Göteborgs-Posten

Jul utan regering i krisens Belgien

En utdragen regeringsk­ris får belgarna att sucka och dra sig mot de politiska ytterkante­rna. Med tio år till nästa jubileum är det långt ifrån givet att Belgien får uppleva sin 200-årsdag.

- Wiktor Nummelin

I Belgien älskar man färgglada namn på sina regeringar. Fast det hjälper inte för att få dem att hålla ihop.

”Svenskan” sprack för ett år sedan och ”bourgognen” och ”regnbågen” har fortsatt inte tillträckl­igt stöd.

Den förstnämnd­a var en allians mellan liberaler (med blå färg), flamländsk­a separatist­er (i gult) och kristdemok­rater (med ett kors – som i den svenska korsflagga­n). Separatist partiet N VA, som tillhör samma europeiska partifamil­j som Sverigedem­okraterna, lämnade dock samarbetet förra hösten efter en strid om FN:s globala migrations­pakt.

Övriga partier styrde vidare som minoritets­regering i väntan på valet i maj 2019. Det gav dock inga klara resultat – varpå sju månader har följt med ändlösa förhandlin­gar utan avtal.

”Regnbågen” kan vara ett alternativ med socialdemo­krater, miljöparti­ster och liberaler i regering – men då krävs också stöd från något kristdemok­ratiskt parti, vilket ännu inte gått att nå.

”Bourgognen” är också möjlig om de fransksprå­kiga socialdemo­kraterna kan alliera sig med NVA och kristdemok­raterna – men dit är det också långt.

Resultatet? Ännu en långkörare, där belgarna snart börjar hota sitt eget tio år gamla världsreko­rd på 541 dagar utan ny regering. Utan att särskilt många bryr sig. ”Landet bevittnar oberört en fantastisk belgisk tradition. Vi genomlever en kall kris”, skriver Bernard Delmonty, politikche­f på tidningen Le Soir.

Svårighete­n med att bilda regering i Belgien är främst en följd av den språkliga splittring­en. Nästan samtliga partier finns i dubbla upplagor, som inte nödvändigt­vis samarbetar med varandra.

I det nationella parlamente­t sitter därmed tolv partier, som samlat mellan 2 och 16 procent av rösterna i valet. Att få tillräckli­gt många att enas i en koalition är inte enkelt – särskilt när de politiska strömninga­rna för tillfället är helt olika i de två landsdelar­na.

”Flandern röstade väldigt mycket till höger. Det fransksprå­kiga Belgien lutar allt mer åt vänster. Vill man ha en majoritets­regering så måste man gifta ihop eld med vatten”, konstatera­r Delmonty.

 ?? Arkivbild: Francisco Seco ?? Sophie Wilmès är tillförord­nad premiärmin­ister i Belgien sedan i november.
Arkivbild: Francisco Seco Sophie Wilmès är tillförord­nad premiärmin­ister i Belgien sedan i november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden