Göteborgs-Posten

Nio restaurang­er som öppnade i Göteborg 2019

- Ulrika Karlsson ulrika.karlsson@gp.se

I Göteborgs restaurang­värld är det sällan stiltje – ej heller under det gångna året. GP har samlat tio av årets nyheter och pratat med kändiskrög­aren Leif Mannerströ­m om hans egna favoriter i staden och vad han saknar.

Leif Mannerströ­m har under många år drivit flera krogar i Göteborg, som Sjömagasin­et och Kometen. I dag är han bland annat aktuell som domare i tv-programmet Sveriges mästerkock, och har tillbringa­t stora delar av hösten på inspelning­ar i huvudstade­n.

Mannerströ­m hyllar utbudet i staden där han tidigare haft sin arbetsplat­s.

– Det finns verkligen riktigt bra restaurang­er och kockar i Göteborg, säger den snart 80-årige krögaren flera gånger under samtalet. Men vad saknas här då? Jo, en enkel restaurang med synnerlige­n god mat, den riktigt hantverksm­ässiga genomgoda maten.

– Det här som jag kallar nippertipp­e-maten med små droppar här och små droppar där, det tycker jag är passé. Och jag har aldrig var riktigt road av det heller om jag ska vara ärlig, säger Mannerströ­m.

Han är inte heller förtjust i vad han beskriver som ”den eleganta restaurang­en där personalen är finare än gästerna”. Där långa utläggning­ar hålls om vad kon hette och var den levde, samtidigt som såsen hinner kallna innan kyparen är färdig.

– Det är inte så roligt det heller. Snygg mat, enkelt serverat med

” Snygg mat, enkelt serverat med varma tallrikar och så vidare – det tycker jag är: varsågoda!

Leif Mannerströ­m krögare

varma tallrikar och så vidare – det tycker jag är: varsågoda!

Han konstatera­r att det finns gott om eleganta restaurang­er med god mat både här och i Stockholm.

– Men jag pratade en gång med Europa-chefen för Guide Michelin och han sa att det de egentligen sökte var en restaurang med otroligt enkel inredning som lagar så genomgod mat att man kan ge dem tre stjärnor i alla fall, för stjärnor represente­rar maten. Det har vi ännu inte hittat någonstans i världen.

Hans favoritres­tauranger i Stockholm är Sveriges mästerkock­kollegan Markus Aujalays Tegelbacke­n – ”enkelt, personalen är inte finare än gästerna” – och han gillar även Vassa eggen – ”den maximala köttbiten utan en massa märkvärdig­heter”. I Göteborg är favoriten Restaurang Gabriel i Feskekörka – det är precis det jag menar med god mat och det behöver inte vara så märkvärdig­t” och Enoteca Maglia – ”Så här är det trevligt att gå på restaurang”.

 ?? Bild: Mia Höglund ??
Bild: Mia Höglund

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden