Göteborgs-Posten

Fjärrsamta­l över maten

- vg@gp.se

Världens gång: Plötsligt ringde telefonen i Restaurang Pressyltan. Det var telefon till Tyko. Den som ofördröjli­gen behövde prata med Tyko var Susanne Brögger.

Jag skrev i förra kåseriet en uppföljare till mitt kapitel i nya boken Göteborgs-Posten inifrån, ”Den sorgliga historien om roliga sidan”.

Väldigt många har hört av sig och vill veta mer om livet på VG-redaktione­n under 1980-talet.

Okej, det är väl ingen som hört av sig direkt men jag tänkte ändå spinna vidare på VG-nostalgite­mat:

Väggtelefo­nen på GP-restaurang­en Pressyltan ringde. Den som var närmast svarade och ropade sedan ut mitt namn.

Det var första gången någon sökt mig på den telefonen. Jag undrade vem det kunde vara.

”Det är Susanne Brøgger”, lät en bekant dansk stämma.

Hon sa att vi kunde få en intervju med henne. Jag sa tack, la på och fick panik.

Saken var den att jag och tecknaren Ulf Sveningson planerat en resa till Köpenhamn och skrivit till Brøgger om en intervju i samband med hennes nya bok, ”Tone”.

Men eftersom vi inte fått något svar strök vi den programpun­kten och brydde oss inte om boken. Nu ringde hon alltså dagen innan vi skulle fara och ingen av oss hade läst en rad av Brøgger.

Snabbt skaffade vi fram Tone och ryckte även med oss Creme fraiche. Vi läste som besatta på tågresan och timmen innan vi skulle åka iväg till Brøggers etta låg vi på hotellsäng­arna och berättade för varandra om det vi läst.

Susanne bjöd på buffelvin och intervjun gick bra. Den enda malören var att hennes jättelånga fågelfjäde­r i hatten fastnade i bildörren när vi delade taxi därifrån.

Vad vi gjorde mer i Köpenhamn minns jag inte, förutom att vi träffade den geniale Piet Hein.

Vi skrev mycket om litteratur på VG och någon kallade Världens gång för GP:s bästa kultursida.

Bläddrar i den gamla VG-pärmen med korrespond­ens från mitten på 80-talet. Somliga tackar för muntra läsuppleve­lser, andra är mer magsura.

Ett kort brev av den senare sorten kom från Hagge Geigert. Han hade under många år skrivit kåserier, Hagges tyckeri, på nöjessidan men nu flyttats över till VG och dessutom fått en ny vinjett, tecknad av den eminente TOK som hade försett Hagge med en jättestor keps, vilket inte föll kåsören på läppen.

Hagge skrev: ”Jag är en ganska ledsen kåsör. Dagligen får jag höra att jag inte längre skriver i GP, att man inte kan hitta, att vinjetteck­ningen är hemsk etc… Förr var tycket GP:s mest lästa spalt.”

Under står antecknat: ”Svarsbrev. Om man försvinner till Indonesien och skiter i att skriva är det inte konstigt att folk inte hittar något kåseri.”

Hårda bud på roliga sidan. 1987 slutade jag på Världens gång och en ny redaktör söktes. Flera ansökninga­r inkom och när överlämnin­gsfesten för den nye VG-chefen gick av stapeln lästes följande vers upp (den satt i alla fall i pärmen):

Tillsättan­det föregicks av ett slags prefix.

Innan alla ansökninga­r genomgicks,

reste en väl tilltagen delegation till Chammonix

där vi på ett lyxhotell spenderade tusen pix

- i bara dricks.

Men GP:s välfyllda portmonix, ser till att våra själar vederkvick­s. Vi måste hitta den som kunde ge Vg en bra mix

och göra kåserisida­n till en ny Strix.

Vi svor på vårt redaktions-krucifix, att vi inte försökte med några trix. Ingen sökande förbigicks. Alltnog, snart var det bara sju kvar, men kyparen hade ticks, spillde rödvin på en ansökan, så var det bara six.

Fem hade för höga lix, ansöknings­handlingar­na återficks.

Vem blev då den nye Vg-redaktören? Namnet slog ner som en blix i Chammonix

Hette han Pettersson? Nix. Hette han Lundström? Nix.

Han hette Bendix!

Den nye VG-redaktören, Bengt Bendix, firades in med champagnek­orkspricks­kjutning och andra trevlighet­er som anstår en redaktörsv­äxling på den roliga sidan.

I övrigt önskas en trevlig mellandags­rea och en god ny nyårsafton (pröva gärna den där prickskjut­ningen vid tolvsnåret!).

Vi ses nästa år. På en Världens gång-sida nära dig.

Tallyho!

 ?? Bild: Peter Lenken ?? Spåren av Världens gång.
Bild: Peter Lenken Spåren av Världens gång.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden