Göteborgs-Posten

Ny stadsdel ska förebygga ohälsa

Han har gått från att handla aktier efter studenten – till att vara en av Sveriges mäktigaste och mest förmögna personer. I sitt senaste projekt tar sig fastighets­magnaten från Tuve an psykisk ohälsa. Men varför blir Erik Selin aldrig stressad själv?

- Alexander Piauger alexander.piauger@gp.se

Ekonomi: Erik Selin är fastighets­magnaten som är en av Sveriges mäktigaste och mest förmögna personer. Nu engagerar han sig för att bygga en stadsdel i ”kampen mot försämrad folkhälsa”.

Han har kallats för både ”fastighets­kung”, ”lågmäld” och ”en sorglös typ”. När 52-årige Erik Selin navigerar genom minglet på bottenplan i Västsvensk­a handelskam­marens lokaler är det svårt att avgöra vilket av epiteten som stämmer in bäst.

Till kavajen har han svarta jeans. När konferenci­ern frågar om han är en ”skogsmulle” svarar han att

”asfaltsråt­ta” kanske vore en bättre beskrivnin­g. Trivsamma småskratt bubblar bland dem som kommit för att lyssna på presentati­onen av Balders nya fastighets­satsning.

Samtidigt är det Erik Selins företag Balder som äger hela huset. I Forbes lista över världens rikaste personer hamnar han på plats 1008, med en förmögenhe­t på drygt 30 miljarder kronor. Två år i rad har han röstats fram som den svenska fastighets­branschens mäktigaste person – och i GP:s egen maktlista utsågs han till Göteborgs näringsliv­s sjätte mäktigaste.

Men själv vill han inte se sig själv som någon med makt.

– Man mäter inte riktigt så när man är i det. Du kanske utifrån kan tycka det, men jag är bara fokuserad på att vi ska försöka göra det vi gör så bra som möjligt.

Men det är ändå du som fattar beslut. Hur tänker du kring att de kanske blir dåliga ibland?

– Att det kommer att hända massa gånger.

Vad får du för känslor av det?

– Inte så mycket egentligen, jag försöker lära mig av det. Det gör ju ingen nytta att jag ska gå runt och må dåligt av det, då är det bättre att titta framåt. Och då är det som kan ge resultat att jag har lärt mig något av det dåliga.

Är det ett självförsv­ar, att inte tänka på sig själv som mäktig?

– Det är nog mer en inställnin­g totalt sett. Egentligen är de flesta människor ganska lika, det är inte så stor skillnad som man kan tro. Men man vill skapa skillnader, det blir intressant­are tidningsar­tiklar eller vad det nu kan vara. I Balder har vi väldigt många ägare, pensionsfo­nderna bland annat, och min uppgift som vd är att se till att alla får avkastning på sina aktier. Inte att gå runt och tänka på om jag är mäktig eller inte, det gör ju ingen nytta.

GP träffar Erik Selin i samband med presentati­onen av ett av Balders kommande projekt – en helt ny stadsdel i Västra Eklanda.

Bolaget har köpt Europahuse­t, som tidigare varit kontor åt både

SCA och Volvo, med ambitionen att omvandla det till ett område med både bostäder, skola och kommersiel­la fastighete­r.

I arbetet med att utveckla den nya stadsdelen har Balder valt att samarbeta med ett antal experter, inom områden som odling, träning och biologi. Den uttalade ambitionen är att skapa en boendemilj­ö som kan hjälpa till att motverka psykisk ohälsa – företaget vill vara en ”aktiv del i kampen mot försämrad folkhälsa”.

En förutsättn­ing för att lyckas är att det är Balder som bygger hela stadsdelen.

– Det finns stadsdelar där husen är byggda samtidigt, men då är det ofta uppdelat på tio eller tjugo byggherrar. Då blir det mer: Här är din tomt, bygg ett hus, säger Selin.

Man får det bättre, men så mår man sämre för att man har fått det bättre. Det är ologiskt.

Jag blir euforiskt glad om jag ser någon annan det går bra för

Han menar att möjlighete­rna blir fler om en enda aktör tillåts planera hela stadsdelen. Och är inte främmande för att flytta gränsen för vad som skulle kunna ingå vid ett bostadsköp.

– Om man tänker sig, som en av våra rådgivare föreslog, att man automatisk­t skulle kunna bli medlem i en löparklubb när man flyttar in. Då tror jag ändå att tröskeln är lägre för att ge sig ut och springa. Det är uppstyrt och serveras automatisk­t, jag tror det höjer sannolikhe­ten för att det också faktiskt ska hända, säger Selin.

Har du själv mått bättre eller sämre beroende på vilken bostad du haft?

– Jag har nog inte känt någon koppling just till bostaden i sig. Sedan har jag inte funderat jättemycke­t på det heller. Egentligen är det som är utanför bostaden kanske viktigare, läget och vad som finns runt omkring. De hus man bygger bli ju snarlika när det kommer till yta och planlösnin­g.

Varför tror du folk mår sämre?

– Jag vet inte. Men jag hörde någon som sa att det, lustigt nog, kan handla om att vi får det bättre totalt sett. Ett land i krig till exempel, då har du fokus på något helt annat. Det skulle kunna vara ett bakslag av vår välfärd, vilket är lite sorgligt. Man får det bättre, men så mår man sämre för att man har fått det bättre. Det är ologiskt. Genomsnitt­sinkomsten ökar, vi är friskare, det finns fler läkemedel. Enskilda individer har så klart problem, men på aggregerad nivå blir allt bättre. Egentligen är det konstigt om folk mår sämre.

Om någon flyttar till er nybyggda fastighet, så kanske den personen får det bättre. Men samtidigt bor ju någon annan också kvar och kanske upplever att den har fått det relativt sämre?

– Jag skulle aldrig se det så. Om jag ser någon det går bra för, då blir jag också glad: ”Wow, jag känner dig!” Jag blir euforiskt glad om jag ser någon annan det går bra för. Men jag vet om att det för en del kan bli tvärt om, att man jämför på en relativ skala. Att man skulle få det sämre för att någon annan får det bättre. Själv kan jag inte se det så. Okej, men om du själv har känt dig nere eller ledsen, vad beror det på då?

– Det är om någon person i så fall har gjort något som gör att jag har tagit illa vid mig. Det är nog den enda orsaken, faktiskt.

Under det senaste året har Balders vd Erik Selin också fått uppmärksam­het på grund av sitt nya förhålland­e. I maj lämnade han in en ansökan om skilsmässa, vilket innebar slutet på det äktenskap han varit hälften av sedan 2013.

I augusti sågs han i Saint-Tropez tillsamman­s med 29-åriga Isabella Löwengrip, en känd bloggerska och företagare. Paret har också visat upp sig i samband med att Selins bolag K-fastighete­r börsnotera­des i slutet av november, eller när de var i Kenya för ett välgörenhe­tsprojekt någon vecka tidigare.

Men trots att de båda är aktiva företagare finns i nuläget inga planer på att göra affärer tillsamman­s.

– Nej. Hon håller på med helt andra saker, så det är ingenting som vi tänkt på alls, säger Selin.

Flera gånger under samtalet återkommer Erik Selin till att han är lyckligt lottad, som får göra det han gillar. Ända sedan han köpte sin första fastighet för lånade pengar 1992 har han arbetat med det han allra helst vill – för honom har det också varit en garanti för att må bra.

– Det här är mitt intresse. Det är ju som hon som har en trädgårdso­dling, hon blir ju inte stressad av att gå ut i den. Det är hennes hobby och det här är min. Sedan har jag lärt mig med åren, jag var mer stressad förr, säger han.

Du sa förut att du trivs med att få arbeta med vad du vill, med vem du vill...

– Ja visst är det fantastisk­t! Eller hur? Du väljer ju också vad du vill göra, antar jag?

Jo, det gör jag väl i någon mån.

– Men du kanske inte kan välja exakt med vem? Kan du byta ut dina kollegor om du vill?

Nej, det kan jag inte.

– Nej, precis, så jag har det ju mycket lättare än dig, kan man säga. Både du och jag gör det vi vill, men jag kan välja med vem. Men du kan inte välja med vem. Du kan inte byta ut dina kollegor i praktiken. På så vis har jag det ju bättre än dig, eller enklare, eller har haft mer tur.

Är det så du ser det, att du har haft mer tur?

– Nja, det är väl en blandning. Men jag tänker alltid på det när jag kommer till jobbet, vilken tur jag har som får gå hit och roa mig varje dag.

Du har sagt att det är mindre stressande att vara vd än att inte vara det. Vad menar du?

– Du har handlingsf­rihet, det är ett fritt jobb.

Ingen chef som säger till dig vad du ska göra.

– Nej, exakt.

Men det kanske är du som är den där chefen som orsakar stress?

– Det tror jag inte, jag är så lugn. Om någon är stressad försöker jag ge dem energi och fylla på dem. Så att de kan gasa på igen.

 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? Balders vd intervjuas av Västsvensk­a handelskam­marens representa­nt, Gunilla Grahn Hinnfors.
Bild: Olof Ohlsson Balders vd intervjuas av Västsvensk­a handelskam­marens representa­nt, Gunilla Grahn Hinnfors.
 ?? Arkivbild: Anders Ylander ?? I september tog Erik Selin det första spadtaget till Hotell Draken vid Järntorget. Tillsamman­s med Petter Stordalen, Hampus Magnusson (M) och Mats Arnsmar, vd för Folkets hus.
Arkivbild: Anders Ylander I september tog Erik Selin det första spadtaget till Hotell Draken vid Järntorget. Tillsamman­s med Petter Stordalen, Hampus Magnusson (M) och Mats Arnsmar, vd för Folkets hus.
 ?? Arkivbild: Jessica Gow ?? Sedan i somras har Isabella Löwengrip och Erik Selin visat sig offentligt som ett par vid flera tillfällen.
Arkivbild: Jessica Gow Sedan i somras har Isabella Löwengrip och Erik Selin visat sig offentligt som ett par vid flera tillfällen.
 ?? Arkivbild: Olof Ohlsson ?? Idén om att bygga en stadsdel för välmående kom inte från Selin själv. – Jag är inte med på idéstadiet så, jag är inte bra på det, säger han.
Arkivbild: Olof Ohlsson Idén om att bygga en stadsdel för välmående kom inte från Selin själv. – Jag är inte med på idéstadiet så, jag är inte bra på det, säger han.
 ?? Arkivbild: Olof Ohlsson ?? Erik Selin är uppvuxen i Tuve. 1992 köpte han sin första fastighet, för pengar han lånat av banken.
Arkivbild: Olof Ohlsson Erik Selin är uppvuxen i Tuve. 1992 köpte han sin första fastighet, för pengar han lånat av banken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden