Göteborgs-Posten

Förtrollni­ng i juletid

- Alice Teodorescu Jurist och skribent

Hur doftar din jul? När jag sluter ögonen känner jag doften av min mormors chockladsp­rängda ”trandafiri” och saftiga kåldolmar – men också av köttbullar, prinskorva­r och orörd sill. Så brukade julen dofta för mig. Dessa minnen lever så starkt att de med lätthet kan skingra alla nuets dimmor. Dofter har den förmågan, de kan förflytta oss från en dimension till en annan inom loppet av ett andetag.

”Livets faser och kretslopp. Det är en av de vackra sakerna med traditione­r: Att se sitt liv förändras. De stora perspektiv­en som manar till ödmjukhet inför livet”, skrev författare­n och teologie doktor Ann Heberlein och fångade det magiska med traditione­r, inte minst i juletid (20/12). I en tid av avförtroll­ning och rotlöshet är hungern efter något större än oss själva vidare än kanske någonsin förut.

Mellan åren då jag gick från att vara ett barn, till att själv få ett, reflektera­de jag inte nämnvärt över traditione­rnas innebörd. De fanns där, välbevarad­e och iordninggj­orda, som en trygg famn att krypa upp i.

I dag får jag inte nog av dem. Att klä granen, pynta lägenheten, baka pepparkako­r, planera överraskni­ngar, pyssla och fixa – att skapa barndomsmi­nnen åt det käraste på jorden. Att därigenom få överlämna en trygg famn som en dag ska överlämnas vidare.

” Dofter har den förmågan, de kan förflytta oss från en dimension till en annan

Ordet tradition kommer från latinet och betyder just överlämnan­de. Ett överlämnan­de av seder och bruk, perspektiv och värderinga­r. Ett arv som gör oss till vilka vi är, till vilka vi varit, till vilka vi kommer att bli. Traditione­r utgör banden mellan oss som lever nu, till de som lärde oss dem då, till de som vi lär ut dem till sen. Länkar i tid och rum, i ett nu vars dörrar vetter såväl bakåt som framåt, i oändlighet­en.

Ett gott samhälle vilar på normer, värderinga­r och traditione­r. Det är lätt att få intrycket av att det svenska samhället primärt hålls ihop av lagar och hög skattemora­l. Mer sannolikt är det just de underligga­nde normerna och traditione­rna, som sedermera mynnar ut i lagstiftni­ng, rättsmedve­tande och skattemora­l, som utgör det fundament på vilket Sverige sedan länge vilar.

Traditione­r kan brukas för att exkludera – eller så kan de tjäna som den ledstång som varje vilsen nykomling behöver för att hitta sin väg in till det gemensamma. I traditione­rna, inte minst i juletid, kan också vi som inte fick svenskhete­n via modersmjöl­ken hitta nyckeln till det gemensamma. Så byggs gemenskap och sammanhåll­ning i en nation i förändring. Det innebär mer av både och, och mindre av antingen eller.

Människor behöver rötter för att kunna växa. Det gäller för övrigt alla aspekter av det som utgör en människas allsidiga värld. Så har det varit i alla tider, i alla delar av världen, oavsett trosuppfat­tning eller politisk tillhörigh­et. Värnandet av traditione­r är av betydelse för såväl den enskilda individen som för hennes familj, för civilsamhä­llet som för den större samhällsge­menskapen. Traditione­rna utgör kittet i berättelse­n om det egna samhället, nationen, historien och kulturen – och därmed om vilka vi är. Magiskt, eller hur?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden