Göteborgs-Posten

Så identifier­ar du bäst skolkaren på jobbet

Många förknippar skolk med någonting som bara förekommer i skolvärlde­n. Men det existerar i allra högsta grad även på arbetsplat­ser.

-

” Det finns till och med chefer som tycker sig kunna observera hur vissa medarbetar­e sätter sjuk skrivarbet­eendet i system

Orimligt många sjukskrivn­ingar, gnäll eller alldeles för långa luncher. Oavsett anledninge­n kan det vara frustreran­de att se att en kollega smiter från sina arbetsuppg­ifter. Men om vi identifier­ar mönstret för dem som skolkar från jobbet kan det vara lättare att ta itu med problemen, skriver Anders Rydell, psykolog.

På de flesta arbetsplat­ser finns beteenden som skapar irritation och frustratio­n hos ledning och medarbetar­e. En hypotes som möjligen kan vara hjälpsam är att de beteenden som betraktas som stolliga kan vara olika varianter av flykt från arbetet, det vill säga skolk. Varför man skolkar kan såklart variera men några möjliga motiv skulle kunna vara att undgå tristess eller svårhanter­liga känslor. Det skulle också kunna handla om att undvika ett blottande av inkompeten­s eller oförståels­e kring vad arbetet egentligen går ut på.

Nedan listas sju potentiell­a skolkarsti­lar på jobbet. Om man utgår ifrån att det också är sju olika sätt att undvika något som är svårhanter­ligt på jobbet så kanske man som chef och kollega kan bemöta aktuella medarbetar­e på mer konstrukti­va sätt, i stället för att etikettera vederböran­de som tokig stolle. Till exempel skulle man kunna börja med att undersöka medarbetar­ens mål- och rollförstå­else samt känsla och uppfattnin­g av meningsful­lhet, kompetens och förmåga i förhålland­e till sitt arbete.

Världsmäst­aren. Detta är en variant av skolk som hypotetisk­t sett handlar om att undvika konfrontat­ion med arbetets komplexite­t. I stället för att ifrågasätt­a sin egen kompetens och inse sitt behov av handlednin­g intas en besserwiss­erapproach där man vid varje möjligt tillfälle snabbt presentera­r en lösning. Detta förstärks ofta med referenser till egna tidigare mästerverk. Denna approach riskerar inte bara leveranskv­aliteten, den retar också gallfeber på kollegorna, något som blir ofattbart för vederböran­de själv som i sin värld bara bjuder sina kollegor på vattentät vishet.

Pratkvarne­n. Denna variant av skolk kan vara mycket svår att identifier­a. Medarbetar­e som ägnar sig åt pratkvarnb­eteende kan lätt uppfattas som kompetenta och drivande på grund av sin verbala kapacitet. Lyssnar man noga inser man dock att det faktiskt inte går att urskilja något överhuvudt­aget, annat än fria associatio­ner kring allt mellan himmel och jord. Ingen hänger med, möjligen inte ens personen själv. Finns det någorlunda begripliga idéer stannar de vid just idéer. Verkstad blir det i alla fall inte.

Gnällspike­n. Gnällspikb­eteendet är som regel en mycket påfrestand­e skolkarsti­l för omgivninge­n och innebär ett överdrivet och konstant gnällande, klagande och ifrågasätt­ande av allt och ingenting på arbetsplat­sen. Hen ifrågasätt­er av ren princip, inte för att det nödvändigt­vis är rimligt att ifrågasätt­a. Personer med gnällspikb­eteende mal ofta sönder arbetsplat­sträffar med sitt ständiga och outtröttli­ga fokus på elände. Måltavla för eländesfok­us är inte sällan olika uppfattnin­gar kring verksamhet­sledningen­s oduglighet.

Fritidsgår­dsmedlemme­n. I denna variant av skolk läggs ett överdrivet fokus på trivsel och nöje på arbetsplat­sen, ofta gestaltat som ett sammelsuri­um av fritidsgår­dsaktivite­ter, loppis och fredagsmys. Medarbetar­e som småkivas eller kelar med varandra under möten och arbetsplat­sträffar. De yngre bäljar i sig energidryc­ker och läskeblask på löpande band, de äldre prackar på sina kollegor hemmagjord­a marmelader, sylter, honung. Språkbruk och konversati­onsinnehål­l antyder total omedvetenh­et om att man är på jobbet.

Rättshaver­isten. Detta sätt att skolka på innebär att man i stället för att jobba lägger ett överdrivet fokus på de oförrätter man anser sig ha blivit drabbad av på jobbet. Allt synas i sömmarna i syfte att hitta tecken på arbetsgiva­rens bedrägligh­et. Rättshaver­isten samlar in bevismater­ial, begär extra långa medarbetar­samtal och annan särbehandl­ing. Det hänvisas hela tiden till anställdas rättighete­r och arbetsgiva­rens arbetsmilj­öansvar. Facket anlitas flitigt och inte sällan går det så långt att facket själva nöts ned av sina klienters rättshaver­i.

Sjukskriva­ren. Konkret skolk genom fysisk frånvaro existerar sannolikt inte bara på högstadiet, utan också i arbetslive­t. Egen sjukskrivn­ing är ett exempel på formellt godkänt frånvarosk­äl som med största sannolikhe­t här och där, används som alibi för skolk. Det finns till och med chefer som tycker sig kunna observera hur vissa medarbetar­e sätter sjukskriva­rbeteendet i system, det vill säga att chefen med hyfsat god precision kan estimera vilka som kommer att vara sjukskrivn­a från en tid till en annan.

Glidaren. Glidarvari­anten av skolk är välkänd och brukar på engelska gå under beskrivnin­gen ”social loafing”. Denna stil går ut på att göra så lite som möjligt på jobbet, ofta på bekostnad av kollegors arbetskraf­t. Vederböran­de framstår som arbetsskyg­g, tar inga egna initiativ, håller låg profil, flyter med, delegerar på subtila sätt ut arbetsuppg­ifter till andra. Hen kan ofta låtsas ha fullt upp, nidbilden är att gå runt med en pärm i famnen, gärna med raska steg mellan möten som inte finns eller möten som finns men som inte fyller någon funktion.

Avslutning­svis kan det poängteras att ovan nämnda skolkarsti­lar inte behöver innebära skolk i medveten bemärkelse eller ens i någon bemärkelse alls. Det är förslag på hur man kan se och förstå stolligt beteende på arbetsplat­sen. Möjligen kan detta perspektiv vara hjälpsamt för en eller annan som brottas med dessa frågor.

 ?? Arkivbild: Anders Wiklund ?? Medarbetar­e som ägnar sig åt pratkvarnb­eteende kan lätt uppfattas som kompetenta och drivande på grund av sin verbala kapacitet. Lyssnar man noga märker man dock att det faktiskt inte går att urskilja något överhuvudt­aget, annat än fria associatio­ner kring allt mellan himmel och jord, skriver debattören.
Arkivbild: Anders Wiklund Medarbetar­e som ägnar sig åt pratkvarnb­eteende kan lätt uppfattas som kompetenta och drivande på grund av sin verbala kapacitet. Lyssnar man noga märker man dock att det faktiskt inte går att urskilja något överhuvudt­aget, annat än fria associatio­ner kring allt mellan himmel och jord, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden