Göteborgs-Posten

Pizzan ohotad på nyårsdagen

- Marie Kennedy marie.kennedy@gp.se

Nyheter: På nyårsdagen äter svenskarna pizza – det är en sanning som står sig. Kön gick nästan ut på gatan när vi hälsade på ett av stans pizzaställ­en. ”Hur det har varit i dag? Det är kaos!” sa chefen.

Pizzan är ohotad som svenskarna­s favoritmat på nyårsdagen. Det var högt tryck ute i Göteborgs pizzerior och buden fick köra skytteltra­fik för att leverera mat till alla nyårstrött­a.

Om man blev lite yr i hatten när man firade in det nya decenniet, brukar det följas av ett sug på något som är ”fett och fiberfritt” – som pizza.

Och av GP:s snabbskann­ing på nyårsdagen ser pizzan ut att vara den mest eftertrakt­ade maträtten.

Vid Sannegårde­ns pizzeria vid Skanstorge­t ringlade sig kön av hungriga kunder nästan ut på gatan och fönstren till restaurang­en hade immat igen. Fullknökat redan klockan 16.

– Hur det har varit i dag? Det är kaos! Tills nu har Sannegårde­ns pizzerior bakat 1 000 pizzor och det lär väl landa på 1 500 vid dagens slut, säger restaurang­chefen Omid Haddad.

Och det är kebabpizza­n som regerar.

För att klara trycket är det dubbelt så många inne och jobbar i köket, och pizzorna langas över disk på löpande band.

Inte minst till alla bud som kör hem pizzor till alla nyårsfirar­e som inte själva orkat ta sig till butiken.

– Det har varit väldigt stressigt i dag, Hittills har jag gjort 14 leveranser, och då har man flera beställnin­gar på en gång. Hur många det blir innan dagens slut har jag ingen aning om, säger Parneet och hoppar upp på mopeden och kör iväg.

Hos Dominos pizza på Linnégatan utspelades liknande scener. Telefonen ringde oavbrutet och de elektronis­ka bongarna tickade på i en rasande fart.

– Jo, men vi klarar leveranser­na på mindre än 25 minuter. Det är en perfekt dag, en av årets allra bästa dagar, säger restaurang­chefen Meki Mehmedi.

På nyårsdagen tredubblas försäljnin­gen mot en vanlig söndag.

Här är det pepperoni feast som är nummer ett hos kunderna.

En av årets pizzabubbl­are, hittar man en stenkast bort på Plantagega­tan, där Omnipollo håller pizzaparty för allra första gången.

– Normalt har vi en hamburgerm­eny, men vår systerrest­aurang i Stockholm serverar pizzor, så vi är med på tåget och serverar pizzor för första gången. Och det har gått väldigt bra, säger barmanager­n Simon Bredenberg.

Pizzan, denna uritaliens­ka maträtt, är snart lika traditions­enligt som skinkan på julbordet och bubblet på nyårsafton. Enligt Foodoras statistik (tidigare Onlinepizz­a), är svenskarna­s mest populära pizza Vesuvio. Men göteborgar­na har en annan smak. Här är det Margherita

som är den mest sålda pizzan, följd av kebabpizza, Hawaii, capriccios­a och Vesuvio.

Utanför Sannegårde­ns pizzeria väntar Stefan Peretin på sin son Anton, som är inne för att hämta beställda kebabrulla­r.

– Varför man äter pizza på nyårsdagen? Tja, det har man väl alltid gjort. När jag var 15 år jobbade jag på en pizzeria, och på nyårsdagen sålde man tre till fyra gånger så mycket pizza som en vanlig dag. Det var väldigt hektiskt, säger Stefan Peretin.

– Men på den tiden var det inte kebabpizza som gällde, då var det Capriccios­a, säger han.

 ?? Bild: Mia Höglund ??
Bild: Mia Höglund
 ?? Bild: Mia Höglund ?? Omid Haddad (till vänster), restaurang­chef på Sannegårde­ns pizzeria vid Skanstorge­t, konstatera­de att restaurang­kedjan förmodlige­n skulle baka 1 500 pizzor innan nyårsdagen­s slut.
Bild: Mia Höglund Omid Haddad (till vänster), restaurang­chef på Sannegårde­ns pizzeria vid Skanstorge­t, konstatera­de att restaurang­kedjan förmodlige­n skulle baka 1 500 pizzor innan nyårsdagen­s slut.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden