Göteborgs-Posten

Ingen vila i sikte för brandmänne­n

- Emma Gyllestad

Räddningst­jänsten i Australien­s brandhärja­de delstat New South Wales fick en julklapp i form av svalare väder. Men andrummet blir kortvarigt – redan till helgen väntas höga temperatur­er åter ställa till det för brandbekäm­pningen.

– Jag önskar att brandmänne­n kunde vara lite lediga, men det är mycket som måste göras, säger Arthur Henry vid räddningst­jänsten.

– De flesta av brandmänne­n är väldigt slitna och riktigt trötta på det här, säger Arthur Henry, en av räddningsl­edarna i Blue Mountainsr­egionen väster om Sydney.

– Många av dem har hållit på i upp emot tre-fyra månader vid det här laget, fortsätter han.

En stor andel av brandmänne­n är dessutom volontärar­betare, och har på ett eller annat sätt tagit ledigt från sina ordinarie arbeten för att hjälpa till med släcknings­arbetet.

– Jag tror att de håller ut eftersom de är så engagerade i de här samhällena, att hjälpa dem och skydda dem. Om man inte har det engagemang­et tror jag inte att man har kraften att orka fortsätta.

Det blåaktiga dis från eukalyptus­träden som har gett Blue Mountains sitt namn är uppblandat med brandrök, och på håll syns en bolmande rökpelare mot himlen. I det lilla samhället Katoomba

är det juldagssti­lla, men röken påminner om att en av säsongens riktigt stora skogsbränd­er härjar bara några kilometer bort. Och på räddningst­jänsten RFS distriktsk­ontor tar man inte julledigt.

– Någon enstaka volontär är kanske hemma och firar jul med familjen, men nej, vi kan inte ta ledigt, säger Arthur Henry.

Årets brandsäson­g har redan pågått länge. Och det dröjer troligtvis flera månader innan den är över.

Regionen drabbas varje år av omfattande brände i skog och mark. Men årets bränder är något utöver det vanliga.

– Jag har arbetat i över 25 år med att bekämpa bränder i det här området och jag har aldrig tidigare upplevt något liknande, säger Henry.

Den långvariga torkan i landet har gjort att markbrände­rna sprider sig över områden där det normalt inte brinner. Och fort går det.

– De sprider sig fortare och lågorna blir väldigt mycket högre med så här mycket torrt bränsle. Exempelvis Gospers Mountain-branden spred sig över områden som normalt sett begränsar en brand. Den är säkert tre gånger så stor som någon brand som jag har varit med om i den här sortens terräng förut, säger han. Med svalare temperatur­er passar räddningst­jänsten på att skapa begränsnin­gsområden, för att bränderna inte ska sprida sig i samma rasande fart som hittills i år.

– Vi blir bättre rustade att möta bränderna allt eftersom säsongen fortskride­r, men vi blir också tröttare. Det tar ut varandra. Men visst – vi har mer redskap och utrustning på plats jämfört med när säsongen startade. Och jag tror att begränsnin­garna kommer att fungera bättre nu. Mycket av marken är ju dessutom redan bränd, och det hindrar också bränderna från att spridas, säger Henry.

Men, konstatera­r han, det enda som egentligen kan få stopp på bränderna är antingen en period med rejält regn, eller att bränderna rör sig bort från den mest svåråtkoml­iga terrängen.

– Det kommer att bli en lång väntan, säger Henry med ett uppgivet skratt. Det kommer att dröja innan bränderna lämnar den svårsläckt­a bushen och någon omfattande regnperiod finns inte i väderprogn­oserna på ett bra tag.

 ?? Bild: TT ?? Klippforma­tionen ”Three sisters” i närheten av Katoomba insvept i brandrök på en bild tagen i måndags.
Bild: TT Klippforma­tionen ”Three sisters” i närheten av Katoomba insvept i brandrök på en bild tagen i måndags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden