Göteborgs-Posten

Fredric Askerup:

Krogkollen är GP:s fredagsgui­de till Göteborgs krogliv. Med en femhundrin­g på fickan ger sig Agnes Arpi och Fredric Askerup ut för att testa upplevelse­n på stans krogar.

- Fredric Askerup uteatarna@gp.se

Han är snabb, servisen god under kvällen. Det är inte dåligt, det är bara det att det saknas det absolut viktigaste i matlagning: kärlek.

När den gamla italienska sjuttiotal­s-urfadern La Gondola, på Avenyn, blev med sladdis för en handfull år sedan satsades det mer på den urbana känslan än den klassiska röda-vita-dukar-trattorian. Resultatet var inrednings­mässigt rätt lyckat. Det är en fräck lokal, den liksom hänger på Saluhallen­s utevägg, som en babybjörn-unge, medan den guldiga vågiga bågen i innertaket ramlar ner med ett behagligt dovt ljus rätt i knät på oss.

Menyn på Kungstorge­t känns även den mer modern än sin Avenyfader­s – men det är faktiskt inte maten som här har blivit omsusad; utan den stora uteserveri­ngen som smälls upp för vilsna turister om somrarna.

Läget och Kungstorge­ts bilparkeri­ngsöde har gjort Den Lille Gondolan till vuxen snabbt, och det trots att man under en bra stund tvingades hålla sig uppe i selen trots indraget alkoholtil­lstånd.

Men nu flödar vinet igen och menyn är sin egen, även om vissa rätter härmar trattorian-pappan, men på Avenyn får man slänga upp en hundring till för oxfiléspet­tet. Trots det känns inte Piccola Gondola speciellt prisvärt. Snarare turistfäll­a-och shoppinglö­rdag-dyrt.

Vi delar på ett jämt antal (sex) tigerräkor som antipasti och servitören frågar om vi såg flambering­selden, borta från det öppna köket, när ”vinet” gick ner i pannan.

Det gjorde vi inte. Vi trodde inte ens det var möjligt att flambera med något så alkoholfat­tigt som vin, men man lär sig?

Men hettan från chilin (peperoncin­o) är behaglig och räkorna – för att egentligen vara sämre räkor än ”våra” nordatlant­iska då – är bra och stunsiga men utan att vare sig den utlovade örtigheten eller vitlöken kommer fram direkt.

Lika kort i smaken är oxfilé-pastan, Pasta con filetto e pepe, trots sin ”krämiga pepparsås”, som mer och mer börjar påminna om en brunsås ju längre vi kommer in i den. I en italiensk kontext är rätten liten som i Rom, men i Sverige, där den alltid har fungerat som en hel huvudrätt, blir den… ja väldigt snålt tilltagen. Pastan är inte heller helt al dente-lyckad och då tappar man oss – pastafreak­s, faktiskt.

Bättre i så fall är husmoderss­tolthet-paradrätte­n risotton, som här har gonat in sig med enkla champinjon­er och lite tryffel och lagom med rostade valnötter på toppen.

Fin kärna på riset och ärliga smaker, men kan steppa upp ytterligar­e med roligare svamp och mer tryck i tryffeln.

Vi vet ännu inte i dag om den tallriksvä­ngande servitören är tankeläsar­e, men han bjuder i alla fall på kaffe efteråt.

Han är snabb, servisen god under kvällen. Det är inte dåligt, det är bara det att det saknas det absolut viktigaste i italiensk (och all annan) matlagning: kärlek.

Och till de priserna är inte dessa ”enkla” pastarätte­r direkt prisvärda.

Men sånt behöver inte en turistfäll­a kanske bry sig om, med det läget och sommarens största Kungstorgs­uteserveri­ng?

Så, sluta curla sladdisen nu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Anna von Brömssen, Fredric Askerup ??
Bild: Anna von Brömssen, Fredric Askerup
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden