Göteborgs-Posten

Livsfarlig­t när hjärtats pumpförmåg­a sviktar

- Johan Nilsson

Över en kvarts miljon svenskar lider av dödlig hjärtsvikt. Mörkertale­t är stort. Många lider alltså av sjukdomen utan att veta om det. En orsak, säger kardiologe­n Martin Magnusson, är att symtomen till en början ofta är diffusa.

Trots att hundratuse­ntals svenskar lider av hjärtsvikt lever diagnosen fortfarand­e lite i skymundan. Det är lite märkligt, säger Martin Magnusson, kardiolog vid Skånes universite­tssjukhus och docent vid Lunds universite­t. Inte minst med tanke på hur dödlig sjukdomen är.

– Det är ett mycket allvarligt tillstånd där prognosen är sämre än för många cancersjuk­domar, säger han.

Av olika anledninga­r kan hjärtats pumpförmåg­a plötsligt förändras, så att hjärtmuske­ln inte orkar pumpa tillräckli­gt mycket blod för att förse kroppens alla vävnader och organ med syre och näring.

– Det kan finnas olika orsaker. Högt blodtryck är en, då hjärtat måste arbeta mot ett högre tryck än normalt. Det kan också orsakas av fel på hjärtklaff­arna, så att det uppstår ett läckage och ökad belastning på hjärtat. Den allra vanligaste orsaken, däremot, är en tidigare hjärtinfar­kt. Vid en hjärtinfar­kt dör ofta en del av hjärtmuske­ln och då ska den friska del som är kvar klara av mer arbete, säger Martin Magnusson.

– Det finns två typer av hjärtsvikt: kronisk och akut. Vid kronisk hjärtsvikt är symtomen trötthet och andfåddhet vid ansträngni­ng, men ibland även vid vila. Dessa symtom kan vara lätta att missa. Vid akut hjärtsvikt, däremot, insjuknar patienten akut med kraftig andnöd, rosslande andning, kallsvettn­ingar, ångest och hjärtklapp­ning. Rosslandet beror på vätska i lungorna. Dessa patienter måste till sjukhus direkt, eftersom det är ett livshotand­e tillstånd.

Om man nu inte vill ha hjärtsvikt, vad ska man göra då?

– Man ska motionera, äta en balanserad kost och inte röka eller dricka för mycket alkohol. Dessutom ska man kontroller­a sitt blodtryck. Det gamla vanliga, med andra ord. Martin Magnussons egen forskning har nyligen visat att det finns ett samband mellan brist på ämnet selen och försämrad prognos vid hjärtsvikt. Vad som är hönan och ägget vet dock forskarna ännu inte.

– Det är heller inte studerat hur hjärtsvikt­spatienter reagerar på att behandlas med selen. Det är något att undersöka i framtida studier, säger Martin Magnusson.

 ?? Arkivbild: Isabell Höjman ?? Över en kvarts miljon svenskar lider av dödlig hjärtsvikt.
Arkivbild: Isabell Höjman Över en kvarts miljon svenskar lider av dödlig hjärtsvikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden