Göteborgs-Posten

Över 100 svenska kyrkor avvecklade

Mer än 100 kyrkor har lagts ner under 2000-talet. Ofta svallar känslorna när en kyrka avvecklas. – Det känns i hjärttrakt­en när man ifrågasätt­er en orts kyrkobyggn­ad, säger Markus Dahlberg, Svenska kyrkan.

- Cecilia Klintö

Men det är lika bra att vänja sig. – Det är något vi kommer att få leva med under lång tid framöver, säger Markus Dahlberg, som är kultur arvsansvar­ig inom Svenska kyrkan.

Sakta men säkert avvecklas gamla kyrkor i Sverige. 2018 var ett av toppåren under 2000-talet med ett tiotal kyrkor som fick gå i pension, men det finns ingen tydlig trend. Totalt under perioden 2000–2018 har 104 kyrkor tagits ur bruk.

– Det håller sig på en relativt jämn nivå, säger Markus Dahlberg.

Vikande medlemsant­al i Svenska kyrkan, färre som firar gudstjänst och en omflyttnin­g från glesbygden till städerna är en kombinatio­n som gör att det inte finns något val, menar han.

– Det kan inte bli så att det är kyrkoförva­ltning som är svenska kyrkans huvuduppgi­ft. Betoningen ligger på andra saker.

Avveckling­en ska ses i skenet av att Svenska kyrkan har mer än 3 000 kyrkor kvar och därtill många andra byggnader, som till exempel församling­shem.

Visserlige­n får Svenska kyrkan årligen nästan en halv miljard kronor från staten för underhåll och renovering av kultur miljöskydd­ade byggnader (460 miljoner kronor) – men det motsvarar bara cirka en fjärdedel av vad det kostar att hålla liv i dessa byggnader.

– Vi har precis haft en diskussion med staten om ersättning­ens storlek. Den har legat på samma nivå under lång tid, så man kan säga att den urholkas i och med att kostnadern­a ökar år från år.

Det är mer regel än undantag att avveckling­en vållar stora diskussion­er, enligt Markus Dahlberg, och det är inte bara kyrkligt aktiva som bryr sig. Kyrkorna förknippas av många med den egna familjehis­torien – ”det var här mormor och morfar gifte sig” eller ”det är här mamma ligger begravd”.

– Men det kan också vara att byggnaden bär mycket av bygdens historia, den har alltid varit där. Det känns i hjärttrakt­en när man ifrågasätt­er en orts kyrkobyggn­ad.

Det finns stora skillnader mellan de 13 olika stiften. I Visby stift har ingen kyrka avvecklats. De som har avvecklat flest är Härnösand, Göteborg och Luleå stift.

Vad blir det då av en nedlagd kyrka? En del omvandlas till bostäder – men då handlar det oftast om mindre kapell, som inte har en begravning­splats intill. Några har rivits, i något fall har en kyrka omvandlats till museum, i något annat blivit skola. En del har övertagits av kristna församling­ar som inte tillhör Svenska kyrkan.

Om det också kan bli så att ickekristn­a församling­ar, till exempel muslimska, får ta över avvecklade kyrkor kan Markus Dahlberg inte svara på.

– Det kan mycket väl bli en aktuell fråga framöver, men då måste man verkligen tänka igenom så att det känns rätt och rimligt.

 ?? Arkivbild: Stig-Åke Jönsson ?? Caroli kyrka i Malmö avsakralis­erades vid en avlysnings­gudstjänst ledd av biskop Antje Jackelén 2010. Den köptes av ett fastighets­bolag.
Arkivbild: Stig-Åke Jönsson Caroli kyrka i Malmö avsakralis­erades vid en avlysnings­gudstjänst ledd av biskop Antje Jackelén 2010. Den köptes av ett fastighets­bolag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden