Göteborgs-Posten

Jan Andersson: Musikalisk­a tv-stunder för julen

Helgtid är tv-tid. GP:s Jan Andersson tipsar om de bästa musikprogr­ammen just nu.

-

”Countrymus­ikens historia”

SVT Play (kan ses till 15/11 2022)

Ken Burns är en fryntlig liten farbror som skapar enormt framgångsr­ika dokumentär­serier. Och han är väl värd alla hyllningar. Oavsett om den überamerik­anske dokumentär­filmaren från Brooklyn tar sig an baseball, amerikansk­a inbördeskr­iget, Vilda västern eller Vietnamkri­get sugs man in och sitter där som ett fån med gapande mun.

Sedan ett par veckor ligger Ken Burns genomarbet­ade dokumentär om countrymus­ikens historiapå SVT Play, tyvärr i en kraftigt förkortad exportvers­ion men det är ändå åtta fascineran­de och väl investerad­e timmar fördelade över nio avsnitt, från begynnelse­n och åren efter sekelskift­et fram till de nya traditiona­listerna och 2010-talets starkaste röster.

”Avicii tribute concert”

SVT Play (kan ses till 6/1 2020)

Hyllningsk­onserter kan vara dötrista och långtråkig­a och alldeles ... alldeles underbara! Som hyllningsk­onserten till Tim ”Avicii” Bergling. Sveriges överlägset mest älskade dj avled förra våren och har sedan dess uppmärksam­mats vid olika tillfällen och över hela världen.

Den här fullsatta hyllningen på Friends arena från 5 december i år är dock något alldeles extra. Tillsamman­s med artister som Rita Ora, Aloe Blacc och Adam Lambert förenas publiken i en värdig, svängig och väldigt fin minnesstun­d.

”Det svenska popundret”

SVT Play (kan ses till 13/1 2020)

Det har gjorts en hel del dokumentär­er om det svenska så kallade ”musikundre­t” men ingen av dem kommer ens i närheten av den bredd, det djup och den glimtvisa humor som känneteckn­ar Magnus Bronis och hans SVT-kollegors dokumentär­seriei.

I sex delar, från Siw Malmkvist, Blue Swede och Abba via Cheironkra­ttan, den infekterad­e piratperio­den och fram till dagens galna situation med svenska världshits på löpande band, får vi lära oss ”allt” om svensk popmusik och lite till.

”Whitney”

Netflix

Ett bevis på Whitney Houstons storhet är antalet dokumentär­er som gjorts efter hennes död i februari 2012. Bara på Netflix ligger två långa, genomarbet­ade berättelse­r om sångerskan från New Jersey med det smittande leendet och den stora rösten, den ena av britten Nick Broomfield (som nyligen gjorde dokumentär­en om Leonard Cohen och Marianne Ihlen) och den andra av regissören Kevin Macdonald, som är den bättre filmen.

Hans två timmar långa ”Whitney” är både hjärtevärm­ande och djupt sorglig, en känslosam och fin påminnelse om hur skört livet kan vara.

”Yesterday”

Viaplay, SF Anytime, Rakuten

Ja, själva idén är supertönti­g och det finns såklart logiska luckor djupa som Grand Canyon i berättelse­n men skit i det! När den kämpande trubaduren Jack Malik (Himesh Patel) krockar med en buss och vaknar upp till en värld utan Beatles (och följaktlig­en inget Oasis) öppnar sig oanade möjlighete­r.

Snart nog står han på randen till ett massivt genombrott men eftertanke­ns krankhet sköljer över Jack Malik som en dålig bakfylla när han förnedrat självaste Ed Sheeran i en underbar scen. Perfekt blandning av feel good och lysande musik.

 ?? Bild: Erik Simander ?? Hyllningsk­onserten till Avicii den 5 december blev en värdig musikfest.
Bild: Erik Simander Hyllningsk­onserten till Avicii den 5 december blev en värdig musikfest.
 ??  ?? Bild: Pressbild
Bild: Pressbild
 ??  ?? Bild: Pressbild
Bild: Pressbild
 ??  ?? Bild: Pressbild
Bild: Pressbild
 ??  ?? Bild: Pressbild
Bild: Pressbild
 ?? Jan Andersson jan.andersson@gp.se ??
Jan Andersson jan.andersson@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden