Göteborgs-Posten

Kvinnorna tar över i kommunerna

- Magdalena Rosen magdalena.rosen@gp.se

Nyheter: Fyra kvinnliga kommundire­ktörer saknades när kommundire­ktörerna i Göteborgso­mrådet träffades i förra veckan. Trots det var kvinnorna i klar majoritet. Av de tretton kommunerna i Göteborgsr­egionen är det elva som har kvinnliga kommundire­ktörer, en stor skillnad jämfört med hur det var bara för fyra år sedan då två av tre var män.

– Trenden är fler och fler kvinnor som dominerar på höga poster i kommunerna. De har sedan tidigare dominerat på golvet men nu kommer de mer och mer på toppen också, konstatera­r Helena Stensöta, docent i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t.

För fyra år sedan var högsta chefen i två av tre kommuner en man. Och så hade det sett ut i flera år. Nu har någonting hänt i Göteborgsr­egionen – elva av tretton kommundire­ktörer är kvinnor. – Det är ingen slump, utan ett mönster, säger Helena Stensöta, docent i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t.

Runt det u-formade bordet i Göteborgsr­egionens högborg i Gårda är de mörka kavajerna och strukna skjortorna få. I stället syns flera pigga färger, scarfar och rosetter. Trots att fyra kvinnliga kommunchef­er inte kunde närvara vid mötet är den kvinnliga dominansen påfallande. Den förstärks ytterligar­e av att även Göteborgsr­egionens förbundsse­kreterare och förbundsdi­rektör som är med på mötet är kvinnor.

Men när GP påtalar det uppenbara är det få som medger att de funderat över könsfördel­ningen.

– Nej, jag har inte ens tänkt på det. Det kanske säger en del om det, säger Malin Aronsson som är ny kommundire­ktör i Kungsbacka sedan september.

– Det är en grupp väldigt duktiga människor. Jag tror inte jag tänkt på det, säger Maria Reinholdss­on, som nyligen tog över kommundire­ktörsuppdr­aget i Ale efter en man.

– Vi har väl mera noterat det men inte gjort någon sak av det. Varför skulle vi göra det? säger Per Bäckström, kommundire­ktör i Partille.

Helena Söderbäck, förbundsdi­rektör i Göteborgsr­egionens kommunalfö­rbund som har lett kommunchef­smötet i över sex år, har inte heller hört någon kommentera det.

– Nej, det har vi faktiskt inte gjort. Har mötena förändrats på något sätt sedan könsfördel­ningen ändrades?

– Nej det skulle jag inte säga. Det är alltid personerna som gör gruppen. Dynamiken förändras när medlemmar byts ut men det är inget jag kopplar till genusfråga­n. Nu är det många nya så då blir det kollegiala erfarenhet­sutbytet väldigt viktigt, säger hon.

Det senaste året har sex nya kommundire­ktörer tillträtt i Göteborgsr­egionens 13 kommuner. Alla är kvinnor. Fyra av dem har ersatt en man.

Skiftet har pågått under några år, men det har gått relativt fort. 2011 var tio av tretton män. 2016 var männen fortfarand­e i stor majoritet. Nio av tretton var män. Nu är det manliga könet bara represente­rat på den högsta chefsposit­ionen i två av kommunerna: Härryda och Partille. Peter Lönn i Härryda är en av dem. – Jag tror förändring­en har skett i respektive kommun med fler kvinnor på ledande poster. Det är en lång trend som slår igenom nu, säger han.

Hur känns det att som man vara i sådan minoritet i en sådan här grupp?

– Det känns jättebra. Det är inget jag reflektera­r över egentligen och jag var med på den tiden när det var övervikt på män. Det viktiga är att det är jämn könsfördel­ning i kommunledn­ingsgruppe­n. Det här är ju mer en samarbetsg­rupp.

Ja just det. Kommunledn­ingsgruppe­n. Hur ser det ut där? Jo, där är det fortfarand­e männen som styr. Kommunstyr­elsens ordförande, även kallad kommunens starke man, är just en man i elva av Göteborgsr­egionens tretton kommuner. Alltså precis det omvända. Bara Partille och Lilla Edet har kvinnor på den högsta politiska positionen.

Vi ska återkomma till det. Men först ska vi titta lite mer på frågan om det är en slump eller en ny tid.

När man tittar på riket så var tre av fyra kommundire­ktörer män 2011. Fem år senare var två av tre män och i november i år hade 171 av 290 kommuner en manlig kommunchef. Alltså nästan 60 procent män. Trenden är tydlig men Göteborgsr­egionen ligger långt före.

Den senaste utnämninge­n i Göteborgsr­egionen gjordes härom veckan. Mio Saba Sjösten utsågs då av den grönblå majoritete­n till ny stadsdirek­tör i Mölndal. Hon hade då varit tillförord­nad på posten sedan den förre stadsdirek­tören Håkan Ahlström sparkades i början av hösten.

– Det finns absolut ingen som helst anledning att gå på något annat än de personliga kvalifikat­ionerna när det gäller utnämninga­r till så här höga poster. Så att hon var kvinna var inget vi tittade på över huvud taget, säger Kristian Vramsten (M) som är kommunstyr­elsens ordförande i Mölndal.

Hur såg könsfördel­ningen ut på de sökande?

– Vi hade ett 50 tal sökande, och jag tror att det var ganska jämt mellan kvinnor och män. Men sen när vi kom till slutet och det stod emellan sex stycken så var det fyra kvinnor och två män. Och till slut två kvinnor och en man.

Är det en slump eller en ny tid, tror du?

– Spontant sett tror jag att det är en slump men det kan jag inte svara på. Däremot kan vi se att antalet sökande män och kvinnor är olika många beroende på vilken typ av tjänst som utannonser­as. Och det slår ju igenom i valet också.

Helena Stensöta, docent i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t, har länge studerat genusfråga­n i politik och förvaltnin­g. Hon bekräftar det många av kommunchef­erna varit inne på.

– Det är ingen slump utan ett mönster. Trenden är fler och fler kvinnor som dominerar på höga poster i kommunerna. De har sedan tidigare dominerat på golvet men nu kommer de mer och mer på toppen också.

Blir det någon skillnad för hur kommunerna styrs när kommundire­ktören

är en kvinna istället för en man?

– Det är svårt att veta, men generellt sett finns det vissa skillnader mellan kvinnor och mäns attityder som grupp där kvinnor i högre utsträckni­ng för fram sociala värden och politisera­r omsorgsfrå­gor. Skillnader­na har dock minskat över tid. Därtill kommer också omgivande begränsand­e faktorer som exempelvis ekonomi.

Ibland säger man att makten finns där männen är. Men att det skulle vara applicerba­rt här och att makten skulle förskjutit­s någon annanstans tror inte Helena Stensöta.

– Det finns en sådan diskussion men det leder för långt att ta in de resonemang­en här.

Åter till frågan om könsfördel­ningen bland kommunstyr­elsens ordförande. Dagens samhälle gjorde i våras en kartläggni­ng som visar att antalet kvinnliga ordförande i kommunstyr­elsen gått ner efter det senaste valet. Från 108 stycken av 290 efter valet 2014 till 93 stycken i våras.

Genomgånge­n visar också att 57 kommuner aldrig har haft en kvinnlig ordförande på toppen. Däribland Kungsbacka och Öckerö.

– Partierna har varit snabba att på frivillig väg införa kvoter för kvinnor. Men trots att man haft varvade listor så har ibland män dominerat som första namn. Jag tolkar det som att män fortfarand­e har mest makt i de aktuella fallen, säger Helena Stensöta.

Kommer det att bli ett könsskifte på kommunstyr­elseordför­andeposten också tror du?

– Vi ser en ökning mot ökad jämställdh­et generellt sett vad gäller representa­tion inom politiken. Samtidigt skiljer det mellan olika partier så det spelar roll vilka partier som har majoritet. Historiskt sett har det varit viktigare för Vänsterpar­tiet, Socialdemo­kraterna och Liberalern­a med jämställdh­et. I dag skiljer Sverigedem­okraterna ut sig genom att de har lägre kvinnoande­l bland sina ledamöter och väljare.

 ?? Bild: Anders Ylander ??
Bild: Anders Ylander
 ??  ?? Kommundire­ktörerna i Göteborgso­mrådet träffas regelbunde­t genom Göteborgsr­egionens kommunalfö­rbund. Förra veckan var direktörer­na från nio av tretton kommuner på plats i Gårda.
Kommundire­ktörerna i Göteborgso­mrådet träffas regelbunde­t genom Göteborgsr­egionens kommunalfö­rbund. Förra veckan var direktörer­na från nio av tretton kommuner på plats i Gårda.
 ?? Bilder: Anders Ylander ??
Bilder: Anders Ylander
 ??  ??
 ??  ?? Trots att fyra kvinnliga kommundire­ktörer saknades på mötet var kvinnorna i stor majoritet.
Trots att fyra kvinnliga kommundire­ktörer saknades på mötet var kvinnorna i stor majoritet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden