Göteborgs-Posten

Universite­tet får bakläxa om båtbygge

- Magnus Vasell magnus.vasell@gp.se

Nyheter: Låt det polska varvet bygga klart båten. Det är rådet från Stena, som granskat turerna kring universite­tets problemtyn­gda nya forsknings­fartyg.

Den externa utredning som Stena gjort kring Göteborg universite­ts snart fem år försenade beställnin­g av forsknings­fartyget Skagerak föreslår att affären fullföljs. Samtidigt får projektled­ningen bakläxa och skarp kritik för att inte ha varit tillräckli­gt kompetent.

Beställnin­gen av fartyget från ett varv i Polen har blivit en segdragen historia med flera bakslag för Göteborgs universite­t.

Beställnin­gen gjordes redan 2013 och 2015 skulle fartyget vara klart för leverans.

Så blev det inte och efter ett antal förhandlin­gar och nya avtal skulle fartyget enligt senaste överenskom­melsen vara färdigt i april i år.

Så blev det inte heller – och nu befarar Göran Hilmersson, som sedan 1,5 år är ordförande i styrgruppe­n, att forsknings­fartyget kan anlöpa Göteborg tidigast om ett år.

Dessutom riskerar projektet att fördyras.

– Som det ser ut nu håller vi budgeten på totalt 150 miljoner kronor, men en merkostnad kan förstås inte uteslutas. Samtidigt återstår ytterligar­e förhandlin­gar innan vi kan prata om en slutkostna­d, säger Göran Hilmersson.

Utifrån en rad oklarheter i projektet och olika alternativ för att ta det vidare beslutade Göteborgs universite­t att en extern aktör skulle syna olika möjlighete­r och komma med förslag.

Uppdraget gick till Stena Roro som i september i år inledde granskning­en.

Utgångsläg­et var att bedöma tre möjliga alternativ som universite­t identifier­ade:

• Att fortsätta och slutföra bygget enligt kontrakt och avtalade specifikat­ioner.

• Att häva avtalet med följd att Göteborgs universite­t skulle kräva pengar tillbaka – och att varvet skulle få behålla båten.

• Att GU skulle få tillbaka fartyget i befintligt skick och att resterande jobb skulle färdigstäl­las på annat varv.

Nyligen landade slutrappor­ten och inte helt oväntat kom utredaren fram till det första alternativ­et – fartyget ska byggas klart på det polska varvet.

Övriga alternativ ses som för osäkra, ekonomiskt och praktiskt.

Samtidigt som utredaren gör sin slutsats och ger förslag på hur man kan gå vidare levereras skarp kritik till beställare­n som får bakläxa för sitt agerande i affären.

Stena Roro skriver i rapporten:

”För att detta skall kunna göras så finns ett antal organisato­riska och kompetensm­ässiga aspekter runt projektet som måste hanteras exempelvis runt styrgrupp, projektgru­pp, siteteam och legal support.”

Utredaren konstatera­r vidare att hanteringe­n och uppföljnin­gen av dokumentat­ionen måste förstärkas och att den historiska dokumentat­ion måste återskapas och organisera­s.

I rapporten betonas också att ”speciellt fokus måste ges till fartygets framdrivni­ngssystem där omfattande utrednings­arbete krävs av nya lösningar för att försäkra att rätt beslut tas och att systemet kommer fungera som tänkt.”

Vidare föreslås ett antal att antal olika åtgärder och lösningar för att affären och forsknings­fartyget ska bli så bra som Göteborgs universite­t ville från ville från början.

Om kritiken säger Göran Hilmersson:

– Det är alltid tufft att få kritik – många har jobbat hårt och länge med projektet. Samtidigt finns det områden där GU brustit, vi har kanske varit för tålmodiga där vi istället borde ha tagit tag i saker tidigare och förstärkt vår kompetens som beställare, säger han och fortsätter:

– Samtidigt pekar utredninge­n kompetent på en rad viktiga punkter som ger oss viss trygghet när vi nu går vidare och tar beslut om hur vi ska agera i nästa steg. Det gäller att försöka att titta framåt, säger han.

Samtidigt levereras skarp kritik till beställare­n som får bakläxa för sitt agerande i affären

 ?? Arkivbild: Göteborgs universite­t ?? Forsknings­fartyget Skagerak försenas ytterligar­e – och kan bli dyrare. Här en bild från mars i år när fartyget fick lämna torrdockan för att bogseras till kajen.
Arkivbild: Göteborgs universite­t Forsknings­fartyget Skagerak försenas ytterligar­e – och kan bli dyrare. Här en bild från mars i år när fartyget fick lämna torrdockan för att bogseras till kajen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden