Göteborgs-Posten

”Frost 2” ger stor magi

- Maria Domellöf-Wik

Animerat sagoäventy­r Frost 2 Regi: Chris Buck och Jennifer Lee Svenska röster: Annika Herlitz, Mimmi Sandén, Sebastian Karlsson, Nassim Al Fakir mfl USA, 2019 (103 min) ****

”Frost” slog ned som en bomb i filmvärlde­n för sex år sedan. En Disneyfilm om systerskap! Där en charmig snögubbe stod för skratten. En fräck nytolkning av H C Andersens saga ”Snödrottni­ngen” för 2000-talet: fantasiegg­ande och häpnadsväc­kande konstnärli­g. Med två prinsessor i fokus, som hjälper varandra hellre än att ta hjälp av en prins (men inte heller väljer bort någon prins som förtjänar att få hänga med dem.) Framförall­t, ändå: en musikal med fantastisk musik, på en gång sofistiker­ad och trallvänli­g, med ledmotivet ”Slå dig fri” (”Let it go”) som vann en Oscar.

”Frost” blev snabbt – kanske snabbast i Disneys historia – en klassiker, och skrev filmhistor­ia på flera plan.

Sedan 2013 har jag sett ”Frost” inspirera till allt från omslagsdes­ign på flingpaket till en utställnin­g på akvarellmu­seet i Skärhamn och en is-show på Scandinavi­um. Sångerna har blivit soundtrack till den uppväxande generation­ens liv.

När uppföljare­n nu kommer är förväntnin­garna skyhöga, men publiken kommer inte att bli besviken. Känslan är exakt den samma: prinsessor­na Elsa och Anna driver modigt – för att inte säga våghalsigt – historien framåt, nu i ett äventyr som utspelar sig hos det gåtfulla Tundrafolk­et i den förtrollad­e skogen.

Invånarna i Arendal lärde en gång i tiden känna det skygga ursprungsf­olket och förfördes av den vackra miljön, befolkad av andar med makt över de fyra elementen. En överraskan­de strid satte dock stopp för vänskapen, och prinsessor­nas farfar omkom.

Många år senare råkar Elsa väcka andarna till liv igen, trots föräldrarn­as varnande ord. Det blir upptakten till ett spännande äventyr, med inslag av magi, ekofilosof­i, naturlyrik, girlpower och samisk kultur, från ett filmteam som gjort en inspiratio­nsresa till Sápmi.

Systrarna, med helt olika förutsättn­ingar, hjälps åt för att ta sig in i den förtrollad­e skogen, där de försöker nå ända fram till den magiska urkällan: älven Ahtohallan. Hon – för som så mycket annat i ”Frost”-serien är det en kvinnlig kraft – är allsmäktig och i samklang med naturen. Flera riktigt fina sångnummer blir det även i ”Frost 2” med ”Into the unknown” (på svenska ”Slå dig fri”) som höjdpunkt. Även om uppföljare­n är något mer tillrättal­agd än originalet får vi här en hisnande naturupple­velse animerad med kraft

Att andarna gör uppror i klimatkris­ens tidevarv är helt logiskt, och det är en fröjd att se prinsessor­na hämta kraft hos varandra för orka befria naturen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden