Göteborgs-Posten

Brobalk nummer två ska passera nålsöga – baklänges

- Mia Pettersson mia.pettersson@gp.se

I dag ska Hisingsbro­ns andra tvärbalk passera genom Götaälvbro­n. Precis som senast görs det med 20 centimeter till godo på varje sida – men denna gång backar lastskeppe­t in.

Det har gått drygt en månad sedan den första av Hisingsbro­ns två tvärbalkar anlände till Göteborg från spanska Bilbao där de tillverkas. Sedan dess har 22 av brons totalt 42 sidospann kommit på plats.

– Monteringe­n har gått bra och vi har kunnat hålla det tempo som vi önskade. Det är stora delar som ska lyftas och sättas på plats, så det gäller att allt stämmer, säger Susanne Wiberg, trafikkont­orets projektled­are för byggnation­en av Hisingsbro­n, i ett pressmedde­lande.

I lördags anlände tvärbalk nummer två, även denna med det finska skeppet Meri. Efter förberedel­ser vid kaj är det dags att passera igenom Götaälvbro­n på annandag jul. Precis som senast görs det med 20 centimeter till godo på varje sida.

Denna gång ska Meri dessutom backa igenom, för att kunna lasta av den 650 ton tunga tvärbalken på den södra sidan om farleden.

– Vi räknar med att öppna bron klockan åtta på annandagen. För den som vill följa Meris passage genom bron är P-arken vid Lilla Bommen en bra plats att stå på och sedan kan man gå runt till Gullbergss­trand, säger Susanne Wiberg.

Eftersom Meris förtöjning­slinor kommer spännas tvärs över älven stängs farleden av för samtlig sjötrafik i två dagar, till den 27 december klockan 18.

– För dem som är i Göteborg under julen kan jag rekommende­ra en promenad upp på Götaälvbro­n under mellandaga­rna. Det kommer att vara mycket aktivitet i arbetsområ­det när tvärbalken ska lastas av från skeppet, passas in på betongfund­amentet och gjutas fast, säger Susanne Wiberg i pressmedde­landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden