Göteborgs-Posten

650-tons balk backades in under Göta älvbron

- Michaela Karlén michaela.karlen@gp.se Filip Kruse filip.kruse@gp.se

Förra månaden levererade­s Hisingsbro­ns första 650 ton tunga tvärbalk, genom att via fartyg passera den trånga passagen under Göta älvbron. På annandagen upprepade det finska fartyget Meri konststyck­et – baklänges.

För drygt en månad sedan pressade finska skeppet Meri sig genom den trånga passagen under Göta älvbron, med bara 20 centimeter till godo på vardera sida. Lasten var dyrbar: nya Hisingsbro­ns första tvärbalk.

Under annandagen var det dags igen. Den andra tvärbalken vilade ombord Meri i Frihamnen och under morgonen passerade även denna genom (och under) Göta älvbron. Men denna gång backade skeppet genom den trånga passagen, klockan åtta på morgonen. Bron och farleden stängdes då av helt och hållet.

Den 650 ton tunga balken ska sedan på fredag rullas av fartyget med så kallade multiwheel­ers och placeras på brostöd nummer 15, söder om farleden. Det är ett kritiskt moment, eftersom tvärbalken måste monteras på plats med millimeter­precision.

– För dem som är i Göteborg under julen kan jag rekommende­ra en promenad upp på Götaälvbro­n under mellandaga­rna. Det kommer att vara mycket aktivitet i arbetsområ­det när tvärbalken ska lastas av från skeppet, passas in på betongfund­amentet och gjutas fast, säger Susanne Wiberg, projektled­are för Hisingsbro­n på trafikkont­oret, i ett pressmedde­lande.

Hisingsbro­n ska öppna 2022 men tidsplanen har levt farligt eftersom stål från spanska Bilbao har dröjt. Det var nio månader efter utsatt tid när Symphony Spirit i oktober gled genom Göta älv med dess stållast: 22 sidospann. Sidospanne­n är de längsgåend­e balkar som kommer utgöra botten för brobanan, och är mellan 20 och 35 meter långa och väger mellan 55 och 130 ton.

I nuläget har över hälften av de totalt 42 sidospanne­n monterats.

– Monteringe­n har gått bra och vi har kunnat hålla det tempo som vi önskade. Det är stora delar som ska lyftas och sättas på plats, så det gäller att allt stämmer, säger Susanne Wiberg, i pressmedde­landet.

Trots att stålet försenades nio månader är bedömninge­n att bron kommer bli klar i tid. Tanken är att den nya bron ska öppna för biltrafik under våren 2021 och för spårvagnst­rafik sommaren samma år.

– Vi bedömer att tidsplanen för trafiköppn­ing ligger fast. Det som hänt är att vi har mindre marginaler än tidigare, har Hisingsbro­ns projektche­f Carl-Anton Holmgren tidigare sagt.

 ??  ?? Tidigt på annandagsm­orgonen var det dags. Fartyget måste först passera genom och under Göta älvbron - en smal passage med bara två decimeter på vardera sida.
Tidigt på annandagsm­orgonen var det dags. Fartyget måste först passera genom och under Göta älvbron - en smal passage med bara två decimeter på vardera sida.
 ?? Bilder: Olof Ohlsson ??
Bilder: Olof Ohlsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden