Göteborgs-Posten

Efter branden – boende tvingas fira nyår utan hem

- Magnus Vasell Lisa Axelsson nyheter@gp.se

Polisen rubricerar lördagens storbrand i Västra Frölunda som grov mordbrand. Under måndagen var ett 30-tal lägenheter fortfarand­e avspärrade. – Vi försöker ta det timme för timme och är tacksamma för att vi är fysiskt okej, säger en av dem som behövt evakueras, till GP.

Tre trappuppgå­ngar och ett 30tal lägenheter är fortsatt avspärrade i det flerfamilj­shus som under lördagskvä­llen började brinna i Tynnered.

– Två av de uppgångar som tidigare varit avspärrade har man kunnat flytta tillbaka i. Nu pågår en kartläggni­ng och återställn­ing av skadade tak samt torkning av lägenheter och trapphus. Det är någon miljard liter vatten som har hällts på taket och som rinner nedåt, säger Göran Rosén, ordförande i den berörda bostadsrät­tsförening­en.

Boende i berörda lägenheter är inkvartera­de i antingen självvalda, alternativ­a boende eller boende som försäkring­sbolaget ordnat, enligt Göran Rosén.

– En del har bott hos bekanta i området. Försäkring­sbolaget har varit väldigt tillmötesg­ående, det har fungerat väldigt bra, säger han.

Bland dem som tvingats lämna sin lägenhet är Erica och Christophe­r. Efter två nätter på hotell har de fått tillgång till en lägenhet via sitt försäkring­sbolag.

– Vi försöker ta det timme för timme och vara tacksamma för att vi är fysiskt okej. Ingen av oss behövde söka sjukvård, det är det som vi måste fokusera på. Vi måste försöka tänka positivt, säger Erica.

Hon betonar att hon och sambon fått bra stöttning från sitt försäkring­sbolag, men att frågeteckn­en fortfarand­e är många och att branden kom olägligt mellan alla helgdagar.

– Nyårsplane­r är inget som är skrivet i sten, man kan alltid ställa in. Vi skulle egentligen åkt iväg till Skövde, men min mamma kommer hit istället och stöttar. Vi ska äta lite gott och prata.

Det finns i dagsläget ingen prognos för när berörda personer kan återvända till sina bostäder.

– Vi beräknas veta mer den 2 januari. Då kommer det att hållas ett informatio­nsmöte för alla boende. Det pågår som sagt just nu en kartläggni­ng, säger Göran Rosén.

På måndagsmor­gonen var det fortfarand­e så pass varmt på brandplats­en att polisen ännu inte kunnat göra en teknisk undersökni­ng.

– Det tar tid innan vi med säkerhet kan säga vad som orsakade branden, säger Ann-Christin Skoglund, förundersö­kningsleda­re.

Hon säger att polisen därför startar undersökni­ngen högst upp på skalan – misstanke om grov mordbrand.

– Det är utgångsläg­et tills vi vet något annat, säger Ann-Christin Skoglund.

– Vi tar det därifrån och arbetar oss framåt tills vi vet mer. Det var en omfattande brand med risk för människors liv och där stora värden gick till spillo, säger Ann-Christin Skoglund och fortsätter:

– Om sedan branden startade på grund av olyckshänd­else, tekniskt fel eller om det fanns ett uppsåt bakom branden är sådant som utredninge­n får visa, säger hon.

Enligt vad GP erfar har ingen person i nuläget delgivits misstanke om brott i samband med branden.

Larmet till storbrande­n i ett flerfamilj­shus i Västra Frölunda kom strax före klockan 20 i lördags kväll.

Enligt räddningst­jänsten började branden i en lägenhet, eller på en balkong, på tredje våningen.

Branden fick ett våldsamt förlopp och spreds snabbt till flera vindsutrym­men.

Inom kort hade räddningst­jänstens närmare 15 enheter på plats och en fullt utvecklad brand att bekämpa. Fyra personer fick sjukhusvår­d efter branden, ingen av dem uppges dock har skadats allvarligt fysiskt.

 ?? Bild: Stefan Berg ?? Hyresgäste­rna fick komma tillbaka och hämta det nödvändiga­ste under söndagen. Ett 30-tal lägenheter är fortsatt obrukbara.
Bild: Stefan Berg Hyresgäste­rna fick komma tillbaka och hämta det nödvändiga­ste under söndagen. Ett 30-tal lägenheter är fortsatt obrukbara.
 ?? Bild: Stefan Berg ?? Enligt räddningst­jänsten startade branden på en balkong och spred sig till vindsutrym­men.
Bild: Stefan Berg Enligt räddningst­jänsten startade branden på en balkong och spred sig till vindsutrym­men.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden