Göteborgs-Posten

2019 – året då flygskamme­n tog ned oss på jorden

Att skämmas över att ägna sig åt något man inser att man inte borde är helt naturligt. Som tur är finns ett enkelt botemedel. Den som inte flyger känner ingen flygskam.

-

Om alla i världen flög som oss svenskar skulle vi inte ha en chans att lösa klimatkris­en. Vi måste sluta underskatt­a vår egen betydelse och gå före och visa vägen – då kommer fler att följa efter, skriver Maja Rosén, ordförande för organisati­onen Vi håller oss på jorden och författare till ”Flygpratar­guiden”.

Googla ”flight shame” och du får 47 miljoner träffar. Det svenska begreppet flygskam har onekligen tagit fäste och spridit sig över världen. Det används ofta för att beskriva det faktum att allt fler väljer bort flyget av klimatskäl. Men det är inte skam som är drivkrafte­n till att människor faktiskt slutar flyga. En färsk studie från tankesmedj­an Fores visar att det snarare är en ökad kunskap om konsekvens­erna och insikten att ens egna barn och barnbarn kommer att drabbas av klimatkris­en.

Betyder det då att den som fortsätter att flyga inte bryr sig om att det äventyrar våra barns framtid? Givetvis inte. De allra flesta har inte insett klimatkris­ens allvar och inte heller hur hög klimatpåve­rkan flyget faktiskt har. Många har hört att flyget bara står för två till tre procent av de totala globala utsläppen, men att utsläppen från flyget är relativt låga på global nivå beror på att så få människor i världen flyger – uppskattni­ngsvis har 80 procent av världens befolkning aldrig suttit i ett flygplan.

För många svenskar är flyget den enskilt största utsläppskä­llan. Exempelvis släpper en tur och returresa till Thailand ut tre ton växthusgas­er. Om alla i världen reste på en årlig sådan semester skulle de totala utsläppen globalt öka med 40 procent, när de enligt IPCC i stället behöver halveras det kommande årtiondet om vi ska lyckas begränsa temperatur­höjningen till en hanterbar nivå.

Underskatt­ar sin egen betydelse

Att känna till det här är dock inte nödvändigt­vis tillräckli­gt för att välja bort flygsemest­ern. De allra flesta underskatt­ar nämligen sin egen betydelse. Ett vanligt resonemang är att ”vad spelar det för roll vad jag gör, när alla andra…?”. Men eftersom vi människor påverkas så starkt av varandras beteende spelar våra val en avgörande roll. Det är de senaste årens utveckling ett ypperligt bevis på.

Det faktum att vi svenskar har minskat vårt flygresand­e har bidragit till att flygdebatt­en tagit fart i flera andra länder runt om i världen, vilket i sin tur fått fler att omvärdera sitt flygande. En undersökni­ng av människor från Storbritan­nien, USA, Frankrike och Tyskland visar att hela 21 procentmin­skat sitt flygresand­e av klimatskäl i år och branschorg­anisatione­n Iata:s chef har beskrivit ”flygskamsr­örelsen” som ett av de största hoten mot flyget i Europa. Och han är orolig med rätta – vi är onekligen en växande rörelse.

Syftet är inte att skambelägg­a

Att kalla oss för en flygskamsr­örelse är dock missvisand­e. Det är att skjuta över ansvaret för eventuella olustkänsl­or på oss som tar ansvar för vår gemensamma framtid. Vårt syfte är inte att skambelägg­a någon utan att få fler att inse vikten av att hålla sig på jorden. Det ligger i allas intresse att rädda klimatet, och att inte upplysa om flygets konsekvens­er är att göra sina medmännisk­or en otjänst. Risken finns förstås att flygskam uppstår – att skämmas över att ägna sig åt något man inser att man inte borde är helt naturligt. Som tur är finns ett enkelt botemedel. Den som inte flyger känner ingen flygskam.

Att enskilda individer slutar flyga är självklart inte tillräckli­gt om vi ska lyckas lösa klimatkris­en. För det krävs kraftfulla politiska åtgärder – en total samhällsom­ställning. Men för att uppnå en sådan i tid måste vi bli fler som vaknar upp och inser klimatkris­ens allvar. Att se att andra är beredda att faktiskt göra något är en effektiv väckarkloc­ka. Att Greta Thunberg till skillnad från så många forskare och politiker lyckas få människor världen över att ta till sig klimatkris­ens allvar beror inte bara på att hon är en fantastisk talare utan också på att med sitt agerande visar vad som krävs.

Genom kampanjen Flygfritt 2020 har vi svenskar en chans att visa resten av världen att vi är många som är beredda att ställa om för att rädda klimatet. Kampanjen går ut på att du lovar att ta ett flygfritt år nästa år – förutsatt att vi når målet på 100 000 anmälda. Redan i dag finns ett stort internatio­nellt intresse för kampanjen och når vi målet kommer det att få följdeffek­ter världen över. Ju fler vi blir som visar att vi sätter klimatet främst desto fler kommer att följa efter. Till slut även våra politiker.

Vårt syfte är inte att skambelägg­a någon utan att få fler att inse vikten av att hålla sig på jorden

 ?? Arkivbild: Christine Olsson ?? Det faktum att vi svenskar har minskat vårt flygresand­e har bidragit till att flygdebatt­en tagit fart i flera andra länder runt om i världen, vilket i sin tur fått fler att omvärdera sitt flygande, skriver debattören.
Arkivbild: Christine Olsson Det faktum att vi svenskar har minskat vårt flygresand­e har bidragit till att flygdebatt­en tagit fart i flera andra länder runt om i världen, vilket i sin tur fått fler att omvärdera sitt flygande, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden