Göteborgs-Posten

Bättre ekonomi leder till färre adoptioner

- Lisa Andersson

Utlandsado­ptionerna har minskat drastiskt på senare år. Under 2009 adopterade­s 750 barn till Sverige, jämfört med 144 barn till och med november i år.

Minskninge­n förklaras delvis med att ursprungsl­änderna har fått det bättre ekonomiskt och kan hjälpa barnen på plats.

I början av december meddelade Danmarks enda adoptionsf­örmedlare att den pausar alla internatio­nella adoptioner vid årsskiftet. Bakom beslutet finns ekonomiska problem till följd av att de internatio­nella adoptioner­na har minskat drastiskt i vårt grannland.

Trenden med minskade adoptioner, som i princip har pågått sedan 2009, håller i sig även i Sverige. Under 2009 genomförde­s 750 internatio­nella adoptioner, under 2018 låg siffran på 190 barn och till och med november i år har 144 barn adopterats till Sverige genom auktoriser­ade adoptionso­rganisatio­ner.

Det finns inga indikation­er på att adoptioner­na helt kommer att pausas i Sverige. Det säger Cecilia Granberg, utredare på Myndighete­n för familjerät­t och föräldrask­apsstöd (MFOF), som är den tillsynsmy­ndighet som ansvarar för internatio­nella adoptioner i Sverige.

– Vi har tre adoptionso­rganisatio­ner i Sverige och vi har inte fått några signaler om att någon av dem kommer att upphöra med internatio­nella adoptioner.

En anledning till att adoptioner­na minskar är att ursprungsl­änderna har fått det bättre ekonomiskt och kan genomföra insatser på plats för att barnen i första hand ska få stanna hos sina föräldrar.

– I andra hand tillämpas nationella adoptioner, barnen adopteras numera i högre grad inom sina hemländer, och i tredje hand tillämpas internatio­nella adoptioner, säger Cecilia Granberg.

I Danmark godkänns färre för adoption än tidigare, uppger Danish Internatio­nal Adoption (DIA). I Sverige är det ingen större förändring av antalet som godkänns för internatio­nell adoption, berättar Cecilia Granberg. Men det finns fortfarand­e barn som blir kvar på barninstit­utioner.

– Vi använder inte ordet ”barnhem” eftersom det handlar om institutio­ner och inte hem. De barn som inte placeras ut hos familjer är ofta äldre barn eller barn med olika medicinska funktionsv­ariationer, säger Granberg.

 ?? Bild: Janerik Henriksson ?? Internatio­nella adoptioner minskar kraftigt i Sverige.
Bild: Janerik Henriksson Internatio­nella adoptioner minskar kraftigt i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden