Göteborgs-Posten

Ny ”pyramidsko­la” ska stå klar till sommaren

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

På den tidigare skolgården reser sig en pyramidlik­nande byggnad som ska ersätta Svartedals­skolan till nästa läsår. – Byggnaden får karaktären av ett berg som ligger mellan bergen, säger Jürgen Wahlström på Wahlström & Steiner arkitekter.

Svartedals­skolans tidigare skolgård är avspärrad. Innanför står grävskopor och byggarbeta­re och arbetar för fullt med att avsluta det stora projekt som ska ersätta skolan.

Den nya svarta bastanta skolbyggna­den har en bruttoarea på 12 500 kvadratmet­er och har tre vanliga våningspla­n samt ett källarplan. Bakom utformning­en av skolan står Wahlström & Steiner arkitekter.

Arkitektby­rån låg även bakom Landamäres­kolan i Lundby, som bland annat nominerats till det prestigefy­lla Kaspar Sahlin-priset och har av Boverket pekats ut som ett mönsterexe­mpel på hur framtidens skolor ska ut.

– Svartedals­skolan är en fortsättni­ng på Landamäres­kolan som vi tidigare ritade och som blev prisnomine­rad. Man kan säga att den här skolan är mer anpassad till äldre elever men det finns ändå liknande tankar, säger Jürgen Wahlström på Wahlström & Steiner arkitekter.

Området ingår i en äldre detaljplan, som endast tillåter byggnader med ett våningspla­n, vilket innebär att Wahlström & Steiner fått tänka utanför boxen.

– Men man kan alltid utnyttja 45-gradersvin­keln. Genom att ge den en pyramidfor­m så kan man skriva in den i byggrätten, säger Jürgen Wahlström.

Efter skolan ligger mellan två berg har arkitektby­rån valt att ge den nya skolbyggna­den en pyramidlik­nande form.

– Då får själva byggnaden karaktären av ett berg som ligger mellan bergen. Det var tanken bakom gestaltnin­gen.

Det handlar om en relativt stor byggnad, som ska ha plats årskullarn­a 4-9 motsvarand­e drygt 750 elever. För att allt ska få plats på den förhålland­evis kompakta ytan, har exempelvis idrottshal­len sänkts ner en våning och ligger i källarplan­et.

Ovanpå idrottshal­len bildas ett enormt atrium, bestående av två plan, med glasat tak och öppna ytor, som både kan användas under lektioner och raster.

– I och med att byggnaden är så tjock så ligger den stora atriumgård­en i mitten och ger stort ljus i lokalen. Den är också kopplad till verkstäder­na – trä, textil och metall – så att man kan ställa ut de här sakerna i gården för att skapa kreativ miljö, säger Jürgen Wahlström.

Vid entrén till skolan finns det två stora gradänger som går upp tre olika plan. Tanken är att det både ska vara möjligt att bedriva undervisni­ng här men också för elever att kunna koppla in sin läsplatta eller mobil på bord som finns på trappan.

Runt atriumhuse­t kretsar arbetslage­n och klassrumme­n. Utformning­en ska ses om en kompromiss mellan klassisk skolarkite­ktur och det mer moderna tänket med öppna ytor.

– Den innehåller både traditione­lla klassrum men har också de öppna ytorna med gradängern­a, atriumhuse­t, och även mediateket är utformat så att det egentligen är en gradäng som går ner till källan. Även det blir ett slags öppet rum.

Klassrumme­n har visserlige­n något annorlunda form, då arkitekter­na valt att jobba med halvrunda väggar. I stället för vanliga skrivtavlo­r har man skrivtapet­er som täcker hela väggen.

– Det kan fungera bra för filmvisnin­g, man får en konkav vägg. Samtidigt som man skriva var som helst på väggen, från golv till tak, säger Jürgen Wahlström.

Skolan innehåller också storkök, vilket innebär att maten lagas på plats och har en stor restaurang. Den är också kopplad till kulturskol­an vilket innebär att det finns en black box-lokal.

Enligt lokalförva­ltningen kommer byggnaden att stå klar till nästa sommar, vilket är ett halvår tidigare än vad som initialt var planerat. Till nästa läsår kommer Svartedals­skolan flytta in i de nya lokalerna.

” Svartedals­skolan är en fortsättni­ng på Landamäres­kolan som vi tidigare ritade och som blev prisnomine­rad

Jürgen Wahlström Wahlström & Steiner arkitekter.

 ?? Bild: Wahlström & Steiner arkitekter ?? Illustrati­on över hur nya Svartedals­skolan ska se ut.
Bild: Wahlström & Steiner arkitekter Illustrati­on över hur nya Svartedals­skolan ska se ut.
 ?? Bild: Jonas Lindstedt ??
Bild: Jonas Lindstedt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden