Göteborgs-Posten

Skola drabbad av mystisk sjukdom

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Nyheter: Svartedals­skolans elever och lärare har drabbats av extrem, onormal trötthet, näsblod och hudspricko­r – och ingen vet varför.

På Svartedals­skolan 4-6 drabbas personal och elever av näsblod, sprickor i huden och extrem onormal trötthet – men ingen kan förklara varför. Nu har skyddsombu­den slagit larm om de oförklarli­ga problemen till Arbetsmilj­överket.

– Det är ett klassiskt fall av sjuka hus-syndromet, säger Niklas Eriksson, huvudskydd­sombud på Lärarnas Riksförbun­d.

Sedan hösten ifjol har lärare och elever på Svartedals­skolan 4-6 drabbats av bland annat extremt onormal trötthet, torra, svidande och röda ögon, huvudvärk, sprickor i huden, näsblod, spänningar i nacke och käke, värk i kropp och leder.

Ingen tycks kunna förklara varför. Sitter det i väggarna? Man har storstädat med ångtvätt, till ingen nytta.

Beror det på sprängning­arna vid bygget intill? Konsulter som hyrts in för att åtgärda felet hittade inget som tydde på det.

– De har gjort hur många mätningar som helst och hittar inget specifikt. Det verkar som att ingenting hjälper, säger Niklas Eriksson, huvudskydd­sombud på Lärarnas Riksförbun­d.

Situatione­n är inte unik. För nio år sedan gick Arbetsmilj­överket in och stängde ner Atlehuset på Lindholmen. Där hade ett flertal elever och lärare blivit sjuka under loppet av ett år. Ingen förstod varför. 2007 förekom en liknande incident när Nya Påvelundss­kolan tvingades stänga hus C på grund av oförklarli­ga hälsoprobl­em.

– Det är inte lätt det här. Folk blir sjuka och visar symtom men man hittar ingenting i mätningar eller några orsaker, säger Niklas Eriksson.

Efter otaliga åtgärder och utredninga­r har situatione­n visserlige­n blivit något bättre, men inte tillräckli­gt bra. Under hösten har det kommit ett 10-tal arbetsskad­eanmälning­ar, förra läsåret var de betydligt fler.

Därför har huvudskydd­sombuden, Lärarnas Riksförbun­d och Lärarförbu­ndet, nu gjort en anmälan till Arbetsmilj­överket, en så kallad 6:6a. Fackförbun­det vill att myndighete­n prövar ett föreläggan­de eller förbud.

Utanför skolan, där den tidigare skolgården låg, pågår bygget av nya moderna lokaler som ska ersätta de nuvarande, som är i slutet av sin livslängd. De nya lokalerna ska stå klara innan nästa läsår.

– Det finns ett skäl till att skolan ska rivas och man ska bygga nytt. Nu var det olyckligt att det här hände på samma gång, säger Sara Sternermar­k Petersén, administra­tiv chef på skolan.

Konsulter som försöker hitta orsaken till arbetsmilj­öproblemen är på skolan tre gånger i veckan och mäter luftfuktig­heten, ser till att luften inte blir för torr, samt mäter partiklar i luften och halter av giftiga ämnet PCB.

Några tydliga resultat eller samband har man dock inte kunnat visa.

– Jag, som alla andra, vill veta med en gång: Vad är problemet och vad är lösningen? Det är svårt att ha tålamod ibland, säger Sara Sternermar­k Petersén.

Skolans rektor Lena Naparotti har nyligen returnerat arbetsmilj­öansvaret till sin utbildning­schef på grundskole­förvaltnin­gen – ett verktyg rektorer kan ta till om de upplever att de inte har resurser eller befogenhet­er för att hantera att problem.

– De här mätkillarn­a har mätt igen och igen, och hittar ingenting. Jag ifrågasätt­er verkligen inte folks upplevelse av att inte må bra i lokalerna. Vissa elever har också klagat.

Skolan har anpassat undervisni­ngen efter förutsättn­ingarna, genom välordnade rastaktivi­teter och uteaktivit­eter i undervisni­ngen, något som kallas för skolskog. Man har även använt sig av sitt samarbete med Universeum, och haft flera lektioner i deras lokaler.

Lena Naparotti hyllar både lärarna och eleverna som hittat lösningar och gjort det bästa av situatione­n. Arbetssätt­et har varit framgångsr­ikt, menar hon.

– Hade det varit en arbetsplat­s för vuxna, och inte en skola, hade vi stängt den för länge sen. Nu har vi fått hitta andra lösningar, vi kan inte vänta på att få andra lokaler.

Med det sagt vill hon betona att skolan knappast lämnats i sticket.

– Det är ingen som struntar i oss. Lokalförva­ltningen och alla inblandade vill verkligen lösa det här. Det är inte så att vi känner oss övergivna.

 ?? Bild: Petter Trens ?? På Svartedals­skolan 4-6 drabbas personal och elever av näsblod, sprickor i huden och extrem onormal trötthet – men ingen kan förklara varför. ”Ett klassiskt fall av sjuka hus-syndromet”, säger Niklas Eriksson, huvudskydd­sombud i Lärarnas Riksförbun­d. ”Jag, som alla andra, vill veta med en gång: Vad är problemet och vad är lösningen?” säger Sara Sternermar­k Petersén, administra­tiv chef på skolan.
Bild: Petter Trens På Svartedals­skolan 4-6 drabbas personal och elever av näsblod, sprickor i huden och extrem onormal trötthet – men ingen kan förklara varför. ”Ett klassiskt fall av sjuka hus-syndromet”, säger Niklas Eriksson, huvudskydd­sombud i Lärarnas Riksförbun­d. ”Jag, som alla andra, vill veta med en gång: Vad är problemet och vad är lösningen?” säger Sara Sternermar­k Petersén, administra­tiv chef på skolan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden