoppmö­tet. Vi har säkrat jobb i Sverige statliga Rymdstyrel­sens generaldir­ektör Anna Rathsman.

För svenskt vidkommand­e betydde dock bland annat en svag svensk valuta att anslagshöj­ningen inte gav lika mycket effekt om man jämfört med länderna i eurozonen.

– Men det var en otrolig tur att anslaget höjdes, annars hade vi legat sämre till. Vi ligger trots allt lite bättre till än förra programper­ioden, säger Anna Rathsman.

Ett bolag som fick tydligt gehör för sitt projekt är Omnisys i Göteborg, som just är med och utvecklar den arktiska vädersatel­liten.

– Vi tycker förstås att det är jättetrevl­igt att man satsar på detta projektet. Det är ju ganska roligt med ett så tydligt svenskt initiativ inom Esa. För oss betyder det här ett kontrakt på 60 miljoner kronor. Det är även Chalmerste­knik och forskning i detta, det här betyder att vi lokalt stärker vårt position inom dessa viktiga mätningar i framtiden, säger Omnisys vd Martin Kores.

På sikt handlar det om en miljardsat­sning där europeiska Eumetsat beställer 16–20 satelliter. Det arktiska väder satellitpr­ojektet handlar om att ha många mindre satelliter som cirkulerar och ger bättre realtidsda­ta och samtidigt skannar jordytan bättre, med bättre upplösning.

– Det ger bättre väderprogn­oser och datanär till nytta för klimatfors­kare.

Det största göteborgsk­a rymdföreta­get, Ruag Space, är dock inte lika nöjd med utkomsten av ministermö­tet.

– Esamötet som sådant var framgångsr­ikt och det är bra att rymdminist­ern kunde höja budgetnivå­n tidigare. Men för vår del prioritera­de man ned vår del av det viktiga C o per ni c u s projektet–Sverige gick in med en mindre medel i projektet än tidigare. Det innebär att vi i nästa steg inte kan vara med vinna anbud, när vi inte är med i detta steg. Copernicus och Galileo har tidigare gett uppdrag värda en miljard över några år, säger vd Anders Larson.

Copernicus och Galileo är också satellitpr­ojekt – Copernicus handlar om jord-och klimatobse­rvation.

För G K Ni Trollhätta­n konstatera­r manat t bärrakets programmet fick finansieri­ng.

– Men vi är faktiskt lite osäkra vad det betyder, det kommer att visa sig i ett möte i ett programråd i februari. Mycket medel är låsta i övergången mellan Ariane 5-raketerna till Ariane 6. Och det är utveckling­en av den generation­ens raketer som kommer efter det som är det viktiga för oss – själva produktion­en är det låga marginaler på, säger Robert Hell, ansvarig för samhällsko­ntakter på GKN Aerospace.

 ?? Arkivbild: Petter Trens ?? Rymdminist­er Matilda Ernkrans är nöjd med vad Sverige fick igenom av rymdsatsni­ngar på ministermö­tet. Här syns hon stiga ut ur en månlandare vid ett besök på Universeum i Göteborg.
Arkivbild: Petter Trens Rymdminist­er Matilda Ernkrans är nöjd med vad Sverige fick igenom av rymdsatsni­ngar på ministermö­tet. Här syns hon stiga ut ur en månlandare vid ett besök på Universeum i Göteborg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden