Gra­täng på pals­ter­nac­ka

Pals­ter­nac­kan är en an­vänd­bar rot­frukt som ham­nat li­te i skymun­dan av mo­ro­ten. Här blir den hu­vud­ingre­di­en­sen i en krä­mig gra­täng till dess ära.

Göteborgs-Posten - - Guiden -

Krä­mig gra­täng med pals­ter­nac­ka

För 4 por­tio­ner, 40 mi­nu­ter

Ve­ge­ta­riskt tips: Välj bort sid­fläs­ket och er­sätt med 1–2 ny­por rökt salt.

500 g me­del­sto­ra pals­ter­nac­kor

1 pur­jo­lök

200 g varm­rökt sid­fläsk 2 msk smör

3 dl vat­ten 1 bul­jong­tär­ning

2 msk ve­te­mjöl

2 dl mjölk, 3 %

1 dl gräd­de salt svart­pep­par

50 g lag­rad ost, grov­ri­ven, t ex präst­ost el­ler ched­dar

Att äta till:

blan­dad sal­lad

Gör så här:

1. Sätt ug­nen på 225 gra­der. Ska­la och skär pals­ter­nac­kor­na på läng­den i fy­ra de­lar. Snit­ta pur­jo­lö­ken längs med och skölj ren un­der rin­nan­de kallt vat­ten. De­la i grova bi­tar. 2. Tär­na fläs­ket smått. Het­ta upp hälf­ten av smö­ret och stek rik­tigt knap­rigt. Låt rin­na av på hus­hålls­pap­per.

3. Ko­ka un­der ti­den upp vat­ten med bul­jong och ko­ka grön­sa­ker­na mju­ka i 5 mi­nu­ter, pals­ter­nac­kan ska fort­fa­ran­de ha en rå kär­na kvar i mit­ten.

4. Spa­ra och si­la kokspa­det. Het­ta upp res­ten av smö­ret i en ka­strull, till­sätt mjöl och fräs i 1 mi­nut. Till­sätt kokspa­det un­der visp­ning och häll i mjölk och gräd­de. Låt så­sen få ett upp­kok, sma­ka av med salt och pep­par.

5. Lägg grön­sa­ker och fläsk i en gra­täng­form och häll över så­sen. Top­pa med ri­ven ost. Gra­ti­ne­ra till fin färg. Ser­ve­ra med en god sal­lad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden

© PressReader. All rights reserved.