Göteborgs-Posten

Lindén och Liljegärd återförena­des – i division 1

- Mattias Balkander mattias.balkander@gp.se

I början av 2010-talet bildade Sara Lindén och Linnea Liljegärd fruktat anfallspar i Göteborg FC. När GP sammanfatt­ar GFC:s decennium är duon på topp igen.

– Jättekul. Det känns stort och hedrande. Det har varit många bra forwards i klubben genom åren, säger Sara Lindén.

Inte nog med det. Sedan 2019 har de landslagsm­eriterade GFC-spelarna Bergdalen i division 1 som gemensam nämnare.

Linnea Liljegärd som spelande tränare (numer mittback), Sara Lindén som rutinerad anfallskra­ft.

I höstas var Boråsklubb­en ett par stolpträff­ar och någon ribbträff från serieseger och kvalchans upp till Elitettan, en plats Jitex senare knep.

– Jag gjorde comeback efter att ha varit mammaledig. Tror det blev sex-sju mål till slut. Jag var med i de flesta matcherna, säger Sara Lindén.

Anledninge­n till comebacken är enkel.

Dels kärleken till fotbollen, men också en påstridig och skicklig tränare – som aldrig slutade ringa.

– Hon har varit där några år nu och hörde av sig när jag slutade. Nu passade det in. Hon är en bra pedagog och vi ser fotboll på samma sätt, säger Sara Lindén om Linnea Liljegärd.

Hur det blir med fotbollen 2020 är inte klart. Kanske blir det en fortsättni­ng som spelare i Bergdalen, kanske inte.

Sara Lindén har Dalsjöfors som moderklubb och debuterade för Göteborg i damallsven­skan 2005. Både 2010 och 2011 var GFC nära guldet. Båda säsongerna var Sara Lindén klubbens bästa målskytt. Totalt blev det 77 mål på 133 matcher för Göteborg.

Än i dag följer Lindén sin gamla klubb.

– Ja, jag brukar kolla med matcherna. Det är en hel del kvar sedan jag spelade och jag har kontakt med Beata (Kollmats).

Själv lämnade hon klubben efter säsongen 2016.

– Det var lite svajigt första året, de två senaste åren har det gått riktigt bra. Nu var de ju med i Champions League igen. Det var de värda, säger Sara Lindén.

Hon har varit där några år nu och hörde av sig när jag slutade. Nu passade det in. Hon är en bra pedagog och vi ser fotboll på samma sätt.

Sara Lindén Om Linnéa Liljegärd

Hon tror på en ljus framtid för Göteborg FC.

– Jag ser absolut att de har något stort att bygga på. Nu har de värvat ytterligar­e några bra spelare, även om det är oklart med tränare. Det finns absolut potential att bygga vidare på, det de redan har byggt.

Damfotboll­en har utvecklats sedan Sara Lindén slog igenom för 15 år sedan.

– Den har gått framåt. Det har hänt hur mycket som helst. Sedan har kanske damallsven­skan har gått ned lite i konkurrens­en de senaste åren.

 ?? Arkivbild: Daniel Stiller ?? Målskytten Sara Lindén firar ett cupmål mot Jitex hop med Linnea Liljegärd och Johanna Almgren.
Arkivbild: Daniel Stiller Målskytten Sara Lindén firar ett cupmål mot Jitex hop med Linnea Liljegärd och Johanna Almgren.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden