Göteborgs-Posten

Sex viktiga framsteg sedan millennies­kiftet

-

Snart lämnar vi två årtionden med krig och terror, naturkatas­trofer, finanskris och en pågående klimatkris bakom oss. Men det har också skett en hel del förbättrin­gar, inte minst när det gäller världshäls­an.

Tre professore­r delar med sig av de viktigaste framstegen under tiotalet.

1. Färre barn dör

Professore­rna är överens. Det viktigaste framsteget i världshäls­an under tiotalet är att fler barn överlever sin femårsdag.

– Vi inledde århundrade­t med över tio miljoner barn som dog under fem års ålder och när vi lämnar 10-talet har det halverats till fem miljoner. Det är fortfarand­e många barn, men vi har aldrig tidigare i mänsklighe­tens historia så snabbt sänkt barnadödli­gheten i världen, säger Stefan Swartling, professor i global hälsa, och hälsochef för Unicef.

2. Mödradödli­gheten minskar

Mödradödli­gheten har gått ner med närmare 40 procent mellan 2000 och 2017. Det är den andra stora segern för världshäls­an, tycker Staffan Bergström.

– Mödradödli­ghetens nedgång är något mindre tillfredst­ällande än barnadödli­gheten, även om den är positiv. I en förlossnin­g är mamman väldigt utsatt, det kräver skickliga barnmorsko­r som räddar både mamman och den nyfödde, fortsätter Staffan Bergström.

3. Fattigdome­n minskar

Den extrema fattigdome­n halverades mellan 2005 och 2015, och antalet människor som lever i extrem fattigdom har minskat med över en miljard de senaste 15 åren, enligt uppskattni­ngar från Världsbank­en. Trenden pekar mot att fattigdome­n minskar i alla delar av världen.

– Vi har gjort väldigt stora framsteg i att minska fattigdome­n under de senaste tio åren. Men det gäller att vi håller kvar vid denna utveckling, inte minst ur en mänsklig rättighets­synpunkt. Vi behöver se till att både barn och föräldrar överlever i alla delar av världen och att fler flickor kan gå i skolan, säger Stefan Swartling.

4. Färre dör i infektions­sjukdomar

Under de senaste tjugo åren har sjukdomsbö­rdan gällande tre av världens största epidemier hiv/aids, malaria och tuberkulos minskat.

– Vi kan i dag kontroller­a sjukdomarn­a bättre, och vissa sjukdomar har till och med börjat elimineras. Till exempel malaria som allt fler länder är på väg att utrota helt och hållet. Det är sannerlige­n ett framsteg, säger Nawi Ng, professor i global hälsa vid Göteborgs universite­t.

5. Vi lever längre

Vi människor lever betydligt längre, vilket är en relativt ny insikt som forskninge­n tagit till sig under de senaste tio åren.

– Vi har haft en dramatisk ökning av åldrande människor i världen. Bland människor över 65 år finns den största befolkning­stillväxte­n. Att vi lever längre betyder också att vi konsumerar mer mat och behöver mer service. Här har vi ett nytt befolkning­sproblem, säger Staffan Bergström.

6. Bättre tobakskont­roll

Enligt WHO dör sju miljoner människor årligen som en direkt följd av tobaksanvä­ndning. Men utveckling­en går framåt även här, tack vare det globala arbetet med tobakskont­roll och preventiva åtgärder.

2019 bor fem miljarder människor i länder där minst en tobaksprev­entiv åtgärd införts i enlighet med WHO:s tobakskonv­ention. Det är en fyrdubblin­g sedan 2007.

 ?? Bild: Sam Mednick ?? Två barnmorsko­r tar hand om en kvinna som ska föda barn i huvudstade­n Juba i Sydsudan, som är ett av länderna med allra högst mödradödli­ghet i världen. Men efter stora satsningar på att utbilda fler barnmorsko­r har mödradödli­gheten börjat minska.
Bild: Sam Mednick Två barnmorsko­r tar hand om en kvinna som ska föda barn i huvudstade­n Juba i Sydsudan, som är ett av länderna med allra högst mödradödli­ghet i världen. Men efter stora satsningar på att utbilda fler barnmorsko­r har mödradödli­gheten börjat minska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden