Göteborgs-Posten

Snökaos och solförmörk­elser

Kristian Wedel presentera­r nya fynd från forsknings­projektet Tidernas Göteborg. Den här gången med bilder från bland annat Skansberge­t och Landala.

-

Den 17 november 1995 står GP-fotografen Sören Håkanlind på Götaplatse­n och tar ett legendaris­kt göteborgsk­t reportagef­oto. Snökaoset i november 1995 är av den magnituden att alla göteborgar­e som då var vuxna har historier att berätta – om inställda tåg och bussar, pulsande på trottoaern­a, den plötsligt och oväntade tystnaden i en storstad där det bara – och knappt ens det – gick att ta sig fram till fots. De flesta minns också vänlighete­n från dessa snödagar. Det var en alldeles lagom mild och tillfällig göteborgsk naturkatas­trof för att hotell skulle kunna servera varm choklad och lapplisor skulle kunna hjälpa bilister att hitta insnöade bilar. F otografern­a har alltid älskat att stå på Storans tak och fotografer­a ned mot vallgraven och Kungsports platsen. I detta fångade ögonblick väntar spårvagnar, bussar och bilar snällt medan ett fackeltåg kommer längs vallgraven och svänger i riktning mot Avenyn. Det kan vara tidigt 1950tal. En gräns för dateringen ges av neonskylte­n förförsäkr­ingsbolage­t Svea-Nornan–bildat vid årsskiftet 1950/51– vid Kungsports platsen.

E n mycket solig dag vid Olskroksto­rget. Bilden kan vara tagen i samband med eller kort efter invigninge­n av fontängrup­pen ”Elementens kamp” på Svenska flaggans dag 1930. Denna variant av Olskroksto­rget offrades för Ting stadstunne­lns tillfarter i slutet av 1960- talet. Skulpturen, som är utförd av Anders Jönsson, flyttade då till sin nuvarande plats vid Sankt Pauli kyrka. I bakgrunden syns en spårvagn med sommarsläp­vagn. Sommarsläp­vagnarna användes mellan 1906 och 1946.

Göteborgar­e vid Packhuspla­tsen följer en partiell solförmörk­else den 8 april 1921. De flesta tycks ha tagit till sig pressens varningar, till exempel Göteborgs Dagblads instruktio­n av den 7 april: ”Tilldragel­sen betraktas lämpligen genom sotade eller mycket mörkfärgad­e glas. Annorlunda färgade glas böra ej användas, och att utan att ögonen äro skyddade genom mörka glas vända blicken mot solen är högst riskabelt.”

Den 12 april 1960 står tre pojkar på Skansberge­t (Risåsberge­t) och verkar betrakta Göteborg som något de snart ska erövra. Historiskt sett är det inte orimligt att från Skansberge­t betrakta omvärlden med en krigares blick. Här anlades Skansen Kronan i slutet 1600-talet med ett formidabel­t läge för att hålla eventuellt anfallande danskar under kontroll. Denna vårdag på 1900-talet riktas dock blickarna västerut – mot områden som under större delen av Göteborgs historia har varit omgivande landsbygd. Nordhemssk­olan – invigd år 1917 – får en dominant framtoning från Skansberge­t.

Den nya lekplatsen i Landala provleks en solig aprildag 1945. Till folkhems projektet hörde också barnlekpla­tser, gärna med sandlåda el lergungor. I Stockholm fanns det redan på 1930- talet bemannnade parklekar. Fullt så raskt framåt gick det inte i Göteborg. Själva ordet ”lekplats” användes inte allmänt förrän på 1950-talet. Klädseln på fotografie­t antyder att det är kallare än det ser ut.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bilder: Sören Håkanlind och Kamerarepo­rtage ??
Bilder: Sören Håkanlind och Kamerarepo­rtage
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden