Göteborgs-Posten

Erdogan vill skicka soldater till Libyen

-

Turkiet kommer att skicka soldater till Libyen efter begäran från det splittrade landets internatio­nellt erkända regering, enligt president Recep Tayyip Erdogan. Parlamente­t kommer att rösta om saken i januari, säger Erdogan.

Beskedet kommer sedan Turkiet i november skrev under två olika avtal med den så kallade enhetsrege­ringen (GNA) – ett försvarsav­tal och ett om havsgränse­r i Medelhavet.

GNA ligger i strid med krigsherre­n Khalifa Haftars styrkor som inledde en offensiv mot Tripoli i april och som fått stöd av Ryssland, Egypten och Förenade arabemirat­en.

– Vi kommer att lägga fram förslaget om att skicka soldater till Libyen så fort parlamente­t sammanträd­er igen, säger Erdogan vid ett tal inför medlemmar i regeringsp­artiet AKP, och tillägger att han räknar med att det godkänts senaste den 9 januari.

Erdogan besökte i onsdags Tunisien där han höll samtal om ett möjligt eldupphör i Libyen och säger efter besöket att han fått med sig Tunisien på GNA:s sida.

Kaos har rått i Libyen sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades och dödades under inbördeskr­iget 2011. Sedan dess har väpnade miliser slagits mot varandra och tagit kontroll över olika delar av landets territoriu­m.

Den FN-stödda GNA-regeringen kom till stånd 2016 och har sitt säte i Tripoli, medan östra Libyen kontroller­as av ett konkurrera­nde parlament samt Haftars styrkor.

 ?? Bild: AP ?? Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, till höger, skakar hand med Libyens internatio­nellt erkända regerings premiärmin­ister, Fayez al-Sarraj, under ett möte i Istanbul den 15 december.
Bild: AP Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, till höger, skakar hand med Libyens internatio­nellt erkända regerings premiärmin­ister, Fayez al-Sarraj, under ett möte i Istanbul den 15 december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden