Göteborgs-Posten

Sune kan rädda det svenska filmåret

- Mats Johnson

Familjefil­m Sune – Best man Regi: Jon Holmberg Med: Elis Gerdt, Fredrik Hallgren, Sissela Benn och Tomas von Brömssen Sverige, 2019 (90 min) ***

Publikmäss­igt har det svenska filmåret 2019 varit en smärre katastrof. Det beror på att ingen av filmerna varit ens i närheten av att välta biljettkas­sorna. Komedin ”Till Frank skiljer oss åt” floppade. Ångestladd­ade ”Jag kommer hem igen till jul” var inte riktigt vad Peter Jöbacks fans ville ha.

Men, när året nästan är slut, kommer räddaren i nöden ”Sune – Best man”. ”Sune vs Sune” (2018) lockade nästan en halv miljon biobesökar­e. Sådant ger självförtr­oende nog att låta nya Sune ha premiär samma vecka som nya ”Star Wars”. En idiotidé skulle de flesta branschana­lytiker hävda, men jag tycker det är bra att ”Star Wars”, som visas dygnet runt och överallt, inte kväver allt annat filmutbud på bio.

Det visar sig snabbt att Sunekoncep­tet håller för ännu ett filmvarv. Utan något ältande drar ”Best man” igång direkt, i full fart, med att Sune (Elis Gerdt) ställs inför ett svårt val. Ska han åka med på den spännande klassresan kallad Destinatio­n okänd eller ska han hänga med familjen ut på landet för att närvara på sin morfars bröllop? Det blir klassresan, förstås, men saker och ting komplicera­s när morfar Helmer (en roll skräddarsy­dd åt Tomas von Brömssen) vill att Sune ska vara hans best man på bröllopet. Ett sådant hedersuppd­rag kan man ju inte tacka nej till. Eller?

Sedan följer en strid ström av situations­komik, en fungerande mix av fantasi och verklighet, och en del action.

Några sketcher, som de inspelade på centralsta­tionen i Göteborg, är utdragna snarare än sylvassa, men jag kände aldrig något behov att titta på klockan, med speltiden 90 minuter är filmen föredömlig­t kort.

Roligast är, som vanligt, Fredrik Hallgren som spelar Sunes pappa Rudolf. Rudolf är osannolikt snål (inte minst när han ska tanka bilen) och ständigt pinsam, på ett sätt som får barnen att vilja gömma sig. Det är pappans klantighet­er som för handlingen, som inkluderar två måttligt sluga poliser och en tjusig veterinär, framåt.

Jag tippar på publikrusn­ing.

 ?? Bild: Nordisk film ?? Sune (Elis Gerdt) och hans morfar Helmer - en roll skräddarsy­dd åt Tomas von Brömssen.
Bild: Nordisk film Sune (Elis Gerdt) och hans morfar Helmer - en roll skräddarsy­dd åt Tomas von Brömssen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden