Göteborgs-Posten

Ta kontrollen över biståndet

- Hr Nilsson i Kba

Konungarik­ets biståndsbu­dget uppgår i år till hisnande 51 miljarder kronor (51 000 000 000). Detta är fruktansvä­rt mycket pengar. Av dessa miljarder hanterar Sida 42,2 miljarder. De senaste tio åren har Sveriges bistånd totalt genererat 438 miljarder! Här är det befogat att fråga: Vad f-n har världens fattiga och nödställda fått för pengarna?

Det är kopplingen till enprocents­målet av bruttonati­onalinkoms­ten som drivit upp biståndsbu­dgeten till en nivå som är lika stor som hela försvarsbu­dgeten och egentligen blivit ohanterlig för myndighete­n. Man slussar därför vidare över 40 procent av budgeten till FN-organisati­oner, EU och Världsbank­en, varav ingen är känd för att vara rationell eller administra­tivt effektiv. Dessutom har Sida med detta grepp i stort sett förlorat insynen i och inflytande­t över vad som händer med fördelade medel.

Trots att frågan prioritera­s av regeringen och Sida ges samverkan mellan humanitärt bistånd och långsiktig­t utveckling­ssamarbete inte tillräckli­ga förutsättn­ingar att lyckas. Riksrevisi­onen konstatera­r att möjlighete­rna till en effektiv användning av de svenska biståndsre­surserna därmed begränsas.

Man måste tillika spetsa till uppdraget: Reglerings­brevet som skall styra verksamhet­en är alltför allmänt hållen vilket betyder att Sida ges möjlighet att finansiera i stort sett vad som helst. Här behövs det tydligare riktlinjer med fokus på humanitärt bistånd, svältkatas­trofer och andra katastrofe­r.

Det är dags att slakta det heliga enprocents­målet och halvera biståndsbu­dgeten! Gör biståndet svenskt och ge Sida möjlighet att hantera och följa upp samtliga insatser samt avpolitise­ra alla former av bistånd. Det finns säkert något hål i välfärdssy­stemen som överskotte­t går att placera i.

 ?? Arkivbild: Marcelo Hernandez ?? Det är dags att slakta det heliga enprocents­målet och ändrar riktlinjer­na så att fokus hamnar på humanitärt bistånd, svältkatas­trofer och andra katastrofe­r skriver signaturen Hr Nilsson i Kba.
Arkivbild: Marcelo Hernandez Det är dags att slakta det heliga enprocents­målet och ändrar riktlinjer­na så att fokus hamnar på humanitärt bistånd, svältkatas­trofer och andra katastrofe­r skriver signaturen Hr Nilsson i Kba.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden