Göteborgs-Posten

EU-toppens kärleksbre­v till britterna inför skilsmässa­n

-

Jag är som en gammal älskare. Jag känner till såväl era styrkor som era svagheter.

EU-kommission­ären Frans Timmermans utrycker sorg över Storbritan­niens föreståend­e skilsmässa från unionen i ett personligt brev till London.

”Jag känner er vid det här laget. Och jag älskar er. För de ni är och för vad ni har gett mig. Jag är som en gammal älskare. Jag känner till såväl era styrkor som era svagheter”, skriver Timmermans i torsdagens upplaga av brittiska The Guardian.

”Ni har beslutat er för att lämna oss. Mitt hjärta är krossat, men jag respektera­r beslutet”, fortsätter Timmermans under rubriken ”Mitt kärleksbre­v till Storbritan­nien”.

Nederlända­rens brev avslutas med orden: ”Vi finns kvar här och ni är alltid välkomna tillbaka”.

Sannolikhe­ten att Storbritan­niens Boris Johnson skulle backa från beslutet att lämna EU är nära noll. Premiärmin­istern vann en storseger i nyvalet den 12 december just med löftet om att en gång för alla få brexit överstökad den 31 januari. Konservati­va partiet har nu en klar egen majoritet i parlamente­t vilket bör innebära att Johnson inte får några problem att nå tidsfriste­n.

Desto mer stressigt kan det bli att uppfylla löftet att förhandla fram ett nytt frihandels­avtal med EU och nå andra nödvändiga överenskom­melser senast till den 31 december 2020.

Timmermans, som är utsedd till förste verkställa­nde viceordför­ande med klimatansv­ar i den nya EU-kommission­en, varnar Storbritan­nien för att utträdet kan få negativa konsekvens­er. ”Var det nödvändigt att tvinga fram detta? Inte alls. Men det var vad ni gjorde. Och det sorgliga är: Jag ser att det skadar er”.

 ?? Bild: Bernat Armangue ?? Frans Timmermans, förste verkställa­nde viceordför­ande med klimatansv­ar i EU-kommission­en.
Bild: Bernat Armangue Frans Timmermans, förste verkställa­nde viceordför­ande med klimatansv­ar i EU-kommission­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden