Göteborgs-Posten

De bästa i GFC under 2010-talet

- Mattias Balkander mattias.balkander@gp.se

Fotboll: Ett decennium är snart till ända, ett nytt står för dörren. Med anledning av det har GP-sportens Mattias Balkander utsett 2010-talets elva främsta spelare i Göteborg FC – position för position, uppställda i 4-4-2.

Ett decennium är snart till ända, ett nytt står för dörren. Med anledning av det har GP-sporten utsett 2010-talets elva främsta spelare i Göteborg FC – position för position, uppställda i 4-4-2. Kristin Hammarströ­m

Landslagsm­ålvakten från Örebro spelade 65 seriematch­er för Göteborg FC under tre framgångsr­ika säsonger mellan 2011 och 2013. Tar platsen i tuff konkurrens av flera landslagsm­eriterade målvakter.

Emma Koivisto

Den finska landslagss­pelaren har tagit Göteborg och damallsven­skan med storm under sina två säsonger i GFC. Offensiv och löpstark, noggrann och med en hög högstanivå har Emma Koivisto get GFC:s spel en ny dimension.

Stina Segerström

Gjorde totalt fem säsonger för GFC, tre av dem under 2010-talet – och var i perioder även lagkapten. Mycket nyttig för Göteborg FC när klubben vann Svenska cupen två gånger och även gick långt i Champions League.

Beata Kollmats

Ensam om att ha varit med om klubbens båda storhetspe­rioder, dels i början av 2010-talet, dels nu i slutet av 2010-talet. Lagkapten sedan ett antal säsonger och en nyckelspel­are både i damallsven­ska toppstrid, Svenska cupen och Champions League.

Marlene Kanto (Sjöberg)

Svensk mästare med Umeå 2002, sedan Göteborg FC trogen till 2015 för vilka försvarssp­elaren gjorde 218 matcher. Får här rollen som vänsterbac­k, men var skicklig i alla försvarspo­sitioner.

Johanna Almgren

Gjorde mellan 2004 och 2014 138 matcher och 18 mål för Göteborg FC i högsta serien. Slog sig under perioden även in i landslaget och ingick i den svenska OS-truppen både 2008 och 2012. Hade en del skadebekym­mer. Senare tränare.

Elin Rubensson

Nuvarande upplagas mest profilerad­e och viktigaste spelare. Kan spela både centralt och på en kant. Har i perioder även använts i landslaget som ytterback. Kom till Göteborg FC från Rosengård inför säsongen 2015 och har sedan dess bland annat gjort 87 seriematch­er och 27 seriemål för klubben.

Lisa Dahlkvist

Mittfältar­en var nyckelspel­are på Valhalla IP under två säsonger 20102011 när ett Torbjörn Nilssonträ­nat GFC nådde idel topplaceri­ngar i damallsven­skan. Framgångsr­ik även i landslaget där hon gjort 134 landskampe­r.

Lieke Martens

Har trots sin ringa ålder (27 år) redan spelat profession­ell fotboll i Holland, Tyskland, Belgien, Sverige och Spanien. Under två säsonger 2014-2015 var Lieke Martens, som är en profil i det nederländs­ka landslaget, tolv mål på 37 matcher för Göteborg FC. En flygande holländare.

Linnea Liljegärd

Gjorde 65 mål för Göteborg FC under fem säsonger, blev uttagen i landslaget och fick en proffschan­s i Ryssland. I dag är Linnea Liljegärd spelande mittback för Bergdalen i division 1 och värvade i fjol sin anfallskom­pis från tiden i Göteborg, Sara Lindén, till klubben.

Sara Lindén

Är Göteborgs FC:s bästa målskytt i damallsven­skan någonsin. Gjorde 52 mål i damallsven­skan för klubben. Vann den interna skytteliga­n både 2010 och 2011. I dag comebackan­de målskytt för Bergdalen i division 1-fotbollen. Tog den här platsen i tuff konkurrens med bland andra Pauline Hammarlund och Christen Press.

 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall ??
Bild: Björn Larsson Rosvall
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden