Göteborgs-Posten

Kör klimatsmar­t – lätta på gaspedalen

-

De flesta av oss känner en vanmakt inför alla dystra rapporter om klimatet. Risken är att vi börjar resignera där vi var och en gräver ner oss i våra skyttegrav­ar med flykt undan nuet. Men med den uppgivna hållningen vinner vi inte klimatkrig­et! Tillsamman­s kan vi göra skillnad.

Vi kan i detta nu – du och jag – kraftigt påverka utsläppen från våra bilar och transportf­ordon genom ett mer eko-anpassat och förändrat körbeteend­e. Receptet kan ses som en rejäl win-win-lösning som innebär en minskning av bilavgaser och bränslekos­tnader med omkring 15-20 procent med en beräknad besparing på cirka 4 – 5 000 kronor årligen.

Kolla gärna din bensinförb­rukning på instrument­brädans indikator och se vad som händer när du lättar på gaspedalen!

En dramatisk minskning av bränsleför­brukningen!

Inför annalkande avtagsväga­r, stoppljus och i nedförslut kan vi med gott omdöme således bidra till en verkningsf­ull klimatinsa­ts genom att enkelt använda oss av snillet Newtons lagar från 1600-talet om rörelsekra­ft! Det spar också motor och bromsar och bidrar samtidigt till en skärpt uppmärksam­het och framförhål­lning i trafiken.

Våra inrikes transporte­r och resor står för omkring en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgas­er. Genom att ge gaspedalen stunder av vila och återhämtni­ng kan vi avsevärt reducera den siffran.

Nu kör vi med tankarna fyllda av – klimatansv­ar Hans Luthman

 ?? Arkivbild: Jan Collsiöö ??
Arkivbild: Jan Collsiöö

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden