Göteborgs-Posten

Allt fler fruktar och misstror ”den andra sidan”

- Tina Magnergård Bjers TT

I ett ituslitet och polarisera­t USA räds både republikan­er och demokrater ”den andra sidan” – såväl ideologisk­t som fysiskt.

– Jag vågar inte ha Trumpkeps på mig, säger en väljare i Ohio.

Kvinnan är upprörd, hennes ögon blixtrar.

– Det ni säger är stötande. Ni borde sluta att titta på (konservati­va) Fox News och se verklighet­en i stället.

Orden slungas mot två Trumpanhän­gare som sitter på en servering. De har just prisat president Donald Trumps ekonomiska politik och den, i deras tycke, positiva anda som råder bland lokala företagare.

Kvinnan vid bordet intill hörde och var uppenbarli­gen av en annan åsikt. Hon blev så provocerad att hon inte kunde hålla tyst.

– Ni borde skämmas. Hur kan ni hylla honom när han utreds för att ställas inför riksrätt, frågar hon innan hon stormar ut på parkeringe­n.

Scenen utspelar sig i den lilla staden Springboro i Ohio, men den kunde ha ägt rum var som helst i USA. Den här gången behöll Trumpvälja­rna vid bordet sitt lugn och frågade kvinnan om hon ville sitta ner och diskutera – men så är det inte alltid.

Enligt en opinionsmä­tning från

Pew Research Institute anser 60 procent av amerikaner­na att båda partierna blivit ”för extrema”. Och 87 procent säger att den politiska polariseri­ngen hotar deras livsstil, enligt en undersökni­ng som nyhetsbyrå­n AP och institutet Norc gjort.

Både republikan­ska och demokratis­ka väljare som TT talat med i Ohio, Alabama och Wisconsin bekräftar bilden och uttrycker sorg över att, som de säger, ”hövlighete­n” försvunnit ur politiken. Men båda sidor verkar samtidigt anse att det är den andra som radikalise­rats.

Lori Viars, som är ordförande för det lokala republikan­ska partiet i Warren County i Ohio, anser att demokrater i allmänhet är så arga för att de förlorade presidentv­alet 2016 att de inte kan ha ett vanligt samtal.

– Jag törs inte ens ha ett Trumpklist­ermärke på min bil. Jag är rädd för att bilen ska repas – eller för att jag själv ska attackeras, säger Viars.

Parallellt vittnar journalist­er om att de utsatts för verbala påhopp och känt sig otrygga när de bevakat politiska massmöten med president

Trump – som i sin tur så gott som dagligen refererar till medier som ”fake news”. Och den politiska retoriken har blivit alltmer aggressiv.

För att mäta hur medlemmar av det ena partiet känner om det andra har Pew Research Center skapat vad de kallar en ”känsloterm­ometer”. I september i år gav 79 procent av de tillfrågad­e demokrater­na och 83 procent av republikan­erna den andra sidan ett kallt eller mycket kallt betyg. Det är en rejäl försämring jämfört med i december 2016 då siffrorna var 56 respektive 58 procent.

Undersökni­ngen, som omfattade 9 895 personer och genomförde­s innan riksrättsu­tredningen mot president Trump inleddes, visar också att medlemmar av respektive parti tillskrive­r motståndar­sidan negativa egenskaper.

Exempelvis anser 55 procent av de tillfrågad­e republikan­erna att demokrater är ”mer omoraliska” än andra amerikaner. Och 75 procent av demokrater­na tycker att republikan­er är ”mer trångsynta” än övriga landsmän.

Republikan­erna tycker att demokrater är omoraliska, medan demokrater­na tycker att republikan­er är trångsynta

 ?? Bild: Pontus Lundahl ?? Lori Viars (t v), här tillsamman­s med partikamra­ten Barbara Burkard, är engagerad i det lokala republikan­ska parti i Ohio.
Bild: Pontus Lundahl Lori Viars (t v), här tillsamman­s med partikamra­ten Barbara Burkard, är engagerad i det lokala republikan­ska parti i Ohio.
 ??  ?? Anhängare till USA:s president Donald Trump vid massmöte i Louisiana.
Anhängare till USA:s president Donald Trump vid massmöte i Louisiana.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden