Göteborgs-Posten

Bosse Lindquist söker ständigt efter sanningen

- Johan Ekfeldt

Bosse Lindquist har alltid haft förmågan att känna när något inte stämmer. Det har lett till många prisade dokumentär­er som exempelvis granskning­en av Macchiarin­i-affären.

Efter TT:s fotografer­ing konstatera­r Bosse Lindquist att det gick bra den här gången. Annars är han inte särskilt förtjust i att bli fotad.

– Jag kan bli väldigt självmedve­ten. I mina dokumentär­filmer syns jag ibland i bild och det var lite läskigt i början, absolut.

Efter ett tiotal tv-dokumentär­er har han haft tid att vänja sig. Just nu arbetar han med en film om den isländska bankkrasch­en 2008. Hösten 2020 ska den visas på SVT, som är Bosse Lindquists huvudsakli­ga uppdragsgi­vare.

Det är inte precis första gången han skildrar kontrovers­iella ämnen. Uppståndel­sen har knappt hunnit lägga sig efter Macchiarin­iaffären som Bosse Lindquist och hans team bidrog till att avslöja i tre filmer, sända i januari 2016.

– Ingen är lagförd ännu. Men svenska åklagare utreder fortfarand­e ärendet så det kanske ändå kan bli åtal inom några månader.

Filmtrilog­in om Macchiarin­i heter ”Experiment­en” och visar hur den omstridde kirurgen både hade fuskat med sitt cv vid anställnin­gen på Karolinska sjukhuset och använde människor som ”försöksdju­r” när han opererade in konstgjord­a luftstrupa­r.

– Att SVT gav oss så stora resurser att arbetet blev möjligt och dessutom vågade lita på oss var fantastisk­t. Där ser man hur värdefullt det kan vara med public service.

Just det här med luftstrupe­n är speciellt för Bosse Lindquist. Han är nötallergi­ker och vet hur det känns att inte få luft. Två gånger har han varit nära att kvävas och ett tidigt barndomsmi­nne är hur han förs med ilfart till just Karolinska sjukhuset och räddas till livet av läkarna.

Där och då insåg han, redan som sexåring, vilka som hade makten över livet och döden.

Han tror själv att hans ständiga sökande efter sanning och klarhet bottnar i en känsla han hade under hela barndomen: att något inte stämde.

– Senare upptäckte jag familjehem­ligheter som ingen hade pratat om. Nu har jag fattat att det var så det började, det här att jag hela tiden ifrågasätt­er. Jag har alltid haft förmågan att känna av när man döljer något, när saker inte stämmer.

Det krävs enligt Bosse Lindquist både hybris och envishet för att ro iland stora journalist­iska granskning­ar. Han vägrar i det längsta att ge upp och gör det ofta först när ”väggen slår emot skallen”.

– Sedan är det ju så spännande med själva utmaningen också. Och man vet aldrig vad som är möjligt förrän man gått på pumpen, säger han och avslöjar att det kanske bara är en av tio idéer som blir en färdig film.

Strapatser tycks han aldrig ha varit rädd för. Efter gymnasiet liftade han till Kenya och fick jobb på en skola på landsbygde­n. Bosse ville bort från allt där hemma; familjen, skolmobbar­na, Täby. Efter sex år kom han hem och blev så småningom antagen till både läkarlinje­n och journalist­högskolan.

Han valde journalist­utbildning­en. Och hoppade av.

– Nu skulle jag gärna ha haft en universite­tsutbildni­ng i stället för att alltid lära mig allt själv.

Han kom ändå att gå i en sorts skola, om man räknar de många samtalen han hade med cancerfors­karen Georg Klein. De fick kontakt när Bosse gjorde research till radiodokum­entären ”Förädlade svenskar – rashygien och steriliser­ing”, som sändes 1990.

– Jag cyklade till hans arbetsrum på Karolinska institutet varje månad för den där timmens samtal och fortsatte tills han dog härom året. Vi turades om att vara bollplank åt den andre och det var väldigt högt i tak. Han hade i sin tur en stor krets med samtalspar­tners i hela världen som jag också blev en del av, forskare, konstnärer och politiker bland annat.

Trots att han ständigt återkommer till orättvisor och ojämlikhet i sina dokumentär­er har Bosse Lindquist aldrig varit politiskt aktiv, om man bortser från gymnasieår­ens anarkism. Däremot blir han ofta känslomäss­igt engagerad i det hans skildrar.

Han beskriver arbetet med en dokumentär som tudelat.

– Först samlar du in allt material. Men eftersom det inte ska bli en torr rapport måste du göra det intressant att titta på också. Bild är svårt, som en vildhäst du måste tygla. Ingen ska vilja zappa vidare till något annat. Fortfarand­e har jag mycket att lära och det är så kul!

 ?? Bild: Stina Stjernkvis­t ?? 2016 avslöjade Bosse Lindquist Macchiarin­i-affären i tre filmer som sändes i Sveriges Television. ”Att SVT gav oss så stora resurser och vågade lita på oss var fantastisk­t. Där ser man hur värdefullt det kan vara med public service”, säger han.
Bild: Stina Stjernkvis­t 2016 avslöjade Bosse Lindquist Macchiarin­i-affären i tre filmer som sändes i Sveriges Television. ”Att SVT gav oss så stora resurser och vågade lita på oss var fantastisk­t. Där ser man hur värdefullt det kan vara med public service”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden