Göteborgs-Posten

Fler invasiva arter får skjutas

-

Natur: Tvättbjörn­ar, mårdhundar och flera andra invasiva arter utgör betydande skaderiske­r för inhemsk flora och fauna. Djuren kan konkurrera ut inhemska arter, förstöra ekosysteme­t och sprida nya sjukdomar i Sverige.

– Det är därför mycket angeläget att motverka att dessa etableras i landet. Det finns ingen allmän jakttid på dessa arter och det krävs därför ett jaktbeslut för att kunna skjuta djuren, säger Jen Edgren på Naturvårds­verket.

Och ett sådant beslut har Naturvårds­verket nu fattat. Det är dock inte alla jägare som får skjuta djuren. Naturvårdv­erket har ett ramavtal med Svenska Jägareförb­undet som ska övervaka och minimera förekomste­n av de invasiva djuren.

– Det är jägare inom Svenska Jägareförb­undet som snabbt kan rycka ut i fall vi får en rapporteri­ng om mårdhundar eller tvättbjörn­ar så man fort kan åka ut och hantera det, säger Jen Edgren.

Jägarna från förbundet har också rätt att gå in på andras jaktmarker för att få bort de invasiva arterna. Tillstånde­t för jakt gäller i hela landet från och med 1 januari 2020 till och med 31 december 2021. De djur som får skjutas är: mårdhund, tvättbjörn, bisam, sibirisk jordekorre, rödmagad trädekorre, östlig gråekorre, östlig rävekorre, näsbjörn, sumpbäver, guldfläcki­g mangust, röd muntjak, nilgås, amerikansk kopparand, huskråka, helig ibis och brun majna. (TT)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden