Göteborgs-Posten

Håll stenkoll på pengarna från januari

- Ida Johansson ida.johansson@gp.se

Ekonomi: Månadsspar­a, kolla din pension och städa i aktieportf­öljen – det är några av experterna­s råd för att få bättre ordning på privatekon­omin 2020.

Nytt år – och en ny chans att ta kontroll över privatekon­omin. Här är råden som hjälper dig att ta tag i sparandet, pressa bolåneränt­an, städa fondportfö­ljen och få rätsida på pensionen. – Det här är en perfekt tid för en nystart – använd energin till att tänka över hur du kan få mer pengar i plånboken 2020, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Nu har vi kommit till den tiden på året när vi lovar oss själva att äta bättre, snusa mindre, börja gå på gym, lära oss svensk 1600-talshistor­ia eller ha mer skärmfri tid. I samma svep kan du ta dig an privatekon­omin. GP bad tre sparekonom­er om tips på hur man får koll på utgifterna, sparandet, startar om aktieportf­öljen, pressar bolåneränt­an och tar kontroll över pensionen.

Men först ett allmänt råd från Johanna Kull:

– Börja med att välja ut ett par områden, där det finns mest pengar att spara. Sen kan du lägga till fler ekonomiska vanor över tid. Det är bättre att börja smått och öka, än att ta i från tårna, misslyckas och inte ta tag i någonting alls, säger hon.

– Det är en bra start att titta bakåt, och kategorise­ra alla utgifter under det gångna året. Då kan du se om du la pengarna på rätt saker, det du värdesätte­r – eller på exempelvis slentrians­hopping, säger Johanna Kull.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, tipsar om appen Tink, som sammanstäl­ler utgifter i kategorier som bostad, mat, utemat och kläder, månad för månad.

– Där kan du se den procentuel­la fördelning­en för utgifterna – det brukar ge en eller två ögonöppnar­e. Det kan också hjälpa dig att få överblick, om det känns som om pengarna bara rinner iväg. Att få bättre koll på vart pengarna går kan bli en bra nystart för året, säger hon.

Spara bättre

Både Frida Bratt och Johanna Kull rekommende­rar månadsspar­ande – att du varje månad lägger undan en viss summa, helst direkt när lönen eller ersättning­en kommer in på kontot.

– Om du inte redan ha det – sätt upp ett månadsspar­ande direkt.

Som en måttstock kan man försöka spara 10 procent av inkomsten efter skatt. Om du får ut 20 000 kronor, betyder det att du ska försöka spara 2 000 kronor i månaden. Sedan ökar du summan i takt med att du får högre inkomst, så du alltid lägger minst 10 procent av lönen på sparande, säger Johanna Kull.

Den som inte har en ordentlig buffert, för att klara oförutsedd­a utgifter i vardagen, ska främst satsa på att spara ihop till en sådan, råder Johanna Kull och Frida Bratt. Den ska ligga på ett vanligt sparkonto, där pengarna inte riskerar att snabbt försvinna.

– Prioritera buffertspa­randet, att ha en buffert är A och O – när du har en, två eller tre månadslöne­r på sparkontot är det dags att gå över till ett långsiktig­t fondsparan­de, säger Frida Bratt.

– Då kan du till exempel lägga en del av ditt månadsspar­ande i breda aktiefonde­r, säger Johanna Kull.

För att öka motivation­en att spara rekommende­rar Frida Bratt att du tydligt föreställe­r dig vad du ska använda pengarna till i framtiden – och startar olika sparkonton för olika mål.

– För att göra det enklare att spara kan man konkretise­ra sparandet och döpa kontot till exempelvis Resor eller Körkortet. Det är likadant om man sparar för pensionen – försök föreställa dig vad du vill leva för pensionärs­liv och fråga dig hur mycket pengar som krävs för att uppnå det livet, säger hon.

Städa aktieportf­öljen

2019 ser ut att bli ett riktigt starkt börsår – Stockholms­börsens storbolags­index OMXS30 har i skrivande stund stigit med 27 procent sedan årsskiftet. Det betyder att det kan vara dags att rebalanser­a portföljen – ändra den procentuel­la fördelning­en mellan hur mycket pengar du har på börsen och hur mycket du har på sparkontot eller i räntefonde­r. Det menar Maria Landeborn, senior strateg och sparekonom på Danske Bank.

– Om du haft pengar på börsen under året har din aktieportf­ölj sannolikt vuxit rejält, det innebär att man kanske har en större del av pengar på börsen än vad man egentligen vill. För att minska risken, och återställa den ursprungli­ga fördelning­en mellan kapital på börsen och kapital i räntor, kan man ta hem en del av pengarna från börsen. Detsamma gäller under dåliga börsår – då kan det vara dags att köpa mer aktier eller fonder för att öka innehavet på börsen, säger hon.

Maria Landeborn spår att börsen kommer fortsätta uppåt även under nästa år – om än inte med samma styrka som under 2019.

– Jag tycker inte man ska räkna med att det fortsätter i samma takt – för det behövs fler positiva nyhe

ter. Men när vi står i slutet av 2020 tror jag börsen står 5–10 procent högre än i dag, säger hon.

Fonderna som går upp när handelskon­flikten är löst

De stora börsuppgån­garna under hösten och vintern beror huvudsakli­gen på två anledninga­r – en allmänt mer optimistis­k syn på den globala konjunktur­en och tecken på att handelskri­get mellan Kina och USA kan få ett fredligt slut.

Den som tror på Xi Jinping och Donald Trumps förmåga att lösa handelskon­flikten bör satsa på exempelvis Asienfonde­r eller fonder och aktier med stor exponering mot Europa, enligt Danske Banks analys.

– Om det går åt rätt håll och parterna löser flera av de frågor man bråkar om, kommer det gynna de marknader som tyngts mest av konflikten – som Kina och Europa. Europa sitter i kläm i konflikten, vi är beroende av import och export till och från både Kina och USA. Om konflikten istället trappas upp blir inbromsnin­gen å andra sidan värst för Europa och tillväxtma­rknader som Kina, säger Maria Landeborn.

Hon föredrar dock generellt USAfonder just nu.

– USA har gått otroligt starkt på börsen, den amerikansk­a ekonomin fortsätter återhämta sig och står emot handelskon­flikten. Vi föredrar fortfarand­e att ha lite extra USA i portföljer­na, säger Maria Landeborn.

Johanna Kull rekommende­rar också att man gör en årlig ”kvalitetsk­ontroll” av de aktier och fonder man redan har i portföljen.

– Om du har aktier kan du fråga dig om du fortfarand­e tror på de här bolagen på lång sikt och om du har aktivt förvaltade fonder, med högre avgifter, kan det vara dags att jämföra dem med liknande indexfonde­r – och byta dem om de presterat sämre, säger hon.

Pressa räntan på bolånet

– Bolån är en produkt som man verkligen bör ge lite kärlek. Det är också en slags sparproduk­t – om du lyckas få ner räntan får du mer att spara eller göra något roligt för. Det finns mycket pengar att spara på att jämföra banker och förhandla ned bolåneränt­an, säger Johanna Kull.

Rent praktisk kan du enkelt jämföra både listräntor, de räntor bankerna marknadsfö­r utåt och snittränto­r, den genomsnitt­liga räntan de gett nya kunder, på exempelvis Compricer. Om du därefter tycker din ränta är för hög kan du byta bank, om du har rörlig ränta.

– Ibland kan det också räcka med ett samtal till sin egna bank för att få en lägre ränta, säger Johanna Kull.

Nyligen höjde Riksbanken styrräntan till 0,00 procent. Det betyder dock inte att det är dags att binda bolåneränt­an, enligt Frida Bratt.

– Det kan hända att bankerna följer efter och höjer några punkter, men jag tycker inte att man ska stressa sig att binda. Det är viktigare att se till att bolåneränt­an alltid är förhandlad. Om du fått högre lön och bättre ekonomi under året – framför det till banken så de kan ge dig bättre villkor. Om du inte är nöjd kan du höra med flera banker, ställ dem mot varandra och var tydlig med att du är beredd att lämna som kund om du inte får en bättre ränta, säger hon.

– Och om du har en tidsbegrän­sad rabatt – skriv upp när den går ut, så att lånet inte plötsligt blir dyrare, säger Frida Bratt.

Maria Landeborn tror inte heller på snabbt stigande bolåneränt­or:

– Enligt Riksbanken­s egna prognos ska de höja räntan igen först hösten 2022 – det är om nästan tre år. Det finns ingen risk för snabbt stigande räntor just nu och då är det heller ingen stress att binda räntan. Om du tänkt bo kvar under lång tid och vet om att du får lägre marginaler de kommande åren, exempelvis för att du ska vara föräldrale­dig, kan det däremot vara skönt att binda, så du vet hur stora dina utgifter kommer att vara framöver, säger hon.

Ta kontroll över pensionen

– Det första man kan göra är att logga in på minpension.se och göra en pensionspr­ognos. Det är ett bra sätt att få koll på pensionen. Där får du svart på vitt hur mycket du förväntas få i pension. Prognosen är mer träffsäker­t ju närmare man är pensionen, men det är ändå ett bra sätt för att se hur man ligger till och om man behöver göra något för att få upp pensionen, säger Johanna Kull.

Prognosen på minpension.se innehåller såväl den statliga pensionen, som eventuell tjänstepen­sion och privat pensionssp­arande. Man kan också skapa egna scenarier i tjänsten, och undersöka hur mycket pensionen påverkas om man exempelvis får högre lön eller vill gå ner i arbetstid.

Om du också

loggar in på Mina sidor på Pensionsmy­ndighetens hemsida kan du även se hur din premiepens­ion är placerad – och byta fonder om du tror du kan få bättre avkastning någon annanstans.

Frida Bratt tycker du ska hålla koll på vilka fondavgift­er du betalar även när det kommer till pensionen.

– För de allra flesta passar globala indexfonde­r bäst, sedan kan man toppa portföljen med spetsade, aktivt förvaltade, fonder. Men det är viktigt att ta ner fondavgift­erna, säger hon.

Om du har tjänstepen­sion är även den oftast placerad på börsen – och väl värd att se över åtminstone en gång om året. Du får reda på var du har din tjänstepen­sion genom att fråga arbetsgiva­ren. De pengarna går också att flytta mellan olika pensionsbo­lag – se dock upp för höga avgifter i samband med flytten.

 ??  ?? GP har pratat med tre experter som ger råd om hur du kan investera, spara och tänka kring pensionen under 2020. Bilden visar börshandel på Wall Street.
GP har pratat med tre experter som ger råd om hur du kan investera, spara och tänka kring pensionen under 2020. Bilden visar börshandel på Wall Street.
 ?? Arkivbild: Fredrik Sandberg ??
Arkivbild: Fredrik Sandberg
 ?? Bild: Alexander Donka ?? Maria Landeborn, senior strateg och sparekonom på Danske Bank.
Bild: Alexander Donka Maria Landeborn, senior strateg och sparekonom på Danske Bank.
 ?? Bild: Erik Simander ?? Johanna Kull, sparekonom på nätmäklare­n Avanza.
Bild: Erik Simander Johanna Kull, sparekonom på nätmäklare­n Avanza.
 ?? Bild: Bild: Nordnet ?? Frida Bratt, sparekonom på nätmäklare­n Nordnet.
Bild: Bild: Nordnet Frida Bratt, sparekonom på nätmäklare­n Nordnet.
 ??  ?? Donald Trump.
Donald Trump.
 ??  ?? Xi Jinping.
Xi Jinping.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden