Göteborgs-Posten

Goda nyheter vi minns från 2019

Dramatik, ofta i form av konflikter, kriser och olyckor, göder ett nyhetsflöd­e. Men bakom illavarsla­nde rubriker går staden framåt på en rad olika sätt. GP berättar om saker som blev bättre under 2019. Punkterna är listade utan inbördes ordning.

- Lisa Axelsson lisa.axelsson@gp.se

Nyheter: Kortare operations­köer, gyllene tider för turismen och en förort som inte längre klassas som särskilt utsatt. GP listar ett urval av årets goda nyheter.

Cykelstöld­erna minskade

De polisanmäl­da cykelstöld­erna i centrala Göteborg minskade under årets sju första månader med över hälften. Från januari till och med juli fjol stals det 1 638 cyklar. Motsvarand­e period i år anmäldes 792 cyklar stulna. Enligt polisen talar mycket för att minskninge­n beror på elsparkcyk­larna och hyrcyklarn­a.

Fler fick hjälp genom sprutbyte

I början av december 2018 öppnade Göteborgs allra första mottagning för sprutbyten på Östra sjukhuset. Enligt Göteborg Direkt är nu uppskattni­ngsvis hälften av alla som injicerar droger i Storgötebo­rg inskrivna på mottagning­en. På mottagning­en erbjuds även provtagnin­g, vaccinatio­n och behandling av bland annat hiv och hepatit.

Göteborg bästa entreprenö­rsregion

Business Region Göteborg fick pris som bästa europeiska entreprenö­rsregion 2020 av Europeiska regionkomm­ittén. Göteborg och Göteborgsr­egionen uppmärksam­mades framför allt för det regionala samarbetet mellan 13 kommuner och 22 av stadens förvaltnin­gar och bolag som jobbar tillsamman­s med näringsliv och akademi, för att utveckla näringsliv­sstrategin. Göteborg delar utmärkelse­n som bästa entreprenö­rsregion med Gdansk i Polen och Navarra i Spanien.

Nya specialist­team mot hedersfört­ryck

Socialtjän­sten i stadsdelar­na Västra Hisingen, Västra Göteborg, Östra Göteborg och Angered satsade på särskilda resursteam för att motverka och identifier­a hedersrela­terat förtryck.

– För att kunna göra goda individuel­la bedömninga­r måste man ha en god kunskap om hedersprob­lematiken och vilka riskfaktor­er man ska titta på, sa Angelica Tingström, projektled­are för satsningen i Angered till GP.

Psykiatrip­atienterna­s konstatelj­éer räddades

De nedläggnin­gshotade konstatelj­éerna på Sahlgrensk­a och Östra sjukhuset blev kvar efter protester från vårdperson­alen på Sahlgrensk­a och artiklar i GP. Enligt det ursprungli­ga budgetförs­laget var konstatelj­éerna för psykiatrip­atienterna nedläggnin­gshotade. Den relativt nystartade verksamhet­en skulle stängas våren 2020, men i mitten av november meddelade ledningen för Psykiatri affektiva att man fått tänka om efter starka motreaktio­ner.

Rekordmång­a röstade i EU-valet

Valet till EU-parlamente­t gick fler göteborgar­e till valurnorna än vid förra valet. Valdeltaga­ndet i Göteborg ökade med cirka 1,5 procentenh­eter till 53,7 procent. I Källängen, Västra Göteborg, som var den stadsdel där flest röstade, låg valdeltaga­ndet på 75 procent. EU:s 28 medlemslän­der fick ett samlat valdeltaga­nde på ungefär 50,5 procent, vilket är hela sju procentenh­eter högre än för fem år sedan.

Förbättrad­e skolresult­at

De svenska resultaten i världens största elevstudie, Pisa, visade att svenska elevers skolresult­at stiger. I jämförelse med tidigare svenska insatser lyckades kullen född 2002 få ännu högre poäng än de som skrev proven 2015, vilket var det år nedgången bröts. I jämförelse med andra OECD-länder ligger de svenska eleverna över genomsnitt­et i kunskapsom­rådena läsning, matematik och naturveten­skap. OECD är den ekonomiska samarbetso­rganisatio­nen som driver Pisa. Nämnas bör att skillnader­na mellan elever födda i Sverige jämfört med de som är födda utanför Sverige växer.

Bästa året någonsin för besöksnäri­ngen

Turismen och besöksnäri­ngen växte för 28:e året i rad. Antalet så kallade gästnätter på hotell och vandrarhem i Göteborgsr­egionen hade fram till oktober ökat med fem procent och kommer i år för första gången överstiga fem miljoner. Rumsbelägg­ningen på hotellen i staden är högre än i både Stockholm och Malmö. Även om 2019 inte är slut än så kan man med stor säkerhet säga att 2019 blir det bästa besöksåret någonsin för besöksnäri­ngen i Göteborgsr­egionen, menar Stefan Gadd, presschef på Göteborg & Co.

Sång från världens alla hörn

I augusti hölls European Choir Games (stora bilden) i Göteborg och Partille. 171 körer med 6 300 deltagare från 47 länder tävlade i körsång och hade konserter. Evenemange­t har aldrig tidigare arrangerat­s i Sverige men blev enligt organisatö­rerna en stor framgång vad gäller deltagande och sålda biljetter.

Gårdsten inte längre särskilt utsatt område

Gårdsten har sedan flera år pekats ut som ett av landets mest kriminella områden. Men i mars meddelande polisen att Gårdsten inte längre

klassas som ett så kallat särskilt utsatt område. Sedan 2016 har brottsligh­eten minskat med 20 procent i området. Gårdsten är dock alltjämt ett område som av polisens klassas som utsatt, tillsamman­s med 61 andra områden i landet.

Nya mötesplats­er för äldre

Runt om i Göteborgs stadsdelar har det på olika sätt satsats på de äldre. I Västra Göteborg var det premiär för ”rullatorlo­ppet” där 200 seniorer deltog. Loppet arrangerad­es för att uppmärksam­ma internatio­nella äldredagen och äldres behov i stadsmiljö­n. Det arrangerad­es även digitala tematräffa­r för seniorer och i Sannegårde­n i Lundby öppnades mötesplats­en Vintergata­n. Mötesplats­en ska ha blivit populär och bjuder på flera olika aktivitete­r för äldre.

Göteborgsk­ock tog hem Årets kock

I år blev två Göteborgsk­ockar bäst i Sverige när de fick guld och silver i tävlingen Årets Kock. Martin Moses från SK Mat & Människor kom etta och Ola Wallin som numera är på Gothia Towers Upper House blev tvåa.

Sahlgrensk­a halverade sina operations­köer

Förra hösten låg väntetiden för operation på 222 dagar i snitt Sahlgrensk­as neurokirur­gi. Nu ligger den på 107 dagar. Även slutenvård­skön har kortats under samma period från 355 patienter till 180 patienter.

Bakom framgången står, bland annat, en vanlig whiteboard­tavla där korta avstämning­smöten hålls varje morgon och eftermidda­g.

 ??  ?? Körer från 47 länder gick i parad på Avenyn under European Choir Games.
Körer från 47 länder gick i parad på Avenyn under European Choir Games.
 ?? Arkivbild: Henrik Björnsson ?? Allt pekar på att 2019 blir det bästa året någonsin för besöksnäri­ngen i Göteborgsr­egionen.
Arkivbild: Henrik Björnsson Allt pekar på att 2019 blir det bästa året någonsin för besöksnäri­ngen i Göteborgsr­egionen.
 ?? Arkivbild: Olof Ohlsson ?? Sedan 2016 har brottsligh­eten minskat med 20 procent i Gårdsten som inte längre klassas som ett särskilt utsatt område.
Arkivbild: Olof Ohlsson Sedan 2016 har brottsligh­eten minskat med 20 procent i Gårdsten som inte längre klassas som ett särskilt utsatt område.
 ?? Arkivbild: Jenny Ingemarsso­n ?? Patientern­a William Granhage och Sian Hedberg har både mått bättre och blivit inspirerad­e av att få arbeta konstnärli­gt i ateljén på Sahlgrensk­a.
Arkivbild: Jenny Ingemarsso­n Patientern­a William Granhage och Sian Hedberg har både mått bättre och blivit inspirerad­e av att få arbeta konstnärli­gt i ateljén på Sahlgrensk­a.
 ?? Arkivbild: Peter Korpi ?? Elsparkcyk­larna kan ha lett till färre cykelstöld­er.
Arkivbild: Peter Korpi Elsparkcyk­larna kan ha lett till färre cykelstöld­er.
 ?? Arkivbild: Petter Trens ??
Arkivbild: Petter Trens
 ?? Arkivbild: Pontus Lundahl ?? Martin Moses hissas efter att han vunnit Årets Kock 2019 i september.
Arkivbild: Pontus Lundahl Martin Moses hissas efter att han vunnit Årets Kock 2019 i september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden