Göteborgs-Posten

Han har 10 000 konstverk i gillestuga­n

- Pia Svensson pia.svensson@gp.se

En del samlar på frimärken, andra på mynt. Janne Perssons stora intresse är slipsnålar. ”De är som små konstverk och skänker mig något slags tillfredss­tällelse”, säger han när han visar de drygt 10 000 olika nålar han har skrapat ihop. Janne Persson är ”till 99 procent säker” på att det är världens största samling i sitt slag.

I Janne Perssons gillestuga gömmer sig drygt 10 000 unika slipsnålar och runt 5 000 dubbletter. Varje gång han hittar eller får en slipsnål han aldrig sett förut blir han lika lycklig och när han ombeds välja favorit finns inget självklart svar. – Jag vet, det låter hur nördigt som helst, men det är som att be mig välja mellan mina barn, säger han.

Janne Perssons fäbless för slipsnålar började som en kul grej kompisar emellan när han började köra buss för Göteborgs spårvägar i mitten av 1980-talet.

Slipsnålen var en del av uniformen och de anställda fick en ny variant varje år.

– På den tiden pratade vi om att det hade varit fräckt om man hade haft 100 unika slipsnålar, minns han.

I 20-årsåldern hade han en släng av samlarintr­esse för ölburkar men det försvann när slipsnålen kom in i hans liv – som tur var. 15 000 ölburkar hade knappast fått rum i gillestuga­n.

– Jag blir glad av slipsnålar, ju mer udda desto bättre. De är som små konstverk och skänker mig något slags tillfredss­tällelse. Jag har nog en och annan som är gjord av silver, annars är de flesta tillverkad­e av olika skräpmetal­ler. När jag var uppe i 600 exemplar hade jag ett kartotek på datorn med detaljerad beskrivnin­g av varje nål, men så kraschade datorn och då lessnade jag, säger han.

Hemma i gillestuga­n i familjens hus i Herrljunga har samlingen växt till tusentals exemplar. Två stora fyrkantiga tavelanord­ningar är kantade av nålar och minst lika många är fastsatta på remsor av plexiglas, hängande från golv till tak, som i ett draperi.

Slipsnålar­na på tavelanord­ningarna har han tagit över efter en samlare i Lerum – en samling på 7 000 exemplar som vid ett tillfälle ska ha varit införd i Guinness rekordbok.

– Jag har haft en kopia på sidan i boken som har kommit bort och jag kommer inte ihåg vilket år det var men jag är 99 procent säker på att jag i dag har den största samlingen av slipsnålar i hela världen. Jag har funderat över att kontakta Guinness, men det är rätt så omständlig­t. Nålarna måste räknas av en officiell person och jag har ingen sådan ordning på alla, säger han.

Jag vill inte att samlingen ska splittras. Den är unik och förtjänar respekt och omsorg och är inget man slänger bara för att man tröttnar på det.

En hel del av nålarna förvaras också osorterade i flera genomskinl­iga plastlådor på soffbordet i gillestuga­n.

– Jag är ju något slags hoarder och fördelen med slipsnålar­na är att de är små och enkla att sköta och om de går sönder samlar jag ihop delarna och lagar nålarna med lim. Samtidigt finns något slags humor i detta och ibland kan jag titta på samlingen och fråga mig hur det kunde bli så här, säger han.

En del av exemplaren som är fastsatta på remsorna av plexiglas har han fått av en annan samlare och han tar gåvorna från de två samlarna på stort allvar.

– Jag vill inte att samlingen ska splittras. Den är unik och förtjänar respekt och omsorg och är inget man slänger bara för att man tröttnar på det, säger han.

I dag köper han sällan nya men han får med jämna mellanrum nya till skänks av folk som vet att han samlar på nålarna.

– Det kan väl hända att jag köper någon nål för någon tia på en loppmarkna­d eller nya i presentaff­ärer när jag är ute och reser, annars tigger jag. När jag besöker ölbryggeri­er så frågar jag efter slipsnålar med argumentet att jag har världens största samling och att deras så klart måste ingå i den. Det brukar fungera, säger han. Tanken på att ge bort en slipsnål skär i hjärtat:

– Ja, det är en känslig fråga. Det är tveksamt att jag skulle göra det. Men jag har en dubblett som jag faktiskt har tänkt att ge bort, men det vet personen inte om ännu, säger han.

Fasan är att barnen, när han går bort, åker och slänger hela samlingen på soptippen.

– Ja, då skulle jag vända mig om i min grav, säger han.

 ?? Bild: Petter Trens ??
Bild: Petter Trens
 ??  ?? För Janne Persson är varenda slipsnål ett konstverk i miniformat.
För Janne Persson är varenda slipsnål ett konstverk i miniformat.
 ?? Bilder: Petter Trens ??
Bilder: Petter Trens
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden