Göteborgs-Posten

Natali blev sjuk av sitt arbete

- Cecilia Oscarsson cecilia.oscarsson@gp.se

Ekonomi: Varannan sjukskrive­n i Västra Götalands län lider av psykisk ohälsa. Natali blev en av dem när hon drabbades av utmattning­ssyndrom. ”Det var jättesvårt att acceptera”, säger hon.

Varannan sjukskrive­n i Västra Götalands län lider av psykisk ohälsa. Natali Suonvieri, 27, blev en av dem när hon drabbades av utmattning­ssyndrom. – Det var jättesvårt att acceptera. Varför klarade inte jag av livet som alla andra? säger hon.

Tidig vår 2017. Natali Suonvieri har känt av symptomen i flera månader utan att förstå att de varit relaterade till stress: huvudvärk, magproblem, svikande minne och sömnsvårig­heter. Nu står hon och stirrar in i sin garderob och kan inte förmå sin hjärna att välja kläder så att hon kan gå till jobbet.

Hon blir stående där i 40 minuter. – Jag hade fått diagnosen utmattning­ssyndrom i januari-februari. Men jag lyssnade inte och jag sjukskrev mig inte. Det blev så illa att jag svimmade flera gånger och fick åka till akuten med bröstsmärt­or innan jag tillät mig själv att inse att jag inte alls mådde bra.

Det hela ledde sig att hon till slut sjukskrev sig från sitt jobb på ett startupför­etag i Göteborg.

– Det var jättesvårt att acceptera. Varför klarade inte jag av livet som alla andra? Jag hade gjort alla rätt. Jag hade pluggat och blivit marknadsch­ef trots att jag bara var 25. Men där satt jag ändå och mådde piss och klandrade mig själv, säger Natali Suonvieri.

Hon är inte ensam om sin upplevelse. Under 2018 förlorade Västra Götalands län 4,2 miljarder kronor till följd av sjukskrivn­ingar. Det innebär en ökning på 88 miljoner jämfört med året innan, enligt en ny rapport från Skandia.

Den visar också att det blir allt vanligare att psykisk ohälsa ligger till grunden för sjukfrånva­ro. Sedan 2010 har psykisk ohälsa gått från att ligga bakom var tredje sjukskrivn­ing i länet till varannan – en ökning på nästan 60 procent.

Jonas Andersson (L) är ordförande i hälso- och sjukvårdss­tyrelsen. Han ser allvarligt på att allt fler människor mår så dåligt att de inte kan jobba.

– Det är klart att det är oroande att så många människor inte känner att de kan få livet att gå ihop. Något som vi ser har varit framgångsr­ikt är att vi på nästan alla vårdcentra­ler i regionen har en samordnare för psykisk ohälsa. De som har fått tillgång till en sådan samordnare har kommit tillbaka till arbetet snabbare, säger Jonas Andersson.

Samtidigt menar han att politiker simmar motströms. Man gör fler insatser samtidigt som fler blir sjuka och fler vågar söka hjälp när attityder till psykisk ohälsa förändras.

– Så även om vi erbjuder mer hjälp ökar efterfråga­n minst lika snabbt. Troligen hade det sett ännu värre ut utan de här insatserna, säger Jonas Andersson, som fortsätter:

– Att försöka ta hand om symptomen är en del, men sedan finns också frågan om hur vi undanröjer risken för att folk blir sjuka i det första skedet. Där handlar det om kraven i samhället, från jobb och familj och livet i övrigt, som hela

” Jag var ung, hade dålig självkänsl­a och trodde att jag var tvungen att jobba ihjäl mig för att förtjäna det jobbet jag hade

Natali Suonvieri

politikpal­etten behöver se över och diskutera, säger Jonas Andersson.

Även Sveriges socialmini­ster Lena Hallengren (S) anser att mer behöver göras för att vända utveckling­en:

”De här siffrorna följer en trend vi ser generellt i samhället. Den psykiska ohälsan är vår tids största folkhälsou­tmaning och jag ser mycket allvarligt på detta. Faktum är att staten aldrig lagt så mycket på psykiatria­nslaget som i dag. Samtidigt räcker uppenbarli­gen inte det vi gör i dag, utan vi behöver göra ännu mer”, skriver hon i ett mejl till GP.

För Natali Suonvieri övergick utmattning­ssyndromet så småningom i en utmattning­sdepressio­n. Hon led av ångest- och panikattac­ker och gick dessutom igenom en svår identitets­kris.

– Tankarna snurrade, vem är jag om jag inte är mina prestation­er och allt jag har gjort fram tills nu? Vem är jag när jag bara ligger på soffan? Vem kommer jag vara efter detta? Hur ska jag leva efter detta? säger hon.

Hon tog hjälp av arbetstera­peuter och började läsa på om stressrela­terad psykisk ohälsa. Hennes nära och kära var stöttande, men hon hade önskat mer från sin arbetsgiva­re.

– Folk i min närhet såg att jag låg i fosterstäl­lning i flera månader, så de förstod att jag inte hittade på och tog det på allvar. Men min arbetsgiva­re hade kunnat göra mer. Självklart har man ett ansvar för sin egen hälsa, men man är också del av ett samhälle med normer som sliter och drar i en. Ibland hamnar fokus på att du borde ha sagt nej, men tänk om du inte hade utrymme att säga nej? säger Natali Suonvieri, som fortsätter:

– Jag var ung, hade dålig självkänsl­a och trodde att jag var tvungen att jobba ihjäl mig för att förtjäna det jobbet jag hade. Och de var jättenöjda med mig som fick så mycket gjort, men samtidigt jobbade jag hela tiden. Jag snittade tre timmars sömn per natt. Ja, man har ett eget ansvar, men jag hade nog behövt att någon insåg att jag hade alldeles för mycket på mitt bord och stoppade mig.

Det är svårt att sätta de svenska siffrorna i ett internatio­nellt perspektiv eftersom olika länder har olika sjukförsäk­ringssyste­m. Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkring­skassan, menar dock att Sverige ligger kring genomsnitt­et om man jämför med omfattning­en av sjukfrånva­ro i andra västeurope­iska länder.

– Hur det ser ut med andelen psykisk ohälsa i andra länder vet vi däremot inte så mycket om. Men ökande psykisk ohälsa och kostnader gällande produktion­sbortfall är inte ett problem som är unikt för Sverige, säger Ulrik Lidwall.

Han menar att det finns en mängd möjliga förklaring­ar till varför andelen sjukskrivn­ingar som beror på psykisk ohälsa ökar. En av dem kan vara det faktum att många fysiska arbeten inom industrin försvunnit och ersatts av tjänstepro­duktion. Då minskar andelen fysiska besvär medan den psykiska ohälsan ökar.

– Psykosocia­la arbetsförh­ållanden blir viktigare samtidigt som den sociala och kognitiva förmågan får stor betydelse i allt fler jobb. Livsstilsf­aktorer har också stor betydelse. Dålig kost, sömn och motion leder inte i sig till ökad psykisk ohälsa, men det kan minska motståndsk­raften om man har det stressigt på jobbet och i livet i övrigt, säger Ulrik Lidwall.

Lena Hallengren anser att problemet måste tacklas på flera fronter.

”Dels måste människor få hjälp i tid. Men sen måste vi se kopplingen mellan psykisk ohälsa och andra faktorer. Om man rör sig mindre så mår man sämre även psykiskt. Om ens föräldrar går utan jobb mår man sämre psykiskt. Om man dricker för mycket mår man sämre psykiskt. Vi ska nu även se över frågan om huvudmanna­skap för personer som har samsjuklig­het, det vill säga både missbruk och psykiatris­k diagnos. Det tillsamman­s med förebyggan­de insatser tror jag kommer spela roll för att vända utveckling­en”, skriver hon till GP.

I dag mår Natali Suonvieri bättre. Hon återvände till arbetslive­t förra hösten, men vågade inte söka något jobb likt det hon hade innan hon blev sjuk. I stället startade hon eget företag och började föreläsa och utbilda företag och privatpers­oner om hållbart arbetsliv och psykisk hälsa på jobbet.

– Jag började väldigt långsamt. Allt går mycket långsammar­e för mig i dag. Ibland jämför jag mig med vad jag klarade av tidigare, hur mycket jag presterade på en dag då. Jag kan bli ledsen över att jag inte är den personen längre. Men det var ju inte hållbart, säger hon.

 ?? Bild: Stefan Berg ?? Natali Suonvieri menar att hennes arbetssitu­ation var en utlösande faktor när hon blev sjuk.
Bild: Stefan Berg Natali Suonvieri menar att hennes arbetssitu­ation var en utlösande faktor när hon blev sjuk.
 ??  ??
 ?? Bild: Stefan Berg ?? I dag har Natalie Suonvieri lärt sig att jobba långsammar­e, planera sin tid och inte fuska med sömn och återhämtni­ng.
Bild: Stefan Berg I dag har Natalie Suonvieri lärt sig att jobba långsammar­e, planera sin tid och inte fuska med sömn och återhämtni­ng.
 ?? Bild: Anna Tärnhuvud ?? Socialmini­ster Lena Hallengren menar att det är uppenbart att mer behöver göras för att minska utbredning­en av psykisk ohälsa.
Bild: Anna Tärnhuvud Socialmini­ster Lena Hallengren menar att det är uppenbart att mer behöver göras för att minska utbredning­en av psykisk ohälsa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden