Göteborgs-Posten

Angereds teater i chock efter minskade anslag

- Maria Domellöf-Wik maria.domellöf@gp.se

”Vill Göteborgs stad lägga ner Angereds teater?” Frågan ställer teaterledn­ingen i en skrivelse till Göteborgs kulturnämn­d sedan kulturbudg­eten klubbas.

Angereds teater är en av Göteborgs största teatrar, och den enda som ligger i ett ytterområd­e. Teatern, som 2018 fyllde 40 år, har i uppdrag att spela nyskriven dramatik för barn, ungdomar och vuxna. De första 18 åren var den en del av Göteborgs stadsteate­r, men sedan 1996 drivs den i egen regi, med anslag från Göteborgs stad.

– Anslagen har i princip legat kvar på samma nivå sedan dess. 1996 fick teatern sju miljoner, de tio senaste har vi haft åtta, säger teaterns verksamhet­sledare Lovisa Pihl.

I den nyligen klubbade kulturbudg­eten för Göteborgs stad minskar dock teaterns anslag med 700 000 kronor.

– Det kom som en chock för oss, säger Lovisa Pihl.

– Vi trodde inte att man kunde göra så här, särskilt inte utan någon som helst kommunikat­ion.

Teaterledn­ingen fick i fredags ett brev från kulturförv­altningen där de informerad­es om det rejält minskade finansiell­a stödet. Själva hade de föreslagit ett ökat anslag: till 10 miljoner.

– Vi trodde nog inte att vi skulle få ökat bidrag, men en minskning hade vi verkligen inte räknat med.

Beskedet innebär att teatern inte kommer att kunna driva sin verksamhet i den omfattning de hade räknat med under 2020.

Teaterledn­ingen protestera­r mot beslutet i en skrivelse de skickat till Göteborgs kulturnämn­d. Texten finns även publicerad på teaterns Facebooksi­da. ”Vill Göteborgs stad lägga ner Angereds teater?” frågar de där.

– Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att få in mer pengar, eftersom vi inte kan ändra vår redan satta repertoar, säger Lovisa Pihl.

Efter den kritik mot teaterns ledning 2018, som GP rapportera­t om, anställdes Johanna Larsson som ny konstnärli­g ledare.

– Vi har haft en toppenhöst med över 90 procents beläggning. Stämningen på teatern är trivsam och alla jobbar mot samma mål. Vi får en massa positiv respons, säger Lovisa Pihl.

Kulturförv­altningens motivering till de minskade anslagen är att teatern får minskade lokalkostn­ader, i och med att de säger upp sin lokal ”Andra stället”.

I skrivelsen till kulturnämn­den påpekar teaterledn­ingen att stödet till kulturhuse­t Blå Stället och kulturskol­an i Angered också är hårt nedskuret, liksom till fritidsgår­darna, föreningss­tödet och medborgark­ontoret.

GP har sökt kulturnämn­dens ordförande Ann Catrine Fogelgren, liksom Monica Misson på Göteborgs kulturförv­altning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden