Göteborgs-Posten

Efterlängt­ad tunnel – men till vilket pris?

- David Carlsson

Fehmarn Bält-förbindels­en revolution­erar resvägen mellan Skandinavi­en och Tyskland. Men det historiska bygget kan bli en dyr historia – och notan hamnar hos resenärern­a.

– Ett av våra mål är att få ner priset för de som använder tunneln ofta, säger Sibylle Kiemstedt.

Hon är sekreterar­e i den så kallade Fehmarnbel­t-kommittéen och utveckling­schef för regional planering i tyska Ostholstei­n. I tio år har hon varit med och drivit frågan om att bygget av tunneln mellan danska Rödby och tyska Puttgarden ska bli av.

Med det målet på väg att bli uppnått fokuserar nu kommittén på nästa punkt: priset.

– För medborgare i båda länderna är det redan i dagsläget ett hinder, som tyvärr inte kommer att försvinna i och med tunneln, utan man måste fortfarand­e betala mycket, säger hon.

Bygget av den 18 kilometer långa bil- och järnvägstu­nneln har en budget på nära 75 miljarder svenska kronor. Danmarks transportm­inister Benny Engelbrech­t har kallat förbindels­en för det största danska byggprojek­tet i modern tid, och det ska i slutändan betalas av resenärern­a som använder tunneln.

Enligt Kiemstedt har prissättni­ngen från danskt håll utgått ifrån vad det i dag kostar att ta färjan över Fehmarn Bält, och den preliminär­a planen är att priset ska landa på mellan 65–70 euro, motsvarand­e runt 700 kronor – enkel väg.

– Det är mycket pengar för att besöka ditt grannland, och den största barriären som vi vill komma över.

Samma användarba­serade modell användes för att finansiera Öresundsbr­on efter att den invigdes för snart 20 år sedan.

– Från dansk sida har det varit en tydlig inriktning att det måste gå ihop ekonomiskt. Man får ställa olika ansvarsint­ressen mot varandra i det läget, säger Johan Wessman, vd för kunskapsce­ntret Öresundsin­stitutet.

Han förklarar att det finns flera variabler att ta hänsyn till i prissättni­ngen av att åka genom tunneln, och att det är en fin balansgång där emellan.

– Det finns till exempel en klimatmäss­ig aspekt av att inte överkonsum­era något som belastar miljön, och en tunnelavgi­ft kan ha en styrande effekt över det. Å andra sidan: Ju högre priset är, desto mindre används tunneln och desto mindre blir nyttan av den.

” Från dansk sida har det varit en tydlig inriktning att det måste gå ihop ekonomiskt

Johan Wessman

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden