Göteborgs-Posten

De städade efter firandet

- Valdemar Lönnroth valdemar.lonnroth@gp.se

Nyheter: Tidigt i går gick ett 50-tal medlemmar i en muslimsk ungdomsorg­anisation ut och städade på Götaplatse­n och Heden. ”Det är viktigt att visa uppskattni­ng och kärlek till landet vi bor i”, säger en företrädar­e.

Det har blivit en tradition för medlemmarn­a i Ahmadiyya Muslimska ungdomsför­bundet. Medan många låg tryggt parkerade i sängarna var ett 50-tal personer uppe tidigt på i går morse och städade på Götaplatse­n och Heden.

– Det är viktigt att föregå med gott exempel, säger vice ordförande Basit Mahmood.

Krossade glasflasko­r och skräp efter avfyrade raketer – de centrala stråken i staden ser knappast snygga ut efter nyårsfiran­det. Men precis som tio gånger tidigare var medlemmarn­a i Ahmadiyya Muslimska ungdomsför­bundet uppe tidigt på nyårsdagen för att helt ideellt hjälpa till och städa upp efter stöket och fyllan kvällen innan. Först möttes de dock i Nasirmoské­n i Högsbohöjd.

– Vi träffades för gemensam morgonbön klockan 6 och hade en gemensam frukost. Sedan tog vi oss till Heden och började städa där och även på Götaplatse­n från klockan 8 och en och halv timme framåt, säger Basit Mahmood, vice ordförande i ungdomsför­bundet.

– Det var en hel del skräp – det är ju mycket nattklubba­r och festställe­n i centrala staden – och på fotbollspl­anen på Heden smälls det ju mycket fyrverkeri­er. Jag kan inte säga hur många sopsäckar vi fyllde, men alla säckar vi fick av staden blev fyllda – de tog slut.

Basit Mahmood förklarar att barnen, ungdomarna och de vuxna som ställer upp vill göra en god gärning genom att städa upp efter nyårsfesta­ndet.

– Vi vill föregå med gott exempel och göra en insats för samhället. Det är viktigt att visa uppskattni­ng och kärlek till landet vi bor i. Vi kan konstatera att många av våra ungdomar är svenskfödd­a och vi är en del av det svenska samhället. Samtidigt kan vi se att omvärldens bild av muslimer ofta är negativ – man talar om oss, men ofta inte med oss. Vi vill motverka fördomar och bekämpa extremism.

– Vi träffade ett antal personer utanför Valand på morgonen och personer som var på väg ut från hotell på Avenyn som uttryckte sin uppskattni­ng över att vi städade bort krossade flaskor och skräp. Vi vill ha dialog med människor vi möter och bygga broar.

Förutom i Göteborg städade ungdomsför­bundets medlemmar i flera andra svenska städer.

– Ja, vi var ute i till exempel Stockholm och Malmö också.

Ahmadiyya, som i Göteborg alltså har en moské i Högsbohöjd, utgör en egen gren i islam vid sidan av sunni och shia. Den grundades i Indien i slutet av 1800-talet och uppskattas ha 10-20 miljoner anhängare.

 ?? Bilder: Mia Höglund ?? Medan solen gick upp samlades ett 50-tal församling­smedlemmar från ahmadiyya Muslimska samfundet för att städa vid Heden och götaplatse­n.
Bilder: Mia Höglund Medan solen gick upp samlades ett 50-tal församling­smedlemmar från ahmadiyya Muslimska samfundet för att städa vid Heden och götaplatse­n.
 ??  ?? – det är viktigt för oss att göra ett gott intryck på samhället, så vi kan skapa band och bygger broar. det är en god gärning som är en uppskattni­ng för det land vi bor i, säger Basit Mahmood, vice ordförande i ungdomsför­bundet.
– det är viktigt för oss att göra ett gott intryck på samhället, så vi kan skapa band och bygger broar. det är en god gärning som är en uppskattni­ng för det land vi bor i, säger Basit Mahmood, vice ordförande i ungdomsför­bundet.
 ??  ?? Medlemmarn­a i samfundet började dagen med en morgonbön 06.00 för att sedan ta sig till Heden och götaplatse­n och städa efter nyårsfiran­det.
Medlemmarn­a i samfundet började dagen med en morgonbön 06.00 för att sedan ta sig till Heden och götaplatse­n och städa efter nyårsfiran­det.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden