Göteborgs-Posten

Fagemo hjälpte Sverige rädda sviten

- Jonatan Andersson jonatan.andersson@gp.se

Underläge två gånger om mot Finland. Då såg Frölundas Samuel Fagemo till att ta JVM-premiären till förlängnin­g. Där kunde Sverige avgöra och ta sin 49:e raka gruppspels­seger i turneringe­n.

– Vi skapar väldigt mycket så det var skönt att vi fick utdelning till slut, säger förbundska­pten Tomas Montén till Viasat.

Det var inte vilken JVM-premiär som helst. Det var de regerande mästarna Finland mot ett Sverige som hade 48 raka gruppspels­segrar att ståta med.

Det var en svit som skulle se väldigt bräcklig ut under kvällen – även om Sverige inledde piggt med flera frilägen ner mot Justus Annunen i finska målet.

Patrik Puistola skulle nämligen ta ledningen för Finland – innan allt komma att handla om Nils Höglanders makalösa solomål till 1–1 i början av andra perioden.

Men Finland tog ledningen på nytt genom Kristian Tanus – och sedan började klockan ticka, och ticka, och ticka ...

– Någonstans så står väl matchen och väger där, och vi går kanske ner oss lite grann. Finland är nära att göra 3–1 men jag tycker att vi visar karaktär när vi jobbar oss tillbaka, säger svenske förbundska­ptenen Tomas Montén i Viasats sändning.

Sverige låg på i tredje perioden men hade svårt att få hål på de regerande mästarna. Men med fem minuter kvar klev Frölundas Samuel Fagemo fram och forcerade in sin egen retur till 2–2.

Innan dess hade han redan hunnit med en assist till Sveriges första mål – och var således den största anledninge­n till att juniorkron­ornas makalösa svit på 48 raka gruppspels­matcher inte bröts.

– Vi skapar väldigt mycket så det var skönt att vi fick utdelning till slut, säger Montén.

I den påföljande förlängnin­gen kunde sedan Djurgårdst­alangen Alexander Holtz säkra segern för Sverige genom ett mål i powerplay.

– Jag hade många lägen i matchen så det var skönt att den satt till slut, säger segerfixar­en Holtz till Viasat.

Ett mål som alltså innebär att juniorkron­orna är uppe i 49 raka gruppspels­segrar i JVM.

– Detta betyder här mycket som helst- Det går inte att beskriva, säger Holtz.

Nästa match för Sverige är mot Schweiz på lördag.

Vi skapar väldigt mycket så det var skönt att vi fick utdelning till slut

Tomas Montén

?? Bild: Simon Hastegård ?? Men med fem minuter kvar av tredje perioden klev Frölundas Samuel Fagemo fram och satte 2–2.
Bild: Simon Hastegård Men med fem minuter kvar av tredje perioden klev Frölundas Samuel Fagemo fram och satte 2–2.