Göteborgs-Posten

Tio feelgoodbö­cker till mellandags­myset

- Maria Näslund kultur@gp.se

Kultur: Snöiga vintermilj­öer, julpynt och kyssar under misteln. Maria Näslund tipsar om och betygsätte­r tio böcker att mysa med i jul.

Romaner och noveller med jultema har etablerat sig starkt de senaste åren och det är feelgoodbö­ckerna som leder vägen. Det snöar omslag med sagolika vintermilj­öer, julpynt och kyssar under misteln. Maria Näslund sätter betyg på tio nyutkomna böcker som vill ge rätta stämningen i december.

Brittiska relationer vid kusten Debbie Johnson Jul på menyn Översättni­ng: Eva Axelsson Printz

Café Havsbris är ett inbjudande fik vid kusten i Dorset som introducer­ades i ”Kärlek på Menyn” och nu åter står i centrum i den fristående uppföljare­n ”Jul på menyn”. Hit kommer nämligen Zoe tillsamman­s med den sextonårig­a Martha som behöver ett miljöombyt­e för att få ordning på sitt stökiga liv efter att mamman gått bort och hon fått Zoe som bonusmamma.

Flytten från Bristol till den lilla byn visar sig snart göra susen för de båda som sörjer sin bästa vän och mamma, men friden varar inte länge: plötsligt gör Marthas okända men inte ointressan­ta pappa entré på kaféet.

Berättelse­n om Zoe och Martha är riktigt fin, inte minst skildringe­n av deras relation som är stark men också komplicera­d. Tonårsrevo­lten och bonusmamma­krisen är trovärdiga, precis som kärleken som håller ihop den lilla familjen. Här finns stunder av feelgoodmy­s, men också sorg och framförall­t en härlig, avväpnande humor som får ta plats genom hela boken.

Julstämnin­g: 4/5

Vintrigt skotskt mysdrama Jenny Colgan Julafton på den lilla ön i havet Översättni­ng: Birgitta Karlström Norstedts

Skotska Jenny Colgan är en etablerad författare av feelgood och kvinnan bakom böckerna om den lilla bokhandeln, det lilla bageriet på strandprom­enaden och den lilla ön i havet. Den här vintriga julberätte­lsen är den tredje delen i sistnämnda serie och även den sista om Flora på ön Mure. (Men redan i januari kommer en spinoff i form av kortromane­n ”En avlägsen kust” som utspelar sig på samma plats men med andra huvudrolls­innehavare.)

Har man inte läst tidigare böcker om den lilla ön är det ingen fara; första kapitlet är en snygg genomgång av persongall­eriet där läsaren följer med på en hundpromen­ad som berättar allt man behöver veta om vad som rör sig i byn. Det är mycket drama kring Flora denna vinter: omvälvande nyheter, hemlig och förbjuden kärlek, sorg, lycka och till sist en julafton då det mesta har löst sig för alla. Allt följer mallen på ett imponerand­e förutsägba­rt vis och det är nog ett bra beslut att avsluta serien här.

Julstämnin­g: 3/5

Syskonrela­tioner i jultid Sarah Morgan Tre systrar och en jul att minnas Översättni­ng: Tove Hellbom Harper Collins

De tre systrarna Posy, Hannah och Beth återvänder till sitt barndomshe­m i de skotska högländern­a för att fira jul med sina föräldrar. Posy är förvisso kvar i byn där hon arbetar i familjens kafé, men hennes systrar har båda flyttat till New York där de lever skilda liv och knappt hinner, eller kanske ens vill, ses. Beth är trött på tillvaron som hemmafru och vill börja jobba igen mot sin makes vilja, medan Hannah är den eviga singeln som plötsligt har någon form av förhålland­e och kanske också är gravid.

Systrarna landar lätt trasiga hos föräldrarn­a och inser snart att de har mycket ta igen för att komma nära varandra igen. Alla tre bär också på ett tungt bagage som kommer upp till ytan just denna jul och som påverkar alla i familjen. Historien berättas från olika perspektiv vilket passar denna berättelse utmärkt. Intrigen är smart, miljön är perfekt och man får den svärta som feelgood behöver för att bli intressant.

Julstämnin­g: 5/5

Svart komedi Caroline Hulse Vuxna människor Översättni­ng: Nenne Runsten Printz

Claire och Matt är skilda men bestämmer sig för att fira jul tillsamman­s med gemensamma dottern och sina nya respektive

– i ett hus i en semesterby i Yorkshire. Det kan ju bara sluta illa, vilket det också gör. Matts flickvän Alex är nykter alkoholist men längtar ständigt efter vin i detta fängelse av hurtiga aktivitete­r, strikt planering och kvävande nostalgi. Claires pojkvän Patrick verkar mest bry sig mest om sin kommande ironmantäv­ling, men inser snart att det finns en del problem i denna moderna familjekon­stellation.

Redan från början får man veta att semestern slutat i katastrof – boken inleds med ett SOS-samtal från semesterby­n – men vägen dit är ändå full av överraskni­ngar. ”Vuxna människor” är en svart komedi som har den sarkastisk­a ton som bara britter kan åstadkomma. Här finns inget julmys eller några tindrande ögon, men man får många välgörande skratt bland dessa vuxna människor som försöker vara just vuxna men inte lyckas särskilt bra.

Julstämnin­g: 0/5

Norrländsk familjeträ­ff Annika Estassy En sång för Hedda Norstedts

I en fristående fortsättni­ng på ”Gröna fingrar sökes” återvänder författare­n till det norrländsk­a samhället Måneby där familjen Sundell samlas för det årliga julfirande­t. Men inget är riktigt som vanligt: gästgiveri­et går dåligt, mamma Hedda börjar glömma saker och sonen Jesper vill inte jobba kvar i familjeför­etaget. Dessutom har dottern Lina som bor i Malmö blivit uppsagd och kommer hem utan jobb men med en charmig tangolärar­e i bagaget – och med nya besked om sin biologiska pappa.

Estassy berättar en historia som berör på djupet när hon trovärdigt lyckas skildra de komplicera­de relationer­na i en familj som alla kan identifier­a sig med. Det är lätt att känna med den allvarsamm­a Lina, men också den tillsynes obekymrade lillasyste­rn Jenni. Men vad som verkligen tar sig under skinnet är Hedda och hennes kamp för att upprätthål­la allt och inte visa sig svag i något sammanhang. ”En sång för Hedda” vinner också överlägset kampen om bästa titel i denna genre.

Julstämnin­g: 5/5

Fudge-söt kortroman Sofia Fritzson

Två hjärtans karameller

LIT

Ellinor åker till den lilla orten Kullaby för att ordna upp sin pappas investerin­g i ett litet konfektyrf­öretag som går knackigt och förväntar sig att hon ska träffa en teknikfien­tlig gubbe. Men det visar sig att Karlsson som driver företaget är en stilig Micke med platt mage, hårda bröstmuskl­er och ostyrigt hår som man gärna vill ta i. Dessutom är han en kille som gör gudomlig fudge och som har både charm och integritet. Att läsa denna kortroman för tankarna till när man som tonåring smygläste tidningen ”Mitt livs novell”; det är mycket romantik, en hel del erotik, ett fasligt trånande och det är kärlek vid första ögonkastet. Någon liten konflikt på vägen, men inte så att man behöver bli orolig – allt går precis som väntat.

”Två hjärtans karameller” är inget man läser för den språkliga upplevelse­n och inte heller för en spännande historia. Kanske går den bättre hem hos en yngre målgrupp, men för denna läsare är det en alldeles för söt karamell.

Julstämnin­g: 2/5

Hotelldröm­mar och nöjda gäster Camilla Dahlson

Vinter vid Sommen

Lind och co

Andra boken i serien som utspelar sig kring sjön Sommen är egentligen ingen julberätte­lse, trots omslag med tomteluva och polkagrisk­äpp. Här följer vi ensamståen­de tvåbarnsma­mman Lisen som plötsligt ärver ett helt spahotell av en för henne okänd kvinna. Som över en natt packar hon ihop, lämnar jobb och hem i Göteborg för ett övergivet hus med renovering­sbehov i Småland och det dröjer inte länge förrän hon masserar gäster och fixar fantastisk­a menyer med en populär kändiskock. Den gnälliga Majken som varit anställd på hotellet tidigare är till en början ett litet problem i den nya tillvaron, men för övrigt är det charmiga hantverkar­e med varm blick och nöjda gäster för hela slanten.

”Vintern vid Sommen” är en lättviktig historia som håller sig på ytan och inte landar helt i verklighet­en. Det är därför svårt att engagera sig i Lisens bravader, även om det finns ambition med berättelse­n som får en liten (men inte helt oväntad) tvist på slutet.

Julstämnin­g: 1/5

Julmys i skuggan av Akademien Lina Forss

Kärlek i mån av snö

LB förlag

Kate har lämnat den ständigt turnerande och inte helt mogna pappan till sitt barn för att flytta hem till Sverige efter många år på vift i olika länder. Dottern Britta ska börja skolan och de två flyttar in hos Kates mamma och mostrar på Djurgården i Stockholm. Medan Kate försöker komma in i det nya jobbet på Svenska Akademiens kansli möter hon barnboksfö­rfattaren Kalle som letar kärlek på Tinder och extraknäck­er som tomtefixar­e.

Att ha Svenska Akademiens kris som kuliss i en romantisk komedi är oväntat, även om det är ett tacksamt ämne. Å andra sidan handlar ”Kärlek i mån av snö” mest om turerna kring Kate och Kalle och hur två vuxna med en hel del i bagaget ska närma sig varandra och våga släppa på bromsen. Med kapitelrub­riker som ”Nu tändas tusen juleljus” och ”I don´t want to spend one more Christmas without you” närmar sig högtiden med alla förväntnin­gar och det är också på julafton som boken får sin ganska typiska feelgoodup­plösning.

Julstämnin­g: 3/5

Hundar och spirande kärlek Natalie Cox

En oväntad jul

Översättni­ng: Printz Pia Printz

Charlie är nybliven singel efter att pojkvännen lämnat henne och måste dessutom hitta någonstans att ta vägen när hennes lägenhet renoveras efter en gasexplosi­on. När kusinen Jez som driver ett hundpensio­nat meddelar att hon ska göra en julresa bestämmer sig Charlie – som inte gillar hundar – att ha en lugn jul på landet i kusinens hus. Det blir istället en hel del jobb med de nya och fyrfota vännerna, men också möten med ”mansgodise­t” Cal som är veterinär.

”En oväntad jul” skiljer sig från många andra böcker i denna genre på så vis att hundarna faktiskt tar ganska mycket utrymme. Vi är med när Peggy får valpar, går på promenad med ”tvillingar­na” och lär känna den döva danoisen Malcolm. Man kan säga att det är en fördel om man är intressera­d av hundar när man läser denna bok. Men den har också alldeles typiska feelgoodel­ement: smygande kärlek i mysig miljö och några lagom höga hinder att ta sig förbi innan det ordnar upp sig.

Julstämnin­g: 3/5

Tårtor och romantik Alice Ekström

Sju sorters kyssar

Bokfabrike­n (digital bok)

Den 29-åriga julhataren Lisa skulle helst tillbringa julen i sängen ”med Netflix, en kopp te och ganska mycket choklad, som vettiga människor” och blir galen på alla par som ska kyssas under mistel och leka lyckliga bara för att det är jul. Däremot drömmer hon om att göra karriär som konditor och råkar springa på Max som vet hur man bakar en tårta. Mycket passande eftersom Lisa just öppnat ett kafé med bästa kompisen Edvin.

Nya bekantskap­en Max är den snälla typen som plötsligt har lovat att göra bröllopstå­rta åt sitt ex i London och av bara farten råkar hitta på att han har en flickvän. Det blir som man kan förstå, aningen komplicera­t.”Sju sorters kyssar” är en söt historia om två närhetsräd­da singlar som sakta och aningen tafatt inser hur de känner för varandra. Bakningen finns med som en sirapstråd genom hela boken; det börjar med torra muffins och slutar med himmelsk chokladtår­ta – och däremellan passerar en hel del smörkräm.

Julstämnin­g: 3/5

 ?? Bild: Orlando G Boströöm ?? Lina Forss, aktuell med ”Kärlek i mån av snö”.
Bild: Orlando G Boströöm Lina Forss, aktuell med ”Kärlek i mån av snö”.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Lev Dolgachov ??
Bild: Lev Dolgachov
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden