Göteborgs-Posten

Powerplay – ingen framgångsf­aktor

- Fredrik Janlind fredrik.janlind@gp.se

Tio chanser i powerplay mot Luleå på två matcher – noll mål för Frölunda. Att powerplay-spelet inte fungerar för de regerande mästarna är tydligt – och att Ryan Lasch saknas är lika tydligt det. – Jag hoppas att andra spelare ska kliva fram men så har det inte varit, säger Roger Rönnberg.

Det har börjat gå lite troll i powerplay-spelet för Frölunda. På två matcher mot Luleå har laget fått chansen i numerärt överläge hela tio gånger utan att lyckas överlista David Rautio i kassen. Gemensam nämnare för de två matcherna?

Jo, att Ryan Lasch har saknats på grund av problem med sin fot.

För när amerikanen är ute på isen blir det mål i drygt 29 procent av Frölundas powerplay medan samma siffra sjunker till dryga 17 när han inte kommer till spel. Siffror som tydligt visar hur viktig poängmaski­nen är för sitt Frölunda.

– Givetvis är det en faktor. Jag hoppas dock att när en sådan spelare är borta för oss att andra spelare ska kliva fram. Så har det dock inte varit, säger Roger Rönnberg. Är Ryan Lasch för viktig för ert powerplay?

– Vi funderar inte på det. Vi funderar mer på hur vi kan vara effektiva i de här matcherna när han inte är med. Där behöver både spelare och ledare göra ett bättre jobb.

Att powerplay-spelet inte funkar just nu för Frölunda är tydligt och något som spelarna inte direkt försöker att dölja.

– Det är underkänt! Det är för dåligt pucktempo, för dåliga avslut och för dålig kvalité i passningar­na. Vi söker något extra hela tiden och passar runt för mycket och då är det svårt att göra mål. Vi måste studsa tillbaka för special teams är oerhört viktigt för oss och där kan man stjäla en match, säger Johan Sundström. Den givna frågan, är ni för beroende av Lasch?

– Det är en lagsport det här men jag vill gärna ha honom på isen varje kväll för han bidrar med spetskompe­tens. Samtidigt får vi andra titta oss i spegeln och se vad vi kan göra bättre.

En som får mycket speltid i lagets första uppställni­ng i powerplay är Simon Hjalmarsso­n. Veteranen som i år fått till målskyttet medger att det är påfrestand­e att inte få till det ute på isen just nu.

– Det är frustreran­de! Sen tycker jag ändå att vi i förra matchen var ganska bra och skapade flera heta målchanser utan att få dit pucken. Med lite självförtr­oende så hade nog någon puck trillat in. Det brukar komma sådana här perioder under en säsong och vi ska inte dra för stora växlar på det och ändra alltför mycket. Vi vet att vi har ett sätt som fungerar, säger han.

Hur mycket saknar du din parhäst, Lasch, därute?

– Det är klart att det är en skicklig spelare, inget snack om det men vi har så mycket skicklighe­t i det här laget att vi ska klara det ändå.

 ?? Bild: Simon Eliasson ?? ”Det brukar komma sådana här perioder under en säsong och vi ska inte dra för stora växlar på det”, säger Simon Hjalmarsso­n om måltorkan. Dock lycklig i mitten på bilden efter Frölundas 2-2-mål.
Bild: Simon Eliasson ”Det brukar komma sådana här perioder under en säsong och vi ska inte dra för stora växlar på det”, säger Simon Hjalmarsso­n om måltorkan. Dock lycklig i mitten på bilden efter Frölundas 2-2-mål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden