Göteborgs-Posten

Kessidis kaxiga OS-mål: ”Jag ska bara vinna”

- Anders Wallin

En medalj är inte gott nog. För den självsäkre brottaren Alex Kessidis handlar OS i Tokyo enbart om det allra ädlaste: guldet.

– Jag ska bara vinna, säger han.

Alex Kessidis lyfter upp handen till samma höjd som näsan, för att symboliser­a sin egen nivå en vanlig dag. Brottaren höjer sedan den högt över huvudet och säger:

– Jag blir ”jätteboost­ad” av att vinna, jag bara stiger. Att vinna EMguld skulle göra mig hur mäktig som helst. Då skulle inget kunna stoppa mig.

En kort stund senare är handen i brösthöjd, då han beskriver var alla motståndar­e kommer att vara om han får ett lyckosamt EM i italienska huvudstade­n Rom i början februari. Vad handpositi­onerna handlar om? Till stor del 24-åringens självsäker­het.

– Det är bara i huvudet, det är mentalt. Det är det som vissa andra inte har; det blir för mycket, de blir nervösa, säger han.

– När jag var liten, en liten skitunge, sprang jag runt och sade att jag skulle vinna hela tiden, nu handlar det mer om jag har inbillat mig mycket, tänkt på det mycket. När jag ska upp på mattan – framför allt i ett mästerskap – finns ingen tanke om att jag inte ska vinna. Hur mycket vinner man på att ha den inställnin­gen?

– I brottning behöver du teknik, kondition och styrka – och det mentala. Jag skulle säga att det mentala är 50 procent. De andra bitarna får man dela upp på resten som blir kvar.

Hur mycket har du jobbat med det mentala för att vara där du verkar vara?

– Det finns bara där.

– Jag har insett att jag inte ska tänka som andra. Det är många som tänker på vad familjen kommer tycka om man åker ut i första matchen, eller vad han eller den ska tycka. En massa grejer. Jag bryr mig inte. Jag gör det här för min egen skull. Jag måste verkligen vinna men om jag inte vinner är det skitsamma. Vem ska säga något?

– Jag är verkligen inte odödlig eller ostoppbar men i stora delar av min karriär är det bara: ”Jag måste vinna”.

Hur påverkas du då vid en förlust?

– Det är klart att jag kan bli ledsen och arg, men det är bara att skaka av sig det. Nästa gång jag möter samma kille har jag glömt bort det och tänker: ”Jag ska krossa honom”. Det spelar ingen roll om han vann med 10–0 eller så.

Alex Kessidis lämnade Europeiska

spelen i Vitrysslan­d med en bronsmedal­j och såg sedan till att ordna en ädlare valör i VM.

Med silvret i Kazakstan i september ordnade 24-åringen även en OSplats i 77-kilosklass­en.

Även om han efter VM var säker på att få en biljett till Tokyo-OS, fick han vänta på det officiella beskedet från Sveriges olympiska kommittés första trupputtag­ning i november. Där fanns hans namn med på listan som bland annat bestod av stjärnorna Sarah Sjöström, Daniel Ståhl och Armand Duplantis.

Tre stora svenska medaljhopp i Japan.

Och det är en medaljjaga­nde grupp som han snabbt placerar sig själv i.

– Jag kommer att vinna. Varför skulle jag inte kunna göra det? Om jag inte tänker att jag ska vinna OSguld – hur ska jag då kunna vinna? Om – eller när, för att prata ”ditt språk” – du lyckas blir det första sommar-OS på 20 år där Sverige tar ett brottnings­guld, senast var Mikael Ljungberg i Sydney 2000. Vad skulle det betyda?

– Det hade varit sjukt häftigt att ta det, men vi får se. Jag ska inte säga att jag kommer att vinna – men jag kommer att vinna.

 ?? Bild: Claudio Bresciani ?? Alex Kessidis har redan brons från Europeiska spelen och silver från VM – nu siktar han på att ta en ädlare medalj i Tokyo-OS.
Bild: Claudio Bresciani Alex Kessidis har redan brons från Europeiska spelen och silver från VM – nu siktar han på att ta en ädlare medalj i Tokyo-OS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden