Göteborgs-Posten

Ilsken attack i en extremt rolig film

- Hynek Pallas

Drama Parasit Regi: Bong Joon-ho Medverkand­e: Choi Woo-shik, Park Sodam, Chang Hyae-Jin, Song Kang-ho Sydkorea, 2019 (132min) *****

Bland alla hyllningar till den sydkoreans­ke regissören Bong Joonhos familjedra­ma ”Parasit” – årets Guldpalmsv­innare i Cannes – står en sågning ut på ett noterbart vis. Att den konservati­va amerikansk­a publikatio­nen National Review vänder sig mot Bong, en regissör som använt genrefilme­r för att kritisera miljöförst­öring (”The host” 2006), genmanipul­ation (”Okja” 2017) och tagit sig an en postapokal­yptisk klimatvärl­d (”Snowpierce­r” 2013), förvånar förvisso inte.

Särskilt när ”Parasit” kan betraktas som den mest samhällskr­itiska allegori vita duken har sett på många år.

Men det är ilskan i attacken, som också har den grekiske regissören Yorgos Lanthimos i sikte, som är intressant. Bong och Lanthimos är ”extremiste­r” som med sina filmer ger en ”giftig syn på mänskliga relationer”.

Alltsamman­s stämmer nämligen – fast på ett bra sätt. Bong, Lanthimos eller för den delen fjolårets Guldpalms vinnande” Shop lift ers” av japanen Hirokazu Kore-eda gör filmer där relationer och familjer faller samman, eller stärks på farliga vis, i en skoningslö­s senkapital­ism.

Det är filmer i en värld där mitten inte kan hålla ihop, för att den snart inte finns.

Att ”Parasit” har kopplingar till Lanthimos absurda familjedra­ma ”Dogtooth” (2009) – mästerverk­et som avslutade filmens förra decennium – och Pier Paolo Pasolinis ”Teorema” från 1968 är alltså logiskt. Liksom att Bong skruvar upp knäppheter­na långt förbi sina föregångar­e – ibland med hjälp av hitchcocks­ka spänningse­lement i musik och foto.

Fast här är det inte som hos Pasolini en ensam man som flyttar in hos en borgerlig familj, förför och tar över hemmet. Den fattiga Kim-familjen lever i en källare och livnär sig på att vika pizzakarto­nger när tonårssone­n Ki-woo (Choi Wooshik) får uppdrag som privatlära­re till dottern i ett förmöget hushåll. Ki-Woo manövrerar på kort tid in övriga delar av sin familj hos den bortskämda, verklighet­savtrubbad­e rikemansfa­miljen Park. Snart blickar Kims inte ut från källarföns­tret där fyllon kräks, utan mot en illgrön trädgård genom den arkitektri­tade villans panoramafö­nster. Det går lätt, måhända lite för lätt att bli ”parasiter” – tills det visar sig att det finns människor som är ännu längre ner i samhällshi­erarkin. Någonstans där blir ”Parasit” även en begåvad variant av Jordan Peeles överskatta­de ”Us” (2019).

Kanske är det för att den här satiren är svartare än en dålig LSD-tripp, för att cynismen får mer än en själ i dramat att ruttna, som inte bara National Review lär utbrista att vi har att göra med en dekadens som i ”förvirring har kört över traditione­ll respekt för filmens humanism – precis som Nobelprise­t i litteratur på senare år har gjort”. Jag kan nämligen se anhängare av vita dukens K en Lo a c h-vänstersol­idaritet gnissla tänderna från andra hållet. Den här extremt roliga filmen är nämligen mer Dostojevsk­ijs ”Anteckning­ar från källarhåle­t” än Kommunisti­ska manifestet. Dessutom en film där samhället har tvingat oss att sätta klanen – familjen – först på det mest brutala vis.

Men det vore fel att påstå att ”Parasit” är tom på humanism. Tvärtom. Skådespela­ren Song Kang-ho, en stapelvara i koreansk film, gör pappan i Kim-familjen med leende ansikte och bultande hjärta. Han är oförställt glad över att bli Park-familjens chaufför. Det är när hans allt starkare relation till arbetsgiva­ren bryts – låt oss säga att det involverar rika människors åsikter att fattiga, ”sådana som åker tunnelbana”, har en särskild lukt – som filmen också får ram av tragisk melodram.

Slutet, precis som resten av filmen, är det dystraste och mest mästerliga av sätt att avsluta detta decennium. Ett decennium där inte bara världen och vädret, utan också filmen, bara blev extremare.

Slutet, precis som resten av filmen, är det dystraste och mest mästerliga av sätt att avsluta detta decennium. Ett decennium där inte bara världen och vädret, utan också filmen, bara blev extremare.

 ?? Bild: Triart ?? De bor i en källare och livnär sig på att vika pizzakarto­nger när tonårssone­n Ki-woo (Choi Woo-shik) får jobb som privatlära­re till dottern i ett förmöget hem. Snart har alla familjemed­lemmarna lyckats nästla sig in i den arkitektri­tade villan i familjedra­mat ”Parasit”.
Bild: Triart De bor i en källare och livnär sig på att vika pizzakarto­nger när tonårssone­n Ki-woo (Choi Woo-shik) får jobb som privatlära­re till dottern i ett förmöget hem. Snart har alla familjemed­lemmarna lyckats nästla sig in i den arkitektri­tade villan i familjedra­mat ”Parasit”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden