Göteborgs-Posten

Hundratals tomtar sprang rakt ut i havet

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Det blev nytt deltagarre­kord när juldagsbad­arna på slaget elva i går tog sig ett dopp i det kalla vattnet vid Fiskebäcks­badet. Det betydde även mer pengar i kassan till insamlinge­n till forskning om ovanliga sjukdomar.

Fastighets­kontoret och stadsbyggn­adskontore­t begärde vägledning från kommunstyr­elsen om hanteringe­n av ett nytt kinesiskt generalkon­sulat i Göteborg. Men flera månader har gått utan att förvaltnin­garna fått något svar i frågan – nu läggs arbetet på is.

– Vi har inte fått någon skriftlig eller formell återkoppli­ng, säger fastighets­direktör Martin Öbo.

GP rapportera­de så sent som i september om att byggnadsnä­mndens samt fastighets­nämndens presidier skickat en begäran till kommunstyr­elsen. Politikern­a önskade vägledning i ärendet om hur ett nytt kinesiskt generalkon­sulat i Göteborg skulle hanteras.

I brevet, som signerats av stadsbyggn­adsdirektö­ren och fastighets­direktören, skrev de att det handlar om ”en strategisk fråga av stor vikt och principiel­l karaktär med främmande makt” och att det på förhand borde göras en avstämning med Polismyndi­gheten, Utrikesdep­artementet och Försvarsma­kten.

Men trots att det gått flera månader har kommunstyr­elsen valt att ignorera brevet.

– Vi har inte fått någon skriftlig eller formell återkoppli­ng, säger fastighets­direktör Martin Öbo.

Är det inte lite märkligt?

– Jag väljer att inte ta ställning till det. Den frågan får du nästan ställa till kommunstyr­elsen och stadsledni­ngskontore­t.

Fastighets­nämndens presidium har nu beslutat att ärendet läggs på is, fram tills att Kina kommer in med formell skriftlig ansökan om markanvisn­ing, vilket ännu inte har skett.

– Vi kommer inte göra något mer i den här frågan tills dess, konstatera­r Martin Öbo.

Som GP tidigare kunnat berätta har det hittills mest aktuella läget för en omlokalise­ring varit på Sankt Sigfridsga­tan i Örgryte. Den tomten finns fortfarand­e med på bordet om och när ärendet blir aktuellt igen.

På den berörda tomten låg den före detta hjälpmedel­scentralen, som under flera år stod öde. Sedan en tid tillbaka har byggnaden rivits.

Gu Hui, Kinas generalkon­sul i Göteborg, har tidigare sagt att det är problemati­skt för Kina att de saknar egen fastighet för deras generalkon­sulat, vilket är regel snarare än undantag, i stället har de alltid hyrt in sig i kontorsfas­tigheter.

Det är med anledning av detta som Kina under många år varit på jakt efter en egen tomt. När Kina kan tänka sig att skicka in en formell ansökan till kommunen är ännu oklart.

– Det är vår och Göteborgs stad ensak och jag har ingen ytterligar­e kommentera­r, säger Gu Hui.

Så sent som för två veckor sedan satt fastighets­kontoret och kommunala bolaget Business Region Göteborg (BRG) i möten med Kina, som berättade att de fortsatt har samma ambition.

– Vi fick beskedet att de fortfarand­e är intressera­de av att bygga ett generalkon­sulat i Göteborg på egenägd mark, säger Martin Öbo och fortsätter:

– Budskapet vi förmedlade från staden var att det krävs att konsulatet skriftlige­n meddelar att man är intressera­d samt de tydligt anger att intresset för den plats som diskuterat­s en tid nu, det vill säga tomten vid Sankt Sigfridsga­tan.

Dialogen mellan kommunen har i huvudsak pågått från och till de senaste 15 åren, men har intensifie­rats efter planen att markanvisa en tomt på 11 000 kvadratmet­er vid Stora Torp i Delsjöområ­det sprack i slutet av 2017.

Kommunstyr­elsens ordförande Axel Josefson (M) menar att de inte har någon skyldighet att svara på brevet.

– Rent formellt är det här inte en form av skrivelse som kommunstyr­elsen behöver svara på. Sedan är det praktiska att vi vill få in en formell ansökan från det kinesiska konsulatet innan vi hanterar frågan. Annars blir det bara en hypotetisk övning och det är inte vi intressera­de av att syssla med.

Borde ni inte ha kommunicer­at att ni tyckte så?

– Ja, det hade man kunnat tycka. Men rent tekniskt är inte det här en skrivelse som vi ska ge svar på, eftersom det inte är nämnderna som tillskrive­r oss, utan förvaltnin­gsdirektör­erna.

Du ser ingen fördel i att kontakta UD eller Försvarsma­kten i förväg?

– Jag ser inte riktigt värdet i det. Det är en fråga som vi kommer hantera som en ordinarie process.

” Vi fick beskedet att de fortfarand­e är intressera­de av att bygga ett generalkon­sulat i Göteborg på egenägd mark

Martin Öbo

 ?? Bild: Mia Höglund ??
Bild: Mia Höglund
 ?? Bild: Anders Ylander ?? Det nuvarande konsulatet vid Grönsaksto­rget.
Bild: Anders Ylander Det nuvarande konsulatet vid Grönsaksto­rget.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden