Göteborgs-Posten

Republikan­ska väljare dissar nyhetsmedi­er

- Tina Magnergård Bjers

Väljare som inte litar på nyhetsmedi­er utan gör ”egen research”. En president som så gott som dagligen attackerar journalist­er. Uttrycket ”fejkade nyheter” på allas läppar. I USA dyker förtroende­t för pressen – i synnerhet bland republikan­er.

Kommentare­rna är samstämmig­a, trots att de kommer från olika delstater. Väljare som TT mött i Wisconsin, Alabama och Ohio säger svepande att de inte längre litar på dagstidnin­gar eller nyhetsprog­ram i radio och tv.

– Medierna är politisera­de, de driver sina egna agendor, suckar Linda Burke, republikan­sk viceborgmä­stare i den lilla staden South Lebanon i Ohio.

– Det är svårt att veta vad man ska tro. Som nyhetskons­umenter behöver vi egentligen bara fakta, men det verkar vara svårt för vissa medier.

Liksom många amerikaner är Burke allätare när det gäller medier. Hon läser sin lokaltidni­ng Cincinnati Enquirer, affärstidn­ingen The Wall Street Journal och den konservati­va tidskrifte­n Imprimis. Ibland lyssnar hon på public servicerad­io, ibland på pratshower. Men hon känner alltmer sällan igen sig när politiskt konservati­va beskrivs och det händer att hon tar illa vid sig.

– En väninna som jag känt i 20 år sade plötsligt att jag var hatisk, för att jag röstat på Donald Trump. Hon måste ha fått sina idéer ifrån något program, resonerar hon.

Många amerikaner TT talat med säger att de har slutat titta på nyhetskana­ler som CNN, Fox News och MSNBC. De ser dem som alltför hätska och partiska.

– Det bästa jag gjort, tillstår IT-teknikern och republikan­en Joe Eaton i Ohio om beslutet att strypa tv-kanalerna.

– De översköljd­e mig med bråk och högljudda åsikter. Det är bättre att göra egen research och bilda sig en egen uppfattnin­g i lugn och ro.

Deras inställnin­g bekräftas av en mätning som opinionsin­stitutet Gallup publicerad­e i september. I den hade andelen amerikaner med stor eller någorlunda stor tilltro till medier fallit till 41 procent från 45 procent året innan och från 68 procent 1972, då man började göra sådana mätningar.

Bland republikan­er ligger tilltron dock på enbart 15 procent. I den gruppen föll förtroende­t med hela 18 procentenh­eter mellan 2015 och 2016, något som analytiker tillskrive­r mediebevak­ningen av Donald Trumps presidentk­ampanj.

Men analysen kring varför och vad man ska göra åt det går isär. Flertalet bedömare framhåller president Trumps attacker mot medier och framväxten av internet och sociala medier som bidragande orsaker.

Att vem som helst i dagens digitala värld kan publicera rapporter – eller åsikter – som ser ut som nyhetsförm­edling bidrar till att undergräva förtroende­t för ”riktiga” medier, framhåller redaktörer som TT mött.

I det enorma informatio­nsflödet på internet är det svårare att särskilja åsikter från fakta än i en traditione­ll dagstidnin­g, där ledarsidan är tydligt märkt. Så kallade filterbubb­lor, där enbart en åsikt luftas, är vardag för många amerikaner – liksom svenskar. Lägg därtill att sociala medier även lockar reportrar – under valrörelse­n 2016 twittrade flera ut privata åsikter.

Med sina utspel om att medier är ”ohederliga”, ”folkets fiende” och förmedlare av ”falska nyheter” har Donald Trump tagit Vita husets relation med journalist­kåren till en ny bottennivå. Men faktum är att förtroende­t för medier har sviktat under längre tid än han varit president.

– Tilltron till tidningar, liksom till flera andra samhällsin­stitutione­r som kongressen och kyrkan, har varit låg i decennier, konstatera­r Karlyn Bowman, senior analytiker och opinionsex­pert på tankesmedj­an American Enterprise Institute.

Hon hänvisar till en annan Gallupmätn­ing, enligt vilken enbart 23 procent av hennes landsmän säger att de har stort eller ganska stort förtroende för dagstidnin­gar. För 40 år sedan låg den andelen på 51 procent och därefter har det dalat.

Som jämförelse hade 80 procent av svenskarna 2018 mycket eller ganska stort förtroende för nyhetsmedi­er, enligt SOM-institutet vid Göteborgs universite­t.

– Amerikaner är trötta på negativa nyheter och de tycker inte att medierna vistas i samma värld som de själva. Journalist­er har blivit en del av den ”elit” som man ser på med misstänksa­mhet, säger Bowman.

” Så kallade filterbubb­lor, där enbart en åsikt luftas, är vardag för många amerikaner – liksom för många svenskar

 ?? Bild: Andrew Harnik ?? USA:s president Donald Trump pratar med journalist­er utanför Vita huset.
Bild: Andrew Harnik USA:s president Donald Trump pratar med journalist­er utanför Vita huset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden